Det var med nogle tunge navne i ryggen, at den uafhængige forvalter Nordic Investment Opportunities (NIO) så dagens lys i 2018.
Anført af de succesfulde partnere fra Copenhagen Infrastructure Partners, nøglefolk i ejendomsgiganten NREP og med et direkte link til kapitalfonden CVC kunne man allerede fra første færd tilbyde kunderne adgang til nogle særdeles attraktive fonde, der normalt ikke var til at komme i nærheden af selv for meget velhavende danskere med de rigtige kontakter.
Det var blandt andet penge fra Kirk Kapital samt milliardæren Henrik Lind, der indledningsvis dannede grundlag for NIO’s fonde, hvor man som investor både får adgang til CIP’s og NREP’s fonde via såkaldte feederstrukturer samt klassiske fund-of-funds, hvor kunderne puljer midlerne sammen og investerer i velrenommerede kapitalfonde som Advent, Warburg Pincus og Nordic Capital.
Siden er talrige andre investorer kommet til, og ud over velhavere som Trackunit-stifter Jørgen Raguse, tidligere EQT-chef Peter Korsholm og familien Nissen har også faglige organisationer som HK og NNF valgt at placere en del af deres midler hos NIO.
I slutningen af 2021 hentede man den erfarne finansprofil Michael Moth Greve fra en stilling hos Axa ud fra et klart ønske om at øge de samlede midler under forvaltning.
Dengang lød de samlede værdier under forvaltning, det såkaldt AUM, på omkring 7 milliarder kroner, og efter en pæn vækst de senere år råder NIO i dag over godt 17 milliarder kroner.
God timing
Alene i løbet af 2023 lykkedes det NIO at hente lidt over 4 milliarder kroner fra forvalterens investorer, der ud over private pengekasser tæller danske velhavere og profiler fra erhvervslivet, herunder højtstående partnere fra en række advokathuse.
”Sidste år var bestemt ikke noget let år at fundraise i, og derfor er vi ret godt tilfredse med det resultat, vi har opnået. Vi er begunstiget af at være i et segment, hvor mange investorer ikke er så følsomme som de helt store institutioner med hensyn til ting som allokering, tilbageløb og andre faktorer,” siger Michael Moth Greve.
”Det er netop i en tid med øget usikkerhed, at det ikke nødvendigvis er dårligt at investere. Mange fonde har gennem efterhånden en del år været begunstiget af lave renter. Nu går vi en ny tid i møde, hvor der skal arbejdes lidt hårdere, og de dygtige fonde vil vise deres værd. Der kommer til at være et udskillelsesløb, men her handler det om at finde de bedste managere, der ikke udelukkende bruger et redskab som gearing,” siger Michael Moth Greve.
Jagter stadig milepæl
Da han kom til NIO for godt to et halvt år siden, lød den ambitiøse målsætning, at man i 2030 ville råde over en forvaltet formue på omkring 100 milliarder kroner.
Trods en markant vækst har markedet dog ændret sig radikalt, og især mulighederne for at hente kapital hos investorerne er blevet noget mere begrænsede for stort set samtlige spillere på det alternative marked.
Ambitionen om at være en markant spiller på det europæiske marked med afsæt i Danmark er for NIO’s vedkommende uændret, men Michael Moth Greve erkender i dag, at det nok kommer til at tage lidt længere tid at nå til 100 milliarder kroner, blandt andet fordi hele markedet har ændret sig radikalt siden begyndelsen af 2022.
”Man skal passe på med at komme med for skråsikre udmeldinger om den slags, men vi tror stadig på, der er et kæmpe potentiale, idet Norden jo på mange måder er et centrum for blandt andet private equity og infrastruktur. Vores ambition har hele tiden været at skabe en stor, slagkraftig spiller, der kan tilbyde adgang til attraktive alternative investeringer for formuende private,” siger Michael Moth Greve, der uden at ville sætte præcise tal på understreger, at man vil være fint tilfreds med at fortsætte væksten i samme tempo som i 2023.
Pres på afkast
Efter en årrække med høje afkast inden for stort set samtlige alternative aktivklasser, herunder kapitalfonde, ejendomme og infrastruktur, frygter mange, at de kommende år vil byde på noget lavere afkast, i takt med at renter og omkostninger er stigende, ligesom de gældsmultipler, som kapitalfondene kan få i bankerne, er faldet en del.
Michael Moth Greve tror dog på, at det fortsat vil være muligt at skabe attraktive afkast og peger samtidig på, at de senere års udvikling har betydet, at en ny aktivklasse igen er attraktiv.
”Vi tror på, at hvis man ser historisk på det, er det ikke noget dårligt tidspunkt at investere på. Samtidig betyder det sværere marked for fundraising, at der jævnligt bliver adgang til dygtige fonde, som man tidligere ville have svært ved at komme i nærheden af. Samtidig har vi fået et område som kredit, der pludselig er blevet attraktivt igen, da man nogle steder potentielt kan hente afkast på over 10 procent her,” siger Michael Moth Greve.