blackstone 1 web

Inside story

Amerikansk gigant på dansk storopkøb hos Thylander

Amerikanske Blackstone fortsætter sin massive ekspansion herhjemme og overtager ejendomme for 800 mio. kr. fra Thylander Gruppens femte fond, hvor ejerkredsen blandt andre tæller tidligere profiler i EQT og Axcel. (Rettet 5.4 14.52)

Der var en del i den danske ejendomsbranche, der anså det for et modigt træk, da den erfarne investor Lars Thylander for ti år siden grundlagde sin første ejendomsfond med støtte fra en række velhavende erhvervsfolk.

Strategien med at købe ejendomme op i en tid, hvor de fleste andre, herunder investorer og banker, havde travlt med at vinkel farvel til mursten ser dog nu ud til at have været en udpræget succes.

I alt har Thylander Gruppen (TG) siden 2008 etableret seks ejendomsfonde, og flere af dem er blevet solgt fra med yderst solide afkast.

Tidligere har man således afhændet samtlige ejendomme i gruppens første fond, TG Partners I, til pensionskasserne DIP/JØP i slutningen af 2016, ligesom man sidste år solgte ejendommene i fond nummer to til børsnoterede Jeudan med betydelig gevinst til investorkredsen.

Samtidig har man fra lige fra første færd ikke været bleg for at investere i ejendomme, der forinden havde givet bankernes kreditafdelinger grå hår i hovedet. TG så et stort potentiale i at opsnappe netop de bygninger, mange andre ville takke nej til på grund af en problematisk fortid.

Nu har TG i al fortrolighed igen solgt ud af sine ejendomme med et mere end godkendt afkast. InsideBusiness erfarer således, at Thylander Gruppen og dens investorer netop har afhændet samtlige ejendomme i gruppens femte fond for omkring 800 mio. kr. Fondens investorer tæller blandt andre tidligere chef for EQT Bjørn Høi Jensen og forhenværende finansdirektør i Axcel Lars Thomassen.

Køberen er den amerikanske gigant Blackstone, der gennem de senere år har investeret milliarder på det danske ejendomsmarked.

I de officielle selskabsregistre er handlen allerede blevet registreret, idet Thylander Gruppens femte fond nu ikke længere ejes af fondens investorer, men af selskabet Caldor Holdco i Luxembourg der i sidste ende ejes af den amerikanske finansgigant, hvis repræsentanter Donatella Fanti og Solveig Diana Hoffmann netop er indtrådt i koncernens direktion.

Ingen af parterne ønsker over for InsideBusiness at kommentere sagen yderligere, ligesom erhvervsmægleren Sadolin & Albæk, der var mægler på handlen, heller ikke ønsker at uddybe transaktionen.

Lars Thylander bekræfter dog over for InsideBusiness, at ejendommene i TG Partners V er blevet solgt.

”Det er korrekt, at vi har solgt samtlige ejendomme i fonden, men vi ønsker ikke at udtale os yderligere i sagen,” lyder den kortfattede besked fra ejendomsinvestoren.

Fakta om TG Partners

Herunder ses en oversigt over de fonde, Thylander Gruppen har etableret siden 2008.

TG Partners I (2008)

Den første fond blev lanceret med 10 investorer i ryggen og opkøbte i alt ejendomme for 750 mio. kr. De sidste ejendomme i fonden, herunder Onsgaarden i Hellerup, blev solgt i slutningen af 2016 til DIP/Jøp for 860 mio. kr. I alt solgte fonden ejendomme for godt 1 mia. kr. Investorerne havde i alt skudt 150 mio. kr. i fonden og fik en samlet gevinst på en kvart milliard.

TG Partners II (2011)

Ejendomsfonden solgte i slutningen af 2017 ejendomme for 670 mio. kr. til Jeudan. Fonden havde ved udgangen af 2016 bogført ejendomme for 344 mio. kr., så her var tale om en betydelig gevinst til investorerne. TG Partners II har blandt andet Lagkagehusets stifter, Ole Kristoffersen, i ejerkredsen, samt tidligere Ilva-ejer Jørgen Linde.

TG Partners III (2012)

TG Partners III blev stiftet i 2012 med et samlet tilsagn på 1,3 mia. kr. Bendt Wedell og Stig Hølledig er blandt andre medejere af fonden. TG Partners III har i skrivende stund aktiver for 1,6 mia. kr.

TG Partners IV (2013)

TG Partners fjerde fond blev stiftet i 2013, og samtlige ejendomme i fonden er siden blevet solgt. Fonden havde ejendomme med en bogført værdi på 180 mio. kr. Investorkredsen havde oprindelig skudt 58 mio. kr. i fonden.

TG Partners V (2015)

Fonden fra 2015 havde bogførte ejendomme for 530 mio. kr. Har netop solgt samtlige ejendomme for 800 mio. kr. til Blackstone. Fonden tæller blandt andre tidligere EQT-chef Bjørn Høi Jensen og forhenværende finansdirektør i Axcel Lars Thomassen i ejerkredsen.

Bitter kamp om husleje

Den mest bemærkelsesværdige ejendom i Blackstones nyindkøbte portefølje er uden tvivl den omstridte andelsboligforening Klostergaarden på Østerbro.

Foreningen gik konkurs i 2011 ligesom mange andre usunde andelsforeninger, der blev stiftet forud for finanskrisen. Efter konkursen lå foreningens ejere længe i åben krig med Nordea, inden TG Partners og Lars Thylander opkøbte bygningerne i 2015 og omdannede de 96 andelshavere til lejere.

Siden lå de tidligere andelshavere og Thylander Gruppen i åben krig, da de nye ejere havde et klart ønske om at hæve lejen, da man ikke mente, foreningens beboere kunne fortsætte med at betale en lav husleje.

I første omgang vandt beboerne sagen ved Huslejenævnet, og den udvikling kunne nemt have været lidt af en bet for TG og fondens investorer, da købet af Klostergaarden for omkring 180 mio. kr. med et fingerknips nu blev en betydelig vanskeligere investering. Ikke desto mindre havde TG og fondens investorer på forhånd kalkuleret med et nederlag her, da man var af den faste overbevisning, at man ville anke sagen og vinde den.

Siden har TG Partners da også stævnet de godt 60 tidligere andelshavere i den konkursramte forening med henblik på at fordoble deres husleje.

Højesteret har imidlertid ikke truffet nogen afgørelse i sagen endnu, og derfor håber mange af de tidligere andelshavere, at der stadig er en mulighed for, at de kan få medhold.

Investorer køber op i kriseramte andelsforeninger

Klostergaarden er blot en af de talrige andelsforeninger, der blev stiftet forud for finanskrisen, som siden har lidt en trist skæbne. Også den store Hostrups Have på Frederiksberg endte i et regulært slagsmål mellem andelshaverne og Nykredit, inden det store boligkompleks blev solgt til den svenske investor Heimstaden for 1,7 mia. kr.

Det bemærkelsesværdige ved netop Klostergaarden er, at det er den første af de store andelsforeninger, der nu bliver solgt videre efter at være blevet omdannet fra andelsforening til lejeboliger.

Her spiller især huslejestriden en nøglerolle, da andre investorer har fået blod på tanden, fordi man nu har rettens ord for, at man kan hæve de gamle andelshaveres lave husleje.

Senest har InsideBusiness således også beskrevet, at den store andelsforening Ringertoften nu også skal sælges. Her er foreningen dog ikke gået konkurs, men udsigten til et markant dyrere boliglån i den kommende tid har fået andelshaverne til at hyre Colliers til at vurdere mulighederne for at sælge den store ejendom.

 

LÆS OGSÅ

Nødlidende andelsforening indleder vild køberjagt

Investorer i vild budkrig om konkursramte andelsboliger

Milliardhandel er gift for kapitalfonds salg af ejendomsgigant

Kapitalfond klar til lynslag af ejendomsgigant

Pensionsgiganter arbejder på kæmpehandel