SteelSeries Web

Inside story

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Landets største kapitalfond, Axcel, arbejder i al hemmelighed på at børsnotere gamergiganten SteelSeries efter sommerferien til en pris på op imod 10 mia. kr. Børsnoterede GN Store Nord har dog også meldt sin interesse og kan ende med at snuppe kapitalfondens guldæg.

Efter at have stået bag en af de mest succesfulde børsnoteringer herhjemme i form af Pandora arbejder den danske kapitalfond Axcel nu igen på en storstilet børsnotering, der kan sikre fonden og dens investorer et gyldent afkast.

InsideBusiness erfarer således fra en række centralt placerede kilder, at landets største kapitalfond netop nu arbejder målrettet på at børsnotere vækstkometen SteelSeries, der producerer udstyr til gamere, herunder headsets, musemåtter og keyboards.

Selskabet har oplevet massiv vækst de senere år og ventes at komme ud af 2020 med en omsætning på omkring 2 mia. kr. og en indtjening før renter og afskrivninger på 250-300 mio. kr. En klar vækst på omkring 60 procent på blot et år.

Det er Danske Bank og en international rådgiver, der har fået til opgave at være tovholder på den stort anlagte notering, der ventes at finde sted i tredje kvartal af 2021. Også norske ABG Sundal Collier ventes at få en mindre rolle i forbindelse med børsnoteringen.

Prisen for SteelSeries ventes at blive på mellem 5 og hele 10 mia. kr., hvilket baserer sig på firmaets imponerende vækstrater samt de multipler, som andre producenter af gamerudstyr såsom Razor, Corsair og Logitech handles til.

Selv om blikket er rettet mod en børsnotering, kører Axcel og fondens rådgivere imidlertid en såkaldt dualtrack, hvor man også undersøger, hvorvidt der skulle være industrielle købere, der er villige til at betale en tilstrækkelig høj pris for virksomheden.

En af dem, der her har meldt sig som bejler til gamervirksomheden, er den børsnoterede gigant GN Store Nord, der traditionelt har været kendt for at producere høreapparater. GN har dog i dag en række forskellige brands, herunder Jabra, der ligesom SteelSeries producerer høretelefoner.

En række kilder i det finansielle marked bekræfter over for InsideBusiness, at de er bekendt med Axcels planer, og selv om der fortsat arbejdes på en børsnotering, understreger flere, at de nu anser et salg til GN Store Nord for at være den mest sandsynlige løsning.

Det børsnoterede selskab GN Store Nord har i skrivende stund en markedsværdi på lidt over 70 mia. kr., men flere analytikere peger på, at GN sandsynligvis vil være i stand til at høste en række synergier, selv om indtjeningsmarginerne i SteelSeries ikke helt matcher dem, som man i dag har i den øvrige forretning.

Da den britiske kapitalfond L. Catterton i 2019 solgte gamersuccesen til Axcel, blev GN Store Nord også dengang nævnt som en af de potentielle købere. Denne gang synes et bud fra GN imidlertid mere sandsynligt, da SteelSeries kan fremvise nogle forrygende vækstrater, samtidig med at markedet for gamerudstyr har vist sig ualmindelig modstandsdygtigt over for covid-19 og andre eksterne forhold.

GN Store Nord har ifølge InsideBusiness’ oplysninger hyret en investeringsbank som rådgiver, og blandt flere af selskabets investorer er der en forventning om, at den børsnoterede koncern denne gang vil strække sig langt for at sikre sig virksomheden, ligesom man er parat til at trykke nye aktier for at finansiere købet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Axcel, mens GN skriver i en mail til InsideBusiness, at man af princip aldrig kommenterer spekulationer.

Venter forrygende afkast

Uanset om processen ender med en børsnotering eller et salg til en industriel eller finansiel køber, er der udsigt til, at investeringen i SteelSeries potentielt kan vise sig yderst lukrativ for Axcel og fondens investorer, der blandt andre tæller store danske pensionskasser som ATP, PKA og PFA.

Axcel købte omkring 80 procent af selskabet i samarbejde med to af fondens investorer i 2019, hvor man betalte knap 1,5 mia. kr. for aktierne.

Heraf optog fonden bankgæld for lidt under 800 mio. kr. til at finansiere købet, så hvis det lykkes Axcel og kapitalfondens rådgivere at ramme en salgspris på omkring 10 mia. kr., er der udsigt til, at fonden og dens co-investorer kan mere end tidoble deres oprindelige investering.

Et kærkomment skulderklap til Axcel, efter at man på det seneste har haft uventede udfordringer med flere af de selskaber i porteføljen, som man havde udset sig til at sælge. Først måtte man tage industriselskabet Frontmatec af markedet, og siden måtte Axcel også droppe at sælge Frederikssund-virksomheden Mountain Top.

De to fejlslagne exits kom efter en en periode, hvor Axcels nye team anført af ledende partner Christian Schmidt-Jacobsen ellers havde stået bag en række yderst succesfulde frasalg i form af EG, Lessor og især Conscia.

Såfremt fonden kommer i mål med et salg af SteelSeries denne gang, vil det være et kærkomment rygstød til kapitalfondens femte fond fra 2017, der ud over gamerkometen blandt andre også ejer designvirksomheden Gubi samt køleselskabet Nissens.

 

Læs mere

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt