Finansielle partnere og profiler i toppen af verdens førende kapitalfonde står til at få udbetalt en bonuscheck på mange millioner kroner. Afsenderen er danske ATP, der sender milliardregningen videre til kunderne, som i første halvår skal betale 698 kroner i investeringsomkostninger mod bare 144 kroner i første halvår 2020.
Det sker som følge af de aftaler, som ATP har indgået med kapitalfonde såsom Nordic Capital, The Third Cinven Fund, danske Axcel, Providence Equity Partners, Waterland, EQT og Silver Lake Lake Partners. Ifølge den seneste årsrapport fra ATP’s investeringsselskab for kapitalfonde, ATP Private Equity Partners (ATP PEP), hører nogle af disse hjemme på Guernsey og Jersey. Selv ønsker ATP ikke at oplyse, præcis hvem der har fået del i de knap 2 milliarder kroner.
Ifølge den erfarne pensionsekspert og aktuar Jørgen Svendsen fra AFPR indikerer de tårnhøje bonusudbetalinger, at noget er helt galt i ATP.
”Det ser ud til, at det er kørt helt af sporet i ATP, hvor de på ryggen af mange års dårlige afkast finder på at investere i kapitalfonde med en sådan omkostningsstruktur, som jo er helt væk i forhold til normale danske forhold. Det kunne tyde, at ATP ikke helt matcher dem, de investerer hos,” siger Jørgen Svendsen.
Udbetalingen sker på baggrund af de performance fees, som er en del af aftalerne mellem investorerne og kapitalfondenes egne partnerskaber. De drives typisk ud fra et fast management fee på et par procent af en årlige investering, mens der så oveni kommer en såkaldt performance fee, hvis kapitalfonden har leveret et overnormalt afkast. Det kan f.eks. være på 20 procent af et afkast ud over et vist niveau eller blot en bonus på 20 procent af det årlige afkast, og når der er milliarder under forvaltning, kan det blive til endog rigtig store beløb til kapitalfondene.
Den slags bonusser har fostret talrige flere danske mangemillionærer blandt kapitalfondenes ansatte. F. eks. den nu afdøde Ole Andersen.
48 procent i afkast om året efter omkostninger
Men ATP’s kapitalfonde har med et afkast på 24 procent i første halvår da også klaret det godt. Regner man det om til årligt afkast, svarer det til 48 procent, og intet tyder på, at det stopper foreløbig, da ATP’s topchef, Bo Foged, i InsideBusiness fredag var ude at tale om fortsat høje afkast på private equity.
Hos ATP sker investeringerne i private equity via en såkaldt funds of funds-konstruktion med tilnavnet ATP Private Equity Partners, der også modtager performance fee, hvis man klarer sig godt. ATP skal altså sende millionbonusser to steder hen, og det er mange millioner til enkeltpartnere og ikke heldigt for den statslige danske pensionsfond, konstaterer Jørgen Svendsen fra AFPR.
”Det ligner noget, hvor man har lavet nogle supersmarte, men for ATP hovedløse konstruktioner, hvor man kan trække eksorbitante udbetalinger ud af en statsejet fond. Det er noget, som man nøje skal overvåge fra lovgivers side, da det ligner noget fra f.eks. det gamle LD, hvor nogle profiler, nære venner og forretningsforbindelser blev forgyldt, da man lavede om på investeringskonstruktionen.”
Hos ATP ønsker investeringsdirektør Mikkel Svenstrup ikke at gå i detaljer med, hvem der har modtaget de 1,85 milliarder kroner i performance fee, bortset fra at det i langt overvejende grad er bonusser, som er givet til udenlandske kapitalfonde og deres ledende medarbejdere og partnere.
”Det er selvfølgelig klart, at der er kapitalfondsejere, som bliver meget velhavende og nogle får måske 10, 20 eller 50 millioner kroner, det vil jeg heller ikke afvise. Når det er sagt, er vi faktisk rigtig godt tilfredse med det afkast på 24 procent, som vi har fået på investeringerne for første halvår efter omkostninger,” siger Mikkel Svenstrup.
Investeringsdirektøren er opmærksom på, at funds of funds-investeringsmetoden hos ATP PEP er dyrere med dobbelte bonusudbetalinger, end hvis pensionsgiganten selv havde et team, som investerede direkte i kapitalfondene.
”Det er fuldstændig rigtigt, at det kan være en rigtig dyr konstruktion. Vores fokus er dog, hvad der er på bundlinjen for vores medlemmer efter omkostninger, og investeringsteamet ligger her i top på afkast. Vi holder løbende øje med det, og det er klart, at hvis de ikke længere leverer et godt resultat i forhold til omkostningerne, så skal vi ikke have dem mere,” lyder det fra Mikkel Svenstrup, som ikke vil oplyse, hvor stor en del af de 1,85 milliarder kroner der for første halvår tilfalder det danske ATP PEP-teamet, ud over at det er under 5 procent.
Hvis tallet er 5 procent, er det da også kun knap 100 millioner kroner, som kommer oven i ATP PEP’s allerede optjente bonusmodel, som de har modtaget skarp kritik for i en række artikler i bl.a. Berlingske for et års tid siden. Mikkel Svenstrup ønsker ikke at oplyse, hvilke af de udenlandske kapitalfonde, der primært investerer i USA og Europa, der har fået hvad.
”Vi har af forhandlingsmæssige hensyn ikke nogen interesse i at fortælle, hvad vi giver til hvilke fonde. Men ATP PEP har givet et annualiseret afkast på 48 procent efter omkostninger for første halvår. Det er derfor, at det er så ekstremt høje bonusser, hvilket igen hænger sammen med, at vi kommer fra en periode under covid-19, hvor der nærmest ikke var noget afkast.”
Afkastet på kapitalfondene kan ses i sammenhæng med, at det toneangivende amerikanske aktieindeks S&P500 i første halvår gav 16 procent i afkast, og derfor skal man ikke nødvendigvis være ked af, at man som ATP-indbetalende dansker skal betale godt 500 kroner mere i investeringsomkostninger end sidste år for første halvår pga. af det eksorbitante bonusbeløb.
”Det er klart, at vi hele tiden overvejer, om vi får nok for vores penge, eller om vi kan gøre det billigere ved at investere internt. Men specielt ATP PEP er faktisk rigtig god til f.eks. at investere i små fonde og have et netværk i dem.”
Penge kan ende i skattely
Har I overblik over, hvor mange af de 1,85 milliarder kroner der bliver svaret skat af, jævnfør danske standarder. Det er jo almindeligt kendt, at kapitalfonde ofte benytter skattelylande?
”Vi har jo en skattepolitik i ATP, som vi altid præsenterer managere i kapitalfondene for, men vi kan ikke revidere de personlige regnskaber for alle medarbejderne i de kapitalfonde, vi arbejder med.”
Ifølge pensionsekspert og aktuar Søren Andersen fra FPension, er incitamentsprogrammer i kapitalfonde, hedgefonde og andre investeringsfonde med management fees ret almindelige, og de er forbundet med både fordele og ulemper.
”Altså det gode er, at dem, der driver fondene har hånden på kogepladen, så de tjener mere, når det går godt og mindre, når det går skidt. Det gælder dog om at sikre, at der ikke er uhensigtsmæssigheder i incitamentsstrukturen, der f.eks. får fondene til at investere helt vildt risikofyldt i slutningen af et år, fordi de kan blive mangemillionærer, hvis det går godt. Man sikrer sig bl.a. ved at have nogle rammer som fondende må operere indenfor, samt ved et High Water Mark, som sikrer, at dårlig performance skal indhentes i efterfølgende år inden der udbetales performance fee ”
I ATP tilfælde ser det dog lidt mystisk ud, da man udbetalte nul procent af formuen under forvaltning som performance fee’et i 2020 i forhold til 2021, da man betalte 0,02 pct. af formuen svarende til 1,85 mia. kr.
”Jeg er helt sikker på, at ATP har styr på de her ting. Men man kan jo spørge, om investeringer med meget store performance fees til fondsforvaltere passer til ATP’s rolle som obligatorisk semioffentlig pensionskasse. Hvis en anden offentlig eller semioffentlig virksomhed gjorde noget tilsvarende, ville mange nok finde det problematisk.”
InsideBusiness har bedt om en kommentar til de eksorbitante bonusordninger fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), men ministeren har indtil videre ikke haft tid til at svare.
Læs mere
ATP-direktør ser gyldne år for private equity og sætter fuldt blus på dansk milliardsats
Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat
Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg
Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg
Her er sommerens store M&A-handler
M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant
Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling
Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra
Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde