;
goldman Sachs web1

Inside story

Amerikansk storbank indtager København 

Amerikanske Goldman Sachs åbner nu kontor i Danmark med en række profiler i spidsen, der skal sikre den finansielle sværvægter endnu bedre fodfæste på det nordiske marked. 

En af verdens mest magtfulde og indflydelsesrige finanshuse gør nu sit indtog i Danmark. Amerikanske Goldman Sachs, der for alvor blev kendt herhjemme for sit opkøb af aktier i Dong (nu Ørsted, red.), åbner nu kontor i hjertet af København, hvorfra banken vil dække en række kerneområder. 

Det gælder blandt andet asset management, securities samt ikke mindst investment banking, hvor banken allerede har fået godt fat i det danske marked de senere år. 

Det bliver Goldman Sachs danske partner, Peter Hermann, der kommer til at stå i spidsen for det danske kontor, ligesom bankens danske chef for asset management i Norden, Thomas Kønig, også flytter til København og kommer til at tegne bankens danske satsning. 

”Vi planlægger at åbne kontor i København for første gang nogensinde, hvilket er en refleksion af vores stærke dedikation til Norden og et ønske om at arbejde endnu tættere sammen med vores kunder i Danmark på tværs af forskellige forretningsområder,” skriver banken til InsideBusiness. 

Ifølge det amerikanske finanshus vil den danske afdeling slå dørene op i begyndelsen af 2020. Banken har allerede registreret en filial, der får hovedsæde i Amaliegade i København. 

At det bliver netop Peter Hermann, der står registreret som direktør i den spritnye filial, er ikke tilfældigt, idet Peter Hermann gennem flere år har været et velkendt ansigt i den danske pensionssektor. Hovedparten af de danske kasser herhjemme har således i forvejen et tæt samarbejde med Hermann, der ofte fungerer som bindeled mellem de tunge pengetanke og de utallige produkter, Goldman Sachs tilbyder sine kunder. 

Ifølge den amerikanske gigant falder bankens danske ekspansion helt i tråd med den overordnede strategi, det globale finanshus har praktiseret de senere år. 

”En voksende tilstedeværelse i København er på linje med vores strategi om at regionalisere, hvilket også bliver eksekveret i USA samt andre byer i Europa,” skriver banken. 

Banken peger samtidig på, at man har været på markedet for investment banking i Norden i 30 år, ligesom man i de sidste 20 år har haft et kontor i Sverige, hvorfra man har serviceret de store danske virksomheder og kapitalfonde, ligesom bankens afdeling for securities gennem mange år har arbejdet tæt sammen med professionelle investorer i Danmark. 

Goldman Sachs noterer endvidere, at man gennem årene har investeret ganske betydelige summer på det danske marked via bankens opkøb af først ISS og siden Ørsted, hvilket skete gennem afdelingen Merchant Banking Division. En division, hvor danske Michael Bruun fortsat spiller en nøglerolle. 

Hentede dansk supersælger 

Det er dog ifølge InsideBusiness’ oplysninger især ønsket om at komme endnu tættere på de mange tunge investorer i Danmark, der har fået Goldman Sachs til at etablere sig i København.  

Selv om Danmark på den globale scene er en finansiel miniput, betyder vores system med mange store investorer, herunder pensionskasser, samt velpolstrede familiekontorer, at der netop inden for asset management og securites er en stor og kapitalstærk kundegruppe. 

Netop Goldmans ønske om at styrke sine aktiviteter inden for forvaltning i Norden var ifølge banken en af årsagerne til, at man tidligere på året hentede Thomas Kønig hos rivalen Deutsche Bank. Danske Kønig blev af mange betegnet som den tyske storbanks supersælger, og med ham i spidsen vil Goldman Sachs forsøge at knytte endnu tættere bånd til de store kunder i Danmark. 

