ap-domicil

Pension

AP Pension napper kæmpe aftale fra PFA

En af de største og hurtigstvoksende banker skifter nu PFA’s pensionsprodukt Letpension ud med AP Pensions Nærpension. Det kan blive et vendepunkt for AP’s Bo Normann. Aktiesalg kan være del af rævekage.

Arbejdernes Landsbank vælger nu PFA fra til fordel for AP Pension. Det er en skelsættende sejr for AP Pension, som har haft vigende markedsandele og præmieindtægter sidste år og var ved at blive kørt agterud i forhold til især hurtigvoksende Velliv, men også Danica og PFA. Overtagelsen sker ved årsskiftet, hvor AP Pensions Nærpension overtager aftalen fra PFA’s Letpension.

Det er da også en tilfreds Bo Normann Rasmussen, som bekræfter det nye samarbejde over for InsideBusiness.

”Banken bliver den andenstørste bank i Nærpension-samarbejdet efter Nykredit Bank, og det udvidede samarbejde får forventeligt en positiv effekt på kundetilgangen allerede fra 2022.”

En af del af årsagen til, at alliancen er vigtig for AP Pension, er, at Arbejdernes Landsbank nu kun venter på myndighedsgodkendelserne for at sætte sig på aktiemajoriteten i Vestjysk Bank. Dermed bliver den ekspansive Arbejdernes Landsbank landets femtestørste bank lige efter Nykredit, men større end Spar Nord. Og dermed bliver Vestjysk Bank også fremover leverandør til AP Pension. Vestjysk Banks ledelse har dog ingen kommentarer til forløbet.

Arbejdernes Landsbank har siden foråret 2018 formidlet Nærpensions firmapensionsprodukter til sine erhvervskunder, og det er fra 1. januar 2022, at samarbejdet udvides, så banken også tilbyder Nærpensions forsikrings- og pensionsprodukter til sine private kunder.

Kan kunderne flyttes over?

Hos PFA henviser man til Letpension for en kommentar.

”Selvfølgelig er vi kede af, at de går til Nærpension, vi ønsker dem held og lykke,” siger Lars Stouge, direktør og forretningsudviklingschef hos Letpension. Det store spørgsmål bliver nu, om og i givet fald hvordan Nærpension kan flytte de opsparede pensionsmilliarder fra PFA over til AP Pensions bøger.

”Det spørgsmål skal du stille til Nærpension og Arbejdernes Landsbank. Det har vi ikke noget at gøre med. De må kontakte deres kunder og informere om leverandørskiftet, og der er jo god skik-regler, som stiller krav til processen, samt at kunderne ikke må stilles dårligere,” siger Lars Stouge.

I Arbejdernes Landsbank forklarer Gert Jonassen leverandørskiftet med, at Nærpension i forvejen var leverandør på erhvervssiden – og så spiller det også en rolle, at integrationen mellem AP Pension og datacentralen BEC fungerer bedre.

”Det har været en naturlig del af aftalen, at vi ser på tingene for at gøre dem mere simple, når aftalen med Letpension udløber ved årsskiftet. Nu kan vi gøre vores produktudbud attraktivt, enkelt og mere håndterbart, og Nærpensions integration med BEC virker bedre. Derfor har det givet god mening for os at samle det,” siger Arbejdernes Landsbanks direktør, Gert Jonassen.

AP Pension solgte aktier – og fik leverandøraftale

Rundt om i markedet er det dog ikke den eneste historie, der går om leverandørskiftet. Det skyldes, at Arbejdernes Landsbank med købet af aktiemajoriteten i Vestjysk Bank køber AP Pensions og Nykredits aktieposter i Vestjysk Bank, og derfor er det nærliggende at tro, at leverandørskiftet har noget med AP Pensions aktiesalg at gøre.

”Det kan godt være, at der er sådan et rygte, men det har ikke været en del af vores mindset i forbindelse med handlen med aktierne. Der foreligger en fair valuation-vurdering af aktiernes værdi fra SEB på mellem kurs 3,1 og 3,4, og vi har endda betalt mere for dem og gennemført handlen til kurs 3,45. Så det er et halvskidt rygte,” siger Gert Jonassen.

Sagen har også udløst nogen bekymring for AP Pensions fremtidige håndtering af sine aktieposter rundt om i det danske banklandskab med en stor aktiepost på over 20 pct. af Skjern Bank, mere end 5 pct. af Sparekassen Sjælland-Fyn og over 10 pct. af Grønlandsbanken. AP Pension har senest solgt ud af Danske Andelskassers Bank, som Jyske Bank på det seneste har købt op i.

Hvad betyder det for disse bankers selvstændighed i den igangværende konsolideringsbølge, hvis en ret stor aktionær som AP Pension sælger sine aktieposter i bytte for store leverandøraftaler med en overtagende bank?

Fra AP Pensions side ønsker administrerende direktør Bo Normann Rasmussen ikke at svare på spørgsmålet:

”Vi har ingen kommentarer til spekulationer om eventuelle fremtidige samarbejder eller konsolidering i branchen.”

 

Læs mere

Ny retning fra datacentral i pensionsbranchen

Mæglerhus stormer ind på forsikrings- og pensionsmarkedet

Fremadstormende pensionskonsulenter vil spille nøglerolle i unbundling

Salg af Topdanmark Liv kan give problemer på markedspladsen

Nye aktører gør klar til angreb på firmapensionsmarkedet

Pensionsbranchen står splittet om kunders investeringsvalg

Omstridt storkundeaftale afslører ny retning på pensionsmarkedet

Opgør fortsætter i pensionsbranchen: Danica beskyldes for prisdumping