BR web

Redaktørens analyse

Alvorlige ridser i lakken på EQT’s danske stjerne

EQT-partner Morten Hummelmose er blevet klart den mest velhavende kapitalfondsmand i Danmark, men hans investeringer har ikke just været prangende. Flere derouter har kostet især bankerne store beløb. Vi sætter navne på bankerne, og hvilke beløb de har i klemme i det seneste kollaps.

Titlen som kapitalfondskonge i den lille danske andedam var tidligere forbeholdt folk som nu afdøde Ole Andersen og Axcels mangeårige førstemand, Christian Frigast.

Målt på formue kan ingen af dem imidlertid måle sig med EQT’s danske stjerne, Morten Hummelmose, der efter en årrække som chef for kapitalfondens danske kontor blev chef for fondens amerikanske forretning. I dag lyder titlen chef for investorrelationer og kapitalrejsning.

Men hvor Morten Hummelmose gennem mange år imponerede med sin store evner til at trække sig sejrrigt ud af ophedede købsprocesser, har de senere år imidlertid givet både den tidligere SEB-mand og ikke mindst EQT selv nogle alvorlige ridser i lakken.

Senest har man været tvunget til at smide nøglerne til covid-19-ramte Nordic Aviation Capital (NAC), der ellers var EQT’s største investering i Danmark til dato.

Hvor meget tabet i alt kan opgøres til, er usikkert, men der er ingen tvivl om, at den ellers så succesfulde nordiske storfond går glip af milliarder med den seneste udvikling i NAC.

Endnu værre er det, at også en række af EQT’s trofaste samarbejdspartnere og mangeårige investorer i form af Kirkbi, GIC og pensionskassen PFA må lægge ryg til store tab. Værst set det ud for pensionskassen, der i årevis har spyttet mange hundrede millioner af kundernes penge i EQT’s strøm af fonde. Tabet på den kriseramte flyudlejer  er i værste fald over 3 milliarder kroner, og med det tab in mente kan kritikere med rette stille kritiske spørgsmål til pensionskassernes fartblinde jagt på alternative investeringer.

Morten Hummelmoses investeringer i EQT

Herunder ses de investeringer, Morten Hummelmose har haft ansvaret for i EQT, samt hvilken afkastmultipel de enkelte har givet.

Dako 2,3x (2012)
Købt for 7,2 mia. kr. i 2007. Solgt til Agilent for 12,8 mia. kr. i 2012.

KMD 4,4x (2012)
Købt for 2 mia. kr. i 2008. Solgt for 7 mia. kr. til Advent i 2012.

Færch Plast 6,8x (2017)
Købt for 2 mia. kr. i 2013. Solgt til Advent for 6,6 mia. kr. i 2012.

Top-Toy 0,0x (2018)
EQT køber 75 procent af Top-Toy i 2015 for 1,7 mia. kr. og skød efterfølgende mere kapital ind. Firmaet går konkurs i 2018.

Flying Tiger 0,0x (2021)
Købt for 1 mia. kr. i 2013. Solgt for 0 kr. i 2021

NAC (2021) Aflast uvist
Købte 54 procent for 10 mia. kr. i 2015. Har netop afleveret nøglerne til kreditorerne.

Store tab til bankerne

Ganske vist var der ingen, der kunne forudse coronaens indtog og den massive negative påvirkning på alt fra restauranter til rejser og flytrafik og dermed også nedturen i NAC.

Men for Morten Hummelmose retter nu både banker og investorer blikket mod den model, som kapitalfondene opererer efter, som til tider kan synes noget ude af trit med virkeligheden. For selv om NAC indtil for ganske nylig var et veldrevet selskab med store ambitioner og en solid indtjening, så er det nu den tredje af Hummelmoses investeringer, der falder på gulvet med et brag.

Ud over flyudlejeren gik det også galt med legetøjskæden Top-Toy, der blev købt i 2015 på ryggen af et rekordregnskab, men gik konkurs få år senere. Så galt gik det ikke helt for retail-kæden Flying Tiger, som EQT for nylig måtte overdrage til en gruppe tidligere Axcel-folk. Men selv om man slap for en tur gennem skifteretten, er der ingen tvivl om, at fonden har tabt stort set hele den milliard kroner, man har investeret i kæden gennem årene.

Fortællingen fra EQT og Morten Hummelmoses side har tidligere været, at de to sidstnævnte opkøb var relativt små og derfor ikke rykkede meget ved det samlede afkast i den nordiske storfond. Men bag begge opkøb står store banker som Danske Bank, Nordea og Nykredit, der alle har lidt store tab.

I legetøjsderouten måtte både Danske Bank og Nordea hver lægge ryg til et tab på omkring 300 millioner kroner.

I Flying Tiger står det endnu værre til. Her har de to nordiske kamphaner begge over 1 milliard kroner i klemme, og en stor del af disse udlån har man allerede været tvunget til at nedskrive.

Ligesom NAC blev Flying Tiger ramt af omfattende nedlukninger sidste forår, der i sidste ende tvang EQT til at finde en ny ejer til kæden. Men allerede flere år forinden kørte detailkæden i den gale retning, og man forsøgte forgæves at sælge kæden.

NAC kørte fortsat godt i løbet af 2019, hvor EQT ligeledes forsøgte at sælge sine aktier. Men også her endte køberjagten noget uforløst, da man kun fik solgt en mindre portion aktier til Singapore-baserede GIC.

Så allerede før corona var der klare tegn på, at EQT’s hidsige opkøbsræs under Morten Hummelmoses ledelse måske ikke helt var den succes, mange oprindelig troede.

Ude af syne, da krisen kom

Derfor skærer det en smule i øjnene for både kreditorer og investor, når man oven på de tre svipsere kan konstatere, at hovedpersonen bag alle tre fiaskoer i skrivende stund er god for omkring 4 milliarder kroner.

Morten Hummelmose var nemlig som partner medejer af EQT’s managementselskab, der i efteråret 2019 sikrede en perlerække af fondens partnere milliardstore gevinster.

Naturligvis hører det med til historien, at Morten Hummelmose som dansk chef i EQT også gjorde flere gode handler.

Det var således under hans lederskab, at kapitalfonden efter nogle svære år i Danmark igen fandt momentum først ved salget af den ellers så problemfyldte investering Dako i 2012 og KMD samme år. Begge exits var grundstenene for Morten Hummelmoses succes i EQT, og de skabte et billede af en både dygtig og vellidt kapitalfondschef, der i den grad formåede at høste point i de ophedede salgs- og købsprocesser.

Problemet er dog, at selv om Morten Hummelmose ikke længere formelt har ansvaret for de senere danske fejlslag, så kan både banker og investorer udmærket huske, hvem der stod bag dem.

Derfor virker det også en smule komisk, at nedturen i NAC nu åbenbart ikke længere er Hummelmoses bord. Her vælger EQT i stedet at skubbe den norske partner, Magnus Tornling, i front for at forklare sig ud af noget, der ikke kan tolkes som andet end en tabersag.

Folk med en god hukommelse vil huske, at det var præcis det samme, der skete, da Top-Toy måtte dreje nøglen om i slutningen af 2018. Her var der ingen Morten Hummelmose at spore. Til gengæld måtte firmaets svenske direktør forklare sig for rullende kameraer, mens EQT’s svenske pressedame og det danske kommunikationsfirma Fridays direktør, Lars Bo Kirk, pludselig var udråbt til officiel ‘talsmand’.

Blot en parentes?

For EQT vil historien om derouten i NAC sandsynligvis blot ende med at være en lille parentes i den store fortælling om en nordisk fond, der med årene er blevet en enorm, global aktør.

Ja faktisk er kapitalfondens aktiekurs på børsen i Stockholm steget med omkring 5 procent, siden man måtte overlade det til andre at redde den lukningstruede flyudlejer NAC.

Men EQT skal nok regne med, at man ikke ligefrem er på julekort med hverken PFA, GIC eller Kirkbi. Det samme gælder i øvrigt Danske Bank, der ifølge de officielle kreditorlister også har et udlån til NAC.

Hvad værre er, at nedturen i NAC, Flying Tiger og Top-Toy sammenholdt med den diametrale udvikling i Morten Hummelmoses formue kan være umådelig svær at forklare over for almindelige danskere, der var medinvestorer i EQT via deres pension i eksempelvis PFA, Danica eller en af de andre mange danske kasser, der trofast bakker op, når kapitalfonden rejser nyere og stadig større fonde.

Spørgsmålet er dog, om den sandhed nogensinde trænger igennem til folkedybet.

 

Læs mere

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt

PFA risikerer kæmpe nedskrivning på giftigt udlån

EQT forbereder salg af genrejst problembarn