Nissens

M&A

Axcel lurer på nyt milliardsalg

Landets største kapitalfond er i al fortrolighed gået i gang med at finde en køber til en af fondens ældste investeringer. International investeringsbank er hyret til opgaven.

Der har været stor tilfredshed at spore blandt kapitalfonden Axcels investorer de senere år, og det er ikke tilfældigt.

Takket være en stribe gode exits har fonden anført af ledende partner Christian Schmidt- Jacobsen fået skabt et solidt afkast i Axcels to seneste fonde. Tilmed formåede man takket være salget af Mountain Top sidste år at sende omkring 350 millioner kroner i udbytte ud til investorerne.

Især det sidste er helt essentielt for mange af de store pensionskasser og professionelle pengetanke i øjeblikket, da manglende frasalg generelt har gjort det svært for investorerne at foretage nye alternative investeringer.

InsidePE erfarer nu, at endnu et ganske betydeligt frasalg kan være på vej fra Axcels side, idet fonden har hyret den internationale investeringsbank Jeffries til at undersøge mulighederne for at finde en køber til industrivirksomheden Nissens.

Selskabet blev oprindelig købt for knap 2,1 milliard kroner i 2017 og var den første investering i Axcels femte fond fra samme år.

InsidePrivateEquity

Denne artikel kommer fra InsideBusiness’ nye branchemedie med fokus på kapitalfonde, InsidePrivateEquity. Skriv til os, hvis du ønsker at læse med på kontakt@insidepe.dk

Allerede dengang var der tale om en ganske betydelig investering, hvorfor landets største kapitalfond fik økonomisk hjælp fra flere af sine trofaste investorer, heriblandt PKA og Chr. Augustinus Fabrikker, til at løfte det store opkøb af Alan Nissens livsværk.

Investeringen blev dog indledningsvis ramt af en række udfordringer, især i den division, der producerede kølesystemer til vindmøllebranchen, der historisk har været svær at navigere i for kapitalfondene.

Dog lykkedes det i 2021 at få netop Nissens Cooling Solutions solgt til den særdeles opkøbslystne Mærsk-pengetank A.P. Møller Holding, der har haft en udtalt ambition om opkøb inden for netop vind.

Den handel indbragte Axcel og investorerne 1,2 milliarder kroner, der primært blev brugt til at reducere koncernens gæld ganske betydeligt, og da Nissens i indeværende regnskabsår forventer at tjente omkring 170 millioner kroner før renter og afskrivninger, kan et salg meget vel ende med at give Axcels og fondens investorer et ganske fornuftigt afkast.

”Investeringen i Nissens kommer ikke op i samme niveau som nogle af de seneste frasalg, og investeringen er nok en, man ikke ville foretage i dag med det fokus og den strategi, teamet i Axcel har lagt. Det ændrer dog ikke ved, at et salg af Nissens kan ende med at give et hæderligt afkast, hvor man også er nødt til at kigge på den rejse, selskabet har været på,” siger en investor og peger på, at man ud over de indledende vanskeligheder har været ramt af flere faktorer.

Under covid-19 blev Nissens produktion i Kina ikke overraskende hårdt ramt af nedlukninger, og senest har krigen i Ukraine ligeledes givet svære markedsbetingelser.

I begyndelsen af 2022 valgte man således at lukke sine aktiviteter i Rusland og Hviderusland, hvilket ifølge seneste årsregnskab kostede koncernen omkring 75 millioner kroner.

Til gengæld har man fastholdt sin produktion i Ukraine, hvilket ifølge Nissens har været en god forretning.

Specialist i industrien

Når Axcel har håndplukket Jeffries til at stå for salget af Nissens, er det ikke tilfældigt. Den amerikanske investeringsbank har gennem årene opbygget en markant ekspertise inden for hele automotivesektoren. Det var således også Jeffries, der sammen med Danske Bank oprindelig var hyret til at sælge Axcel-virksomheden Mountain Top, der producerer ekstraudstyr til pickuptrucks.

Netop den proces måtte man dog skrinlægge, da virksomhedens resultater ikke udviklede sig som forventet, men siden fik Axcel dog solgt selskabet med hjælp fra Deloitte.

Det ændrer dog ikke ved, at Jeffries af de fleste anses for at være den førende M&A-ekspert inden for den niche, der især de senere år har vist sig tiltagende sværere for mange investorer at navigere i.

Især mange kapitalfonde har valgt at gå en bue uden om industrien, da mange anser industrien for at være vanskelig, primært fordi man som underleverandør ofte er afhængig af de meget store bilproducenters luner. En dynamik, der ligeledes gør sig gældende inden for vind, hvor de helt store producenter ofte har held med at presse de mindre underleverandører på prisen, ligesom periodevise opbremsninger hurtigt påvirker økonomisk længere nede i fødekæden.

Hertil kommer, at de fleste kapitalfonde anser bilindustrien som udgangspunkt anses for at være relativt konjunkturfølsom, hvilket både fondene og deres investorer typisk er nervøse for.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra formand i Nissens Mikkel Krogslund Andersen, der tidligere var direktør i selskabet.

Opsplitning har givet pote

At Axcel har valgt at sælge Nissens i to separate enheder er ikke helt uvant for fonden. I 2019 lykkedes det således for kapitalfondens nuværende partnerkreds at få splittet den problemfyldt investering EG i to divisioner, der siden blev solgt med et stærkt afkast til følge.

EG havde ellers længe lignet lidt af et problembarn for kapitalfonden, da it-kæmpen man havde overtaget fra Nordic Capital fik svært ved at servicere den store obligationsgæld, man havde optaget.

Siden lykkedes det dog for Axcel, at få splittet it-kæmpen i to, hvor man først fik solgt den uønskede konsulentforretning fra til DXC Technology. Kort blev resten af det tidligere EDB Gruppen solgt til Francisco Partners for hele 3,7 mia. kroner, og dermed viste strategien med en opsplitning at være den helt rigtige.

Siden har Axcel forsøgt at bruge netop samme geværgreb i forbindelse med kapitalfondens igangværende forsøg på at sælge kameraproducenten Phase One har man ligeledes tidligere delt virksomheden op i en hardware og en software-del.

For Nissens vedkommende er de fleste investorer enige om, at manøvre med at frasælge vinddivisionen til Mærsk-ejeren har vist sig at være helt rigtig set i lyset af de udfordringer, industrien siden er blevet ramt af.

Dog er flere fortsat en smule skeptiske over for, hvorvidt det vil lykkedes at frasælge den resterende del af Horsens-virksomheden, da investorinteressen for automotive-segmentet ikke just er overvældende for tiden.

 

 

LÆS MERE

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet