Lindblad APC web

Ugens Insider

APC tilbage på fordums styrke forud for skæbnetime

Inden for det næste halvandet år skal stor svensk mæglerkæde med amerikanske milliarder i ryggen tage stilling til afgørende spørgsmål om det danske mæglerhus APC’s fremtid. Efter flere års pres på indtjeningen er APC nu tilbage ved fordums styrke, samtidig med at man udvider sortimentet på hylderne.

Efter flere års pres på indtjeningen ser udviklingen ud til at være vendt for pensionsmæglerhuset APC.

Indtjeningen har ellers haltet gevaldigt, siden den svenske mæglerkæde Söderberg & Partners i 2019 købte en andel af APC af blandt andre stifter og bestyrelsesformand Peter Lindblad samt en række øvrige minoritetsaktionærer.

Salget værdiansatte APC til 625 millioner kroner og kom på ryggen af et regnskab, hvor APC tjente over 23 millioner kroner.

I årene efter styrtdykkede indtjeningen dog. I 2020 blev overskuddet barberet ned til sølle 2,9 millioner kroner, og selv om pilen pegede opad i 2021, var overskuddet stadig mere end halvt så stort som i 2019.

Det seneste regnskab fra APC viser dog, at mæglerhuset er tilbage på fordums styrke.

Resultatet før skat på 19 millioner kroner og en bruttofortjeneste på 123 millioner kroner er det bedste i mere end fem år, og det må vække glæde hos ikke mindst Söderberg & Partners, der inde for det næste halvandets år står over for en stor og svær beslutning om APC’s fremtid. Her skal Söderberg & Partners nemlig beslutte sig for, om man ønsker at benytte sig af sin forkøbsret på de resterende 50,1 procent af aktierne, som Peter Lindblad sidder på.

Samtidig er 2022-resultatet det første hele regnskabsår, som den nye ledelse i APC med administrerende direktør Thomas Andreas Rydal og juridisk direktør Jesper Hjetting står bag. Og fremgangen vækker ikke overraskende stor glæde i den nye direktion.

”Det er et pænt og tilfredsstillende resultat. Det er vores første hele regnskabsår som ny direktion. Det, der trækker op, er, at vi har haft en rigtig god kundetilgang af ca. 3000 nye kunder. Det får vi også i år, kan vi se på halvårstallene,” siger Jesper Hjetting, juridisk direktør i APC Forsikringsmæglere.

Stor gæld i moderselskab

Mens millionerne rullede ind hos APC i 2022, er billedet vendt på hovedet hos hovedaktionæren Nicace Holding, som er Peter Lindblads personlige holdingselskab.

Her lød resultatet før skat på et underskud på 28 millioner kroner, hvilket dog var en markant forbedring sammenlignet med året forinden, hvor underskuddet var på hele 76 millioner kroner

Underskuddet skyldes især store rentebetalinger på over 20 millioner kroner og et mindre udbytte på lidt over 5 millioner kroner.

Rentebetalingerne hænger blandt andet sammen med en lånefacilitet på 260 millioner kroner hos Muzinich Pan-European Private Debt Fund, som APC optog inden Söderberg & Partners’ indtræden i ejerkredsen.

Aftalen med Muzinich, som er et privatejet globalt investeringsfirma med hovedkontor i New York, betød, at investeringsbanken overtog APC’s gæld i Danske Bank, mens APC fik mulighed for udbetale udbytte til sine aktionærer

Peter Lindblad har dog tidligere afvist, at den store gæld til Muzinich er et problem, fordi gælden er billigere end det afkast, som APC giver.

Inde i varmen

I mange år var APC en spiller, de andre ikke ville lege med. Noget tyder dog på, at mæglerhuset i dag er mere inde i varmen hos landets største pensionsselskaber, hvilket en nylig aftale med Velliv er et godt eksempel på.

I foråret kunne APC og Velliv offentliggøre, at parterne havde indgået en administrationsaftale. Aftalen var lidt af en fjer i hatten for APC, som dermed slap ud af den kattepine, det ellers stod i med bare AP Pension og Nordea Pension på hånden.

Netop aftalen med Nordea Pension var genstand for spekulationer efter Nordeas overtagelse af Topdanmark Liv. Spekulationerne går på, om Nordea vil acceptere, at Topdanmark Liv fortsat kan bruges til at understøtte APC’s stærke priser, eller om storbanken vil hæve priserne markant for APC’s kunder, hvilket vil gøre dem mindre konkurrencedygtige.

Jesper Hjetting afviser dog, at aftalen med Nordea har ændret sig.

”Vi har ikke oplevet nogen ændringer, og vi har ikke hørt, at der skulle være noget på vej. Vi har det samme gode, tillidsfulde forhold til Nordea Pension, som vi hele tiden har haft,” siger Jesper Hjetting.

Mellem

Samtidig kan Jesper Hjetting løfte sløret for, at en administrationsaftale med Dansk Sundhedsforsikring, som for nylig blev overtaget af Topdanmark, er på trapperne.

Hos APC Forsikringsmæglere er det forventningen, at man inden for de kommende måneder kan lande en administrationsaftale med Dansk Sundhedsforsikring, fortæller juridisk direktør i APC Jesper Hjetting.

”Vi forventer inden for meget kort tid at have en aftale med Dansk Sundhedssikring om at formidle deres produkter,” siger Jesper Hjetting, der ikke ønsker at uddybe detaljerne i aftalen, før den er faldet endeligt på plads.

Administrationsaftalen vil dog – hvis den lander – betyde, at APC får mulighed at formidle Dansk Sundhedsforsikrings produkter til sine mange kunder, ligesom det i dag er tilfældet med Euroaccident, hvor APC har en administrationsaftale om blandt andet levering af tab af erhvervsevne-forsikringer.

For Dansk Sundhedsforsikring vil en aftale med APC samtidig lette lidt af det pres, som er opstået efter salget til Topdanmark.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness’ søstermedie InsideForsikring har salget til Topdanmark således vakt en vis uro blandt Dansk Sundhedsforsikrings kunder, hvor flere langtfra er lykkelige for indirekte at skulle samarbejde med Topdanmark, som af deres nuværende partnerskaber anses for at være en konkurrent.

Det gælder blandt andre AP Pension og Købstædernes Pension, hvor de to topchefer Bo Normann Rasmussen og Anders Hestbech begge stiller sig tvivlende over for et fortsat samarbejde med Dansk Sundhedsforsikring og derfor er begyndt at spejde efter andre partnere.

 

Læs mere

Stort forsikringsselskab undsiger aftale med Dansk Sundhedssikring

Velliv indgår aftale med det hurtigvoksende mæglerhus APC

Milliardsalg kan blive gift for stort mæglerhus

Accident venter 50 procent vækst, men mulig ny storkundeaftale kan for alvor sætte turbo på

Konkurrenter vil snuppe Dansk Sundhedssikrings kunder efter Topdanmark-køb. AP Pension søger ny leverandør

Milliardopkøb af Dansk Sundhedssikring kan blive hovedpine for Topdanmark

Pas på fyresedlen, topchef. Din private adfærd fylder langt mere end tidligere

Se kandidatfeltet til ny topchef i Velliv. Bestyrelsen har bare et stort problem

Spænd bæltet til hård konkurrence på pensionsmarkedet og betydelige forandringer 

Se de dyreste og billigste pensionshuse målt på administrationsomkostninger

Salg af Topdanmark Liv kan give problemer på markedspladsen

Euro

APC-stifter udskyder central beslutning om salg af aktiepost