”Thomas Kønig kom for nylig til Goldman Sachs Asset Management for at stå i spidsen for vores nordiske dækning, og han har 26 års erfaring inden for både handel og investering. Ansættelsen styrker vores lokale tilgang i nøglemarkeder, ligesom det viser vores engagement over for et af verdens vigtigste institutionelle markeder i verden,” skriver banken, der samtidig fremhæver, at Norden og Danmark er interessant, fordi man her har set en spirende interesse for alternative investeringer, emerging markets samt ikke mindst ESG-relaterede investeringer de senere år. 

Hos Goldman Sachs hæfter man sig samtidig ved, at kunderne ofte vælger den amerikanske gigant på grund af dens globale tilstedeværelse samt den mangeårige erfaring, som Wall Street-giganten har opbygget inden for en lang række af aktivklasser. 

Kamp om opgaverne 

Mens de fleste store investorer med Goldman Sachs entré i Danmark kan se frem til et endnu tættere samspil med de finansielle supertankere, er det endnu uvist, hvor markant banken også vil satse på køb og salg af virksomheder. 

Den disciplin har ellers gennem mange år været en af hjørnestenene i bankens forretning, men på det danske marked har tilstedeværelsen været noget mere sporadisk. Således har Goldman Sachs indtil nu primært serviceret de danske kunder fra enten London eller Stockholm, men en fysisk tilstedeværelse vil give banken langt bedre mulighed for at konkurrere med de hjemlige rådgivere om de lukrative salgsmandater. 

Det er ikke ligefrem en god nyhed for investeringsbankerne, da især de hjemlige aktører gennem længere tid i stigende grad er blevet presset af udenlandske specialhuse, der gang på gang formår at snuppe de interessante mandater for næsen af de faste spillere.  

For tiden rådgiver Goldman Sachs således ingredienskæmpen Chr. Hansen i bestræbelserne på at sikre sig det hastigt voksende selskab Glycom, der, som InsideBusiness tidligere har beskrevet, er blevet sat til salg af ejerkredsen. 

Ud over Goldmans Sachs konkrete planer om et dansk kontor har banken ligeledes gennem længere tid overvejet mulighederne for at gå ind på det danske ejendomsmarked.  

Flere kilder i markedet beskriver samstemmigt, at Goldman Sachs gennem længere tid har ført dialog med en række ejendomsforvaltere men henblik på at opbygge en portefølje herhjemme. Som InsideBusiness for nylig løftede sløret for, forhandler storbanken således p.t. med aktionærerne i ejendomsudvikleren Gefion om at overtage det enorme projekt Rødovre Port. 

Vakte politisk uro 

At Goldman Sachs allerede et godt stykke tid før den officielle åbning af bankens danske kontor har givet anledning til en masse snak i den finansielle sektor herhjemme, vidner om, at Goldman Sachs ikke blot er endnu en bank. Finanshuset har gennem årene vist sig som en særdeles kontroversiel aktør, der fik et lidet flatterende øgenavn ’vampyrblæksprutten’. Årsagen til det aparte navn var blandt andet, at banken fik massiv kritik for sin rolle under den finansielle krise, ligesom bankens til tider tætte forhold til Det Hvide Hus flere gange har været sat i et kritisk lys. 

Det var blandt andet nogle af de historier kombineret med bankens til tider kreative skattetænkning, der i forbindelse med bankens investering i Ørsted fik danskerne til at se rødt. Den røde regering var tæt ved at implodere, mens SF var ved at eksplodere, alt imens politikere fra begge fløje skændtes om, hvorvidt man skulle lade den amerikanske bank overtage en markant aktiepost i energiselskabet, der dengang primært var ejet af den danske stat. 

I sidste ende har det imidlertid vist sig, at det var en ualmindelig god forretning for staten at sælge Ørsted-aktier til Goldman Sachs, da energikæmpen med amerikanerne i ejerkredsen for alvor har sat tryk på den grønne omstilling og mangedoblet Ørsteds markedsværdi. 

 

LÆS OGSÅ

Goldman Sachs klar til at redde presset dansk aktør

Hurtigtvoksende ejendomsaktør kæmper for at sælge dyrt projekt 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde