Det kan godt være, at Danske Banks June-koncept har fået megen omtale, men Alm. Brands koncept IndexPlus er allerede nu lang større end June, og målet for 2017 er for længst nået.
Men det skal bredes mere ud, og med udsigt til en skattemæssig sidestilling med danske investeringsforeninger og fonde kan det blive et langt større forretningsområde, lyder det fra Alm. Brand, som vil være den førende spiller inden for de billig investeringer, der består af en blanding af aktive og passive investeringsfonde:
”Det er det investeringsområde, der vokser mest. Vi har truffet en aktiv strategisk beslutning om at være aktive i det her univers, for vi ser et kæmpe potentiale for, at markedet kan vokse sig 8-10 gange større,” forklarer Alm. Brands investeringsdirektør, Jacques Skovgaard.
P.t. har Alm. Brand allerede langt mere under forvaltning end Danske Banks June, uden at man dog vil sætte tal på udviklingen.
Billige fonde spås gylden fremtid
Det vælter frem med aktører, der vil have en bid af det potentielt enorme marked for billige investeringsfonde. I markedet pibler det frem med spillere som Nord.Investments, Danske Banks June, Sparinvest og Saxo Bank. Men også BankInvest og Nordea er på vej med lignende investeringskoncepter.
InsideBusiness følger området tæt, da det spås en gylden fremtid, hvis lovgivningen tilpasses, og danskerne får øjnene op for, at indlån giver nulrente, og at aktive fonde er ret dyre.
I forhold til Danske Bank og deres June-koncept har Alm. Brand valgt at angribe et helt andet marked. For man skal mindst investere 2 millioner kroner for at få adgang til Alm. Brands IndexPlus-fonde. Til sammenligning må man maksimalt investere 300.000 kroner i Danske Banks June – en grænse, som Danske Banks Simon Haldrup dog lægger op til at øge i nær fremtid.
Mindre formuer skal investere med
Hos Alm. Brand ønsker Jacques Skovgaard også at justere grænsen for investeringer i IndexPlus, men i nedadgående retning, så personer med en mindre formue kan få adgang til at investere i de billige fonde.
”Der er ikke noget, jeg hellere ville. Produktet er meget relevant, og vi har fået mange forespørgsler fra alle mulige kunder, der ikke har et stort beløb at skyde ind. Vi har været meget stringente med at holde den øvelse i respekt for vores kunder. Det er vores ambition at sænke grænsen, så snart der kommer lovgivning, som gør skatteforholdene mere simple.”
I dag er problemet, at indberetningen af skat for de såkaldte ETF-fonde er meget kompleks for den enkelte investor. Den så er kompleks, at Jacques Skovgaard er nødt til at hjælpe kunderne med det.
Men der er faktisk grøde på vej, lyder det fra Joachim B. Olsen, erhvervsordfører for Liberal Alliance, som presser på for at få sidestillet aktiebeskatningen af ETF’er med de danske investeringsforeninger. Det kan ske allerede i år, håber han. Enten som en del af vækstpakken eller som en del finansloven.
”Jeg håber meget på, at det kommer med i regeringsudspillet, og at de andre partier kan se ideen med disse finansielle produkter, der har stort succes i udlandet på grund af lave omkostninger og stor risikospredning. Almindelige mennesker kan investere, uden at de behøver at læse erhvervstillægget hver dag for at gætte sig til de aktier, der giver et godt afkast,” forklarer Joachim B. Olsen, der tror på, at ETF-fondene herhjemme kan få en stor udbredelse. For det er gået op for danskerne, at de færreste aktiefolk alligevel er i stand til at slå markedet.
Kolossalt potentiale i udlandet
Meget tyder på, at han har en pointe. For ifølge en rapport fra Finanstilsynet fra i sommer er mindre end 5 procent af danskernes opsparing placeret i passivt forvaltede fonde. Det er en meget lille andel i forhold til globalt plan, hvor andelen er 22 procent. Samtidig investerer de danske investorer primært i danske fonde.
På den baggrund vurderer Jacques Skovgaard fra Alm. Brand da også, at der er basis for en kolossal vækst for IndexPlus i Danmark, når lovgivningen kommer på plads. Godt hjulpet af de lave indlånsrenter i bankerne, som danskerne i stigende grad får øjnene op for.
”Vi halter voldsomt bagefter i Danmark, og det, der eksploderer, er de passive fonde eller kombinationen af aktivt/passive fonde. Jeg tror, de har en stor fremtid.”
Hos Alm. Brand handler det om at kombinere erfaringerne fra investering for institutionelle investorer og overføre dem til en bredere målgruppe. Dér ligger forretningsideen, som også indebærer, at man kombinerer aktive med passive fonde, for eksempel for at skabe en mere etisk profil på en prisbillig indeksfond.
”Vores niche i markedet bliver at bruge de passive fonde som byggeklodser og på toppen af det lave aktive investeringer på noget af det. Vi laver produktinnovation i denne hybridverden. Vi hører ikke til dem, der mener, at passive investeringer altid er bedre end aktive investeringer. Det gælder om at kombinere det bedste fra begge verdener.”
Så meget koster fondene
Prisen på fondene hos Alm. Brand ligger på 1,25 procent om året for de fonde, som er på 2-5 millioner kroner. Prisen falder dog til mellem 1 og 0,85 procent på området for de større formuer. Til gengæld er det så inklusive alle handelsomkostninger. Til sammenligning koster Danske Banks June omkring 0,8 procent om året, mens Sparinvests fonde koster ca. 0,5 procent om året.
Alligevel mener Jacques Skovgaard, at der er et enormt potentiale for at sælge fondene til en bredere offentlighed. I Alm. Brand-regi skal investeringsfondene både sælges til Alm. Brands 50.000 bankkunder og på sigt, når/hvis lovgivningen bliver ændret, til Alm. Brands 400.000 forsikringskunder.
Men det bliver ikke som en højtprofileret platform som Danske Banks June. Det kommer til at foregå, så Alm. Brand-kunderne hver får adgang til fondene via deres depot.
Også direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark Anders Klinkby forventer et stort marked for de nye ETF-fonde, når lovgivningen bliver ændret.
”Jeg har ikke en krystalkugle, men mit indtryk er, at der er bred politisk enighed om fjernelse af skattemuren. Som forbruger vil man få bedre adgang til billige passive fonde i Danmark, og de bedste aktivt forvaltede danske fonde kan øge eksporten til udlandet. Følger den danske efterspørgsel udviklingen internationalt, kan det blive rigtig stort i Danmark,” siger Anders Klinkby.
LÆS MERE
Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt
Mød spilleren, der elsker at drille Danske Banks June
Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet
Derfor er Danske Banks June dødsensfarlig for investeringsbranchen
Danske Bank vil erobre nyt terræn med Mobilepay
Nordea ruster sig til nordisk kamp mod June