bella lego web

Inside story

Alm. Brand kørt over af Nordea

Alm. Brand har uden kamp opgivet sin aktiepost i kriseramte Bella Center. En kontroversiel manøvre fra storbanken Nordea har gjort forsikringsselskabets aktier værdiløse, men Alm. Brand er dybt afhængig af Nordeas støtte, hvis det ambitiøse opkøb af Codan skal lykkes.

Forsikringsselskabet Alm. Brands iver efter at overtage konkurrenten Codan kan meget vel have kostet finanskoncernen en lukrativ aktiepost, der er blevet ofret i et noget mudret forløb.

Alm. Brand har i årevis været medejer af det store konferencecenter Bella Center på Amager syd for København, og helt op til coronakrisen ramte, var det en særdeles lukrativ forretning, idet man blandt andet i 2017 betalte 680 millioner kroner til sine aktionærer.

Ikke desto mindre blev det store center som mange andre i branchen hårdt ramt af coronapandemien og dens nedlukninger, hvorfor centret i 2021 havde akut brug for et kapitalindskud. Store messer og lukrative arrangementer som Lego World (billedet) blev aflyst.

I stedet for at hente pengene fra de eksisterende aktionærer i form af hovedaktionæren Solstra samt Alm. Brand og ejendomsinvestoren Michael Kaa Andersen valgte centrets kreditor Nordea imidlertid en noget omdiskuteret løsning, hvor man sammen med den statslige Vækstfonden med et fingerknips udvandede de gamle aktionærer til fordel for en ny investorgruppe. Denne udgør ud over netop Nordea selv og Vækstfonden en række erhvervsfolk, herunder tidligere EQT-chef Peter Korsholm.

Ikke overraskende har især centrets mangeårige aktionær Michael Kaa Andersen været stærkt kritisk over for Nordeas manøvre, hvorfor han med hjælp fra advokathuset Lundgrens har anlagt en erstatningssag. Påstanden er, at han har mistet minimum 40 millioner kroner samt ikke mindst en del i den fremtidige upside, idet både 2022 og 2023 tegner noget mere lovende for messecentret.

Ligeså opsigtsvækkende er det dog, at har Alm. Brand dog på intet tidspunkt har protesteret mod Nordeas noget kontroversielle redningsplan for Bella Center, og da manøvren endegyldigt skulle stemmes igennem på en generalforsamling, undlod Alm. Brand helt og holdent at stemme.

”Jeg kender ikke motivationen bag det, men det er klart, at det virker underligt, at Alm. Brand som aktionær ikke forsøger at forsvare sin position, når man reelt bliver udslettet,” siger partner i Lundgrens Dan Terkildsen, der skal føre sagen for Michael Kaa Andersen.

”Det havde ikke gjort den store forskel, men ved at stemme imod sender man trods alt et signal om, at det ikke er i orden, hvad der foregår,” lyder det fra Dan Terkildsen.

Modsat Michael Kaa Andersen ønsker forsikringsselskabet ikke at kaste sig ud i et retsligt efterspil. Det bekræfter ejendomsinvestoren via sin advokat over for InsideBusiness. Han understreger samtidig, at man naturligvis har givet Alm. Brand muligheden for at være en del af den stævning, man har sendt af sted.

Afhængig af Nordea

At Alm. Brand helt uden kamp opgiver sin aktiepost har vakt opsigt i ejendomsbranchen og givet anledning til intern debat, især fordi forsikringskoncernen tidligere har forsvaret sine aktier i Bella Center med næb og klør. Det skete, da ejeren Solstra kort efter købet af Bella Center i 2012 forsøgte at udvande de øvrige aktionærer, herunder Alm. Brand og Michael Kaa Andersen, via et apportindskud af kapitalfondens egne ejendomme.

Her lykkedes det med de to småaktionærer som primus motor at blokere for planerne, men denne gang har Alm. Brand altså ikke tænkt sig at slå igen.

Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at årsagen hertil skal findes i Alm. Brands opkøb af Codan til 13 milliarder kroner, hvilket allerede har givet anledning til flere kritiske røster.

I Alm. Brands og topchef Rasmus Werner Nielsens ambitioner om at snuppe Codans danske forretning, der blev tilovers efter Tryg og Intacs køb af RSA Insurance Group, spiller netop Nordea nemlig en helt central rolle: Den nordiske storbank skal nemlig sammen J.P. Morgan og SEB være tovholder på den store emission, der skal finansiere det offensive opkøb af Codan. Nordea har således også stillet garanti for emissionen og storbanken spiller derfor en helt afgørende rolle i den store milliardhandel.

Omtumlet fortid

Det er langtfra første gang, at der opstår ballade i forbindelse med Bella Center. Umiddelbart efter finanskrisen blev flere af centrets ejere, herunder finansmanden Carsten Berger, hårdt ramt, og i årene derefter overtog en række af aktionærernes kreditorer aktierne, så blandt andre Nykredit og det finansielle afviklingsselskab Finansiel Stabilitet pludselig sad på store aktieposter.

Den situation var naturligvis ikke holdbar, og især hos Nordea gav bankens milliardstore lån til centret flere gange dybe panderynker hos kreditfolkene i bankens tidligere hovedkvarter på Christianshavn, også kendt som ’Ørkenfortet’ med udsigt til Knippelsbro.

Trods uroen i ejerkredsen havde Bella Center formået at holde fokus på driften og skabe hæderlige resultater, men da man skød gang i byggeriet af det nye hotel Bella Sky, begyndte tingene at skride. Byggeriet blev langt dyrere end ventet, og pludselig stod Nordea med et udlån på næsten 2 milliarder kroner, hvilket var helt uholdbart. Derfor forsøgte banken at tvinge et salg igennem, og i sidste ende blev det kapitalfonden Solstra og den pakistanske rigmand Alshair Fiyaz, der løb med centret og samtidig skød 150 millioner kroner i selskabet.

Ikke første deroute

Siden da har Solstra og de øvrige ejere haft held til at drive centret og samtidig udvikle og frasælge de omkringliggende arealer, herunder Bella Sky, så selv om kapitalfonden nu må smide nøglerne, har de sandsynligvis alligevel fået et ganske godt afkast.

Dog har fonden og den danske frontfigur Oscar Krohn fået lidt ridser i lakken, da man ud over ejerskabet af Bella Center gennem mange år også var ejer af det konkursramte center Kronen i Vanløse. I sidste ende lykkedes det dog fonden at slippe nogenlunde tørskoet i land, mens netop Nordea og den britiske fond Tristan endte med at brænde fingrene ganske eftertrykkeligt.

Det seneste drama omkring Bella Center har derfor naturligt nok sat fokus på Solstras forretningsmetoder, selv om de fleste i ejendomsbranchen dog er enige om, at fonden ikke har kunnet gøre meget for at forhindre nedturen i messecentret, der primært kan relateres til covid-19.

Alm. Brand skriver i en mail til InsideBusiness, at man har tabt omkring 25 mio. kroner på sagen.

“Det havde været at foretrække, at de eksisterende samlede aktionærer havde fundet en løsning på de udfordringer, der var i selskabet. Men da det desværre ikke har vist sig muligt, og den eksisterende aktionærkreds ikke fik mulighed for at tegne aktier med de nye hovedaktionærer, tager vi tabet til efterretning,” lyder det.

 

Læs mere

Globale giganter jagter danske mursten i ophedet marked

Investorer i gang med milliardudsalg af ejendomme

Statslig gigant jagter profit på risikabelt ejendomsmarked 

Tilsynet skruer op for kontrollen med pensionskassernes værdiansættelser

Her er pensionsbranchens problematiske værdiansættelser

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater