5.2 McKinsey har droppet en aftale med staten til en samlet værdi af omkring 1 milliard kroner. PR-foto

Inside story

Amerikanske konsulentkæmper i bakgear i Danmark

De to amerikanske konsulentkæmper McKinseys og Bains omsætning i Danmark er vigende, mens rivalen Boston Consulting Group fortsætter sin cementering af sin førerposition. Bain kalder udviklingen forventelig og fremhæver sin vækst i Norden.

Omsætningen i Danmark er i bakgear for to af tre af sværvægterne blandt de store managementkonsulenthuse.

De amerikanske konsulenthuse McKinsey, Boston Consulting Group (BCG) og Bain, har i årevis udgjort toppen af de danske managementkonsulenthuse, hvor især McKinsey og BCG har en nærmest mytelignende status som dem, erhvervslivets top ringer til, når store strategiske udfordringer skal løses.

Især de senere år har været guldrandede for managementkonsulenthusene, der har redet på en bølge af erhvervslivets nærmest umættelige appetit på store transformations- og digitaliseringsprojekter, ligesom konsulenthusene har tjent styrtende på at yde rådgivning på det yderst lukrative M&A-marked.

Siden har stigende renter og høj inflation fået luften til at gå af ballonen på M&A-markedet, og i krogene af den danske konsulentbranche har man i månedsvis med bekymring talt om en generel afmatning i markedet.

Den globale partnerskabsstruktur i de store managementkonsulenthuse gør det dog svært at se, hvor mange penge konsulenthusene egentlig tjener – eller taber.

Men uanset hvordan man vender og drejer det, tyder meget på, at især McKinsey og Bain i dag fakturerer mindre i Danmark.

Især Bain var i mærkbar tilbagegang. Konsulentkæmpen overtog i 2020 danske Qvartz i en opsigtsvækkende handel, der gav det amerikanske konsulenthus betydelig større muskler på det danske marked.

Fusionen mellem det amerikanske og det danske konsulenthus har dog på ingen måder været gnidningsfri.

Det var nemlig langtfra alle i det gamle Qvartz, der kunne se sig selv i det nye, større setup hos det amerikanskejede konsulenthus. Derfor har svingdøren roteret mere end normalt og også mere end hos konkurrenterne, har Bain selv erkendt. Det gælder især på partnersiden, hvor Bain i dag er nede på 45 partnere i Norden mod ca. 60 partnere, da fusionen blev indgået.

Samtidig viser Bains nyeste regnskab, at omsætningen i Danmark er i bakgear.

Omsætningen i 2022 er således faldet til 489 millioner kroner mod 573 millioner kroner året forinden, svarende til et fald på næsten 16 procent. Det samme billede tegner sig, når man kigger på Bains omsætning i Norden, hvor omsætningen er faldet fra 836 millioner kroner til 718 millioner kroner.

Hos Bain kalder man udviklingen forventelig.

”Resultatet er som forventet. Vi fortsætter udbygningen af Norden, hvor vi har øget omsætningen mere end 2,5 gange siden 2019,” siger Hans Henrik Beck, managing partner i Norden i Bain.

Store underskud er vekslet til overskud

Samme tendens ses hos McKinsey, om end omsætningsfaldet i Danmark er betydeli mindre end hos Bain.

2022-regnskabet fra McKinsey viser således, at omsætningen faldt fra 1,3 milliarder kroner til lige under 1,1 milliard kroner i 2022. Det svarer til en tilbagegang på 3,6 procent.

McKinsey har flere gange påpeget, at omsætningen i Danmark ikke er retvisende for husets aktiviteter, fordi de danske partnere fakturerer en del af deres opgaver i udlandet. Det kunne eksempelvis være, når konsulenterne udfører arbejde i udlandet for et datterselskab til en dansk virksomhed, eller hvis de udfører konsulentarbejde på dansk grund for udenlandske virksomheder, eksempelvis kapitalfonde.

Den slags udvekslinger er udbredt i McKinsey og hos rivalerne, det er der ingen tvivl om. Det er helt almindelig praksis for især de store internationale konsulenthuse, at konsulenterne arbejder på kryds og tværs af landegrænser og fakturerer efter de gældende skatteregler uden særlig præference for det kontor, de er tilknyttet.

”I McKinsey supporterer vi både danske og globale virksomheder med tilstedeværelse i Danmark, i de sidste par år har vi haft ekstraordinær høj aktivitet specielt fra de danske virksomheder,” skriver Klaus Lund Dallerup, managing partner i McKinsey i Danmark.

Samtidig er det svært – hvis ikke umuligt – at udlede noget om udviklingen i indtjeningen i de store managementhuse. Partnerne i eksempelvis McKinsey får nemlig løn, efter hvordan den globale partnerforretning præsterer, og den værdi, man har skabt for klienterne.

Partnerne aflønnes ved at dele det globale overskud mellem sig, og for de danske partneres vedkommende udbetales det som løn gennem McKinsey & Company Danmark med det resultat, at bundlinjen bliver påvirket negativt i gode år, har McKinsey tidligere fortalt. Netop det var tilfældet i 2018 og 2019, hvor McKinsey kom ud med store underskud i Danmark.

I 2021 og 2022 var billedet vendt på hovedet med overskud i McKinseys danske forretning på henholdsvis hele 57,5 millioner kroner og 96,3 millioner kroner.

BCG størst på omsætning og ansatte

Hvordan man end vender og drejer det, må McKinsey dog konstatere, at ærkerivalen Boston Consulting Group har overhalet dem i Danmark på flere parametre.

Det gælder ikke mindst, når man kigger på den fakturerede omsætning i Danmark, hvor Boston Consulting Group (BCG) vippede McKinsey af tronen i 2020. I 2022 lagde BCG yderligere afstand til ærkerivalen efter en vækst i omsætningen på 14,8 procent til næsten 1,4 milliarder kroner.

Det betyder, at BCG’s danske kontor ikke kun har førertrøjen i Danmark, men også topper den interne BCG-rangliste i Norden, hvor man målt på omsætning har distanceret det svenske kontor.

BCG’s dominans gælder også, når man kigger på antallet af konsulenter og ansatte i Danmark.

Ifølge BCG’ seneste regnskab beskæftigede kontoret i København 314 ansatte, men i et nyligt interview med Børsen fortalte BCG’s nye danske ledende partner, Gertie Find Lærkholm, at kontoret i dag beskæftiger 380 medarbejdere.

Til sammenligning beskæftigede McKinsey i 2022 188 ansatte – en stigning fra 162 året forinden – ifølge konsulenthuset 2022-regnskab. Her fremgår det samtidig, at lønomkostningerne er faldet i McKinsey.

“Vi ansætter globalt og vores danske kompetencer er i høj efterspørgsel internationalt og derfor ser vi fortsat at profiler rykker rundt mellem vores kontorer,” skriver Klaus Lund Dallerup, managing partner i McKinsey i Danmark.

Netop vækstraten er en af de store udfordringer for den nye danske BCG-topchef, fortalte hun i interviewet med Børsen.

“Da jeg kom ind for 12 år siden, hvor vi ikke var så mange, og jeg sad i kantinen, vidste alle, at det er hende Gertie, den nye – så hele interaktionen skete hurtigt og uformelt. Det kan vi ikke, når vi snart er 400. Så hvordan får vi vores secret sauce på dåse givet videre? Det er udfordringen,” har Gertie Find Lærkholm udtalt til Børsen.

I en mail skriver Boston Consulting Group, at man på grund af travlhed ikke kan kommentere 2022-regnskabet.

Rådgiver på kæmpetransformationer

Kilder i konsulentbranchen peger især på, at BCG’s succes i Danmark hænger sammen med, at BCG har formået at sætte sig på mange af de store transformationsprojekter, som toppen af det danske erhvervsliv har været igennem de senere år.

Et godt eksempel er Arla, hvor BCG har været rådgiver på mejerikoncernens to store transformationsprogrammer ’Calcium’ og ’Future26’, der har haft til formål at reducere omkostningerne med milliarder af kroner.

Eksempler på andre store virksomheder, som Boston Consulting Group har rådgivet om store transformationsprojekter, er smykkekoncernen Pandora og Danske Bank, hvor sidstnævnte hyrede BCG til at hjælpe med sin strategi ’Better Bank’.

Samtidig valgte Boston Consulting Group for efterhånden en del år siden at udfordre McKinseys daværende førerposition i den offentlige sektor. I 2019 indførte den daværende S-regering dog et konsulentstop, som især smækkede kassen i over for landets managementkonsulenter, som derfor blev hårdt ramt. Det fik undervejs flere til at gennemføre fyringsrunder eller sætte ansatte ned i løn.

 

Læs mere

Konsulenthuse presses af nye krav fra talenter. Se husene med flest stjerner hos de unge

Luften går af ballonen i konsulentbranchen

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus

Nu indledes konsulenthuses kamp om offentlige milliardaftaler

Konsulentkæmper svinger sparekniven efter flere års vild vækst

Chef for PwC’s konsulentsats fortid efter uenighed 

Ledelse i stort konsulenthus trækker sig

Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 milliarder kroner på fem år

Opkøbt konsulenthus retter sigtekornet mod big four og Implement