Elon Musk har et problem: Bremserne er defekte.
I årevis har Teslas investorer vendt det blinde øje til selskabets manglende resultater og i stedet købt sig ind på den ikoniske topchefs visioner. Alt hænger på fremtiden i Tesla, og for at fastholde investorernes interesse er selskabet nødt til hele tiden at hæve selskabet målsætning.
Nu siger Elon Musk, at han vil tidoble Teslas værdi til 3.500 mia. kr. (ja, 3,5 billioner kr.), og han satser hele sin personlige løn og erstatter den med aktieoptioner, som kun bliver udbetalt, hvis han eksempelvis fordobler og firedobler markedsværdien af Tesla.
Men hvor realistisk er det, at Tesla kan fordoble, firedoble eller tidoble værdien? Det ligner endnu en illusion til ære for aktionærerne.
Selskabets aktiekurs er ganske vist skudt i vejret i en sådan grad de seneste år, at selskabets aktuelle markedsværdi på 350 mia. kr. er højere end både Fiat Chryslers og Fords og på niveau med den amerikanske markedsleder, General Motors, der har en markedsværdi på 360 mia. kr. Men der er intet i den virkelige, fysiske verden, der berettiger den aktuelle værdi – for slet ikke at sige en tidobling.
Produktionsapparat håbløst bagud
I de 14 år, Tesla har eksisteret, har selskabet stort set aldrig formået at levere afkast, og Teslas produktionsapparat kan på ingen måde måle sig med konkurrenternes, hverken på effektivitet eller volumen. Tesla leverede kun ca. 100.000 biler i 2017, mens General Motors leverede mere end 7 mio. biler på verdensplan.
Værre er det, at den strategi, der skulle få Tesla til at indhente konkurrenterne på volumen, allerede er bagude i forhold til planen. Med Elon Musks egne ord befinder Tesla sig i et regulært ”produktionshelvede”, hvad angår selskabets guldkalv, den økonomiske model 3, som ellers skulle være den masseproducerede elbil, der langt om længe ville få Tesla til at give overskud. Musk ville levere 5.000 biler om ugen ved slutningen af 2017, men det lykkedes kun at levere 2.425 i årets fjerde kvartal – dvs. 202 biler om ugen. Selv kalder Tesla det dog et mindre tilbageskridt i det store perspektiv.
Men er det realistisk at tidoble markedsværdien, uden at de øvrige bilproducenter lader Tesla løbe med hele markedet for elbiler alene? General Motors har for nylig annonceret, at selskabet vil lancere en økonomisk elbil, og andre bilproducenter ventes at følge efter, men til forskel fra Tesla har de etablerede bilproducenter et massivt produktionsapparat, som relativt hurtigt kan omstilles til at producere elbiler, hvor Tesla er nødt til at købe eller bygge nye fabrikker for at udvide produktionskapaciteten.
Men aktionærerne i Tesla køber sig naturligvis ikke ind i den eksisterende forretning. De køber sig ind i selskabets fremtid og de visioner, som Elon Musk – dygtigt – bruger til at flytte fokus fra problemerne til selskabets potentiale.
Fra de optimistiske aktionærer lyder rationalet, at virksomheden først vil give overskud, når produktionen af Model 3 kommer op i styrke. Det betyder ikke noget, at virksomheden og Model 3 i dag er en underskudsforretning. Men det vil kræve yderligere mange milliarder at bringe volumenen op i nærheden af de etablerede konkurrenter.
Kolossalt investeringsbehov
Dertil kommer en række andre milliardinvesteringer, som er på tegnebrættet, og som skal hjælpe med at cementere Teslas position på det globale elbilmarked – hvis investeringerne da ikke når at knække Teslas økonomi inden: En bilfabrik i Kina, flere fabrikker i USA og Europa, en minibus, en 18-hjuls lastbil, en månerejse for selskabets sportsvogn, Tesla Roadster, Tesla solcelletagsten, udviklingen af en komplet autopilot og meget, meget mere.
Teslas aktuelle økonomiske situation understreger dog, at der er behov for at hente kapital hos aktionærerne på meget kort sigt for at holde det eksisterende apparat kørende. Tesla forbrænder ca. 6 mia. kr. i kvartalet, og for at øge produktionen af biler og batterier er Elon Musk på sigt nødt til at købe eller bygge flere nye fabrikker, hvilket vil koste flere milliarder. Analytikere peger derfor på, at der er en reel risiko for, at Tesla løber tør for penge allerede i 2018, hvis ikke selskabets cashflow forbedres dramatisk i løbet af årets første to kvartaler.
Formår Elon Musk ikke at fortsætte markedsføringen af Tesla som en åbenbaring til aktionærerne, vil selskabet således sætte i bakgear, og hele korthuset vil vælte.
JP Morgan: Kursfald på 40 pct.
Den famøse amerikanske hedgefundmanager David Einhorn har allerede mistet tilliden til Tesla og har derfor shortet aktien siden efteråret, og banken JP Morgan forventer et fald på 40 procent i 2018. Men Teslas markedsværdi fortsætter indtil videre med at stige.
Udadtil viser Elon Musk ingen tegn på bekymring. Ud over at udvikle og producere rumraketter i SpaceX, elbiler, solceller og batterier i Tesla og tunneller i The Boring Company sælger han nu også hatte og flammekastere via Twitter. Der er ingen tvivl om, at han formår at skabe hype om sin forretning, og når han kan sælge flammekastere, kan han måske sælge Tesla til aktionærerne.