Mountain Top web

M&A

Axcel sælger dansk milliardvirksomhed

Landets største kapitalfond sælger Mountain Top til en strategisk køber, der har stor, international kapitalfond i ryggen.

Landets største kapitalfond, Axcel, kunne her til morgen annoncere endnu et opkøb i sin tredje fond, som man er i fuld gang med at etablere

Der står dog ikke kun opkøb på agendaen, for selv om der generelt har været småt med frasalg fra de nordiske kapitalfondes portefølje siden begyndelsen af 2022, så erfarer InsideBusiness, at det nu er lykkedes Axcel at sælge Frederikssund-virksomheden Mountain Top.

Køberen er amerikanske RealTruck, der betaler mellem omkring 2 milliarder kroner for den danske virksomhed. RealTruck-oncernen er baseret i Michigan og er en af branchens helt tunge spillere med over 5.000 ansatte. Hvad vigtigere er, så har selskabet siden 2020 haft den globale storfond L. Catterton i ryggen.

Sidstnævnte overtog nøglerne til selskabