Hamlet Protein web

M&A

Altors danske kvaler fortsætter

Problemerne har været store for den svenske kapitalfond Altors aktiviteter i Danmark. Man har kæmpet med dårlige resultater i væksthåbet Tresu og en trodsig stifterfamilie i Haarslev samt en gennemgående trist finansiel udvikling på tværs af fondens ganske pæne danske portefølje. Ellers lovende exithåb volder også kvaler.

Akkurat som et kriseramt fodboldhold en gang imellem blot har brug for en heldig sejr i overtiden for igen at få troen på tingene, lader det også nogle gange til, at en nogenlunde hæderlig exit kan gentænde gløden hos selv den mest underdrejede kapitalfond.

Og underdrejet må svenske Altor i den grad siges at have været på det danske marked, hvor det har været småt med gode historier, siden skandalen om OW Bunker rystede dansk erhvervsliv i efteråret 2014.

Problemerne er herhjemme nærmest væltet ned over den svenske kapitalfond siden da, hvor man har kæmpet med både katastrofale resultater i væksthåbet Tresu og en trodsig stifterfamilie i fynske Haarslev samt en gennemgående trist finansiel udvikling på tværs af fondens ganske pæne danske portefølje.

I efteråret 2021 tegnede der dog sig et spinkelt lys for enden af tunnelen, idet et andet af Altors fejlslagne opkøb langt om længe viste lovende takter.

Hamlet Protein, som man overtog for omkring 700 millioner kroner fra danske Polaris i 2015, var endelig begyndt at leve op til nogle af Altors oprindelige forventninger, og med et EBITDA-resultat på godt 80 millioner kroner i 2020 samt en forventning om yderligere forbedringer i 2021 gik kapitalfonden sammen med medinvestoren Goldman Sachs i gang med at finde en køber i samarbejde med investeringsbanken Rothschild.

Stigende udgifter til alt fra råvarer til fragt gjorde dog hurtigt processen langt sværere end først antaget, og efter forgæves at have jagtet en køber i år har partnerne nu endegyldigt droppet planerne om en kærkommen exit.

Især for Altor er det på ingen måde godt, da man ikke finder den store opmuntring i den resterende danske portefølje. Ganske vist er Tresu ikke tæt på konkurs længere, men man tjener ingen penge, alt imens de to industrivirksomheder Haarslev og Norican trods ganske lovende takter i 2021 ligeledes ser ud til at blive hårdt ramt af de stigende omkostninger i år.

Samtidig anser mange potentielle købere Haarslev og Norican for at være ganske eksponeret over for de globale økonomiske udsving, da man primært leverer til bilindustrien, der traditionelt bliver påvirket, når kunderne pludselig bliver væk for at stedet at bruge pengene på at holde hjulene i gang i husholdningen.

Har misset muligheden

Mens talrige andre kapitalfonde de senere år har udnyttet de gyldne år til effektivt at få solgt ud af porteføljen og sikre solide afkast, ser Altor ud til at have misset vinduet.

De mange kvaler i porteføljen har gjort det stort set umuligt at få solgt ud i Danmark, og nu står Altor i den uheldige situation, at markedet er ved at ændre sig radikalt.

M&A-markedet er naturligt nok ramt af den omfattende globale uro og frygten for en truende recession, hvorfor det den kommende tid sandsynligvis vil blive markant sværere at sælge de selskaber, der ikke med en vis sikkerhed kan overbevise investorer om, at de kommer til at gå nogenlunde fri af en økonomisk nedtur.

Et kig på Altor viser med al tydelighed, at det ikke ser ud til at være tilfældet for hovedparten af kapitalfondens danske portefølje.

Hvor de fleste andre nordiske konkurrenter i stigende grad har vendt blikket mod brancher som it og medicinalindustrien, har Altor siden den spæde begyndelse altid haft et godt blik til de lidt tungere industrivirksomheder.

Det har historisk sikret fonden og dens investorer et solidt afkast, men selskaber som Norican, Tresu, Hamlet, Haarslev og selv den nyindkøbte satsning, Multi-Wing, mærker uden tvivl allerede nu et stort pres takket være de stigende priser og presset på forsyningskæderne.

Flere af Altors virksomheder skriver da også direkte i de respektive årsregnskaber, at man allerede nu ser en lavere indtjening i år. Og det var vel at mærke, før situationen eskalerede hen over sommeren.

Med andre ord ser der fortsat ud til at være langt til Altors næste guldrandede frasalg på dansk jord.

Vigende afkast

Ligesom mange andre store nordiske fonde vil Altor sandsynligvis nedtone de danske hovedpiner ved at argumentere, at man i dag er meget mere end blot en lokal nordisk spiller.

Fonden har ligesom konkurrenterne i EQT, Nordic Capital, Triton og IK de seneste 10 år bevæget sig langt uden for Norden og er således en helt anden størrelse i dag.

Det ændrer dog ikke ved, at Altors afkasttal ikke just ser opløftende ud.

Hvor kapitalfondens tre første fonde, der blev etableret med frontfigur Harald Mix som det uomtvistelige omdrejningspunkt, alle har leveret solide afkast, er det gået noget anderledes med Altor IV, der blev etableret i 2014. Her er investorernes afkast i bedste fald middelmådigt blandt andet på grund af de danske problembørn.

Om det vil gå bedre for Altors seneste fond fra 2019, er endnu for tidligt at sige, men lige meget hvad, vil det uden tvivl være kærkomment med en succeshistorie på dansk grund. Den ser dog bare ikke ud til at ligge ligefor.

 

Læs mere

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg

Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg

Kæmpe pengetank kaster sig over kapitalfonde

Her er kapitalfondenes største guldæg

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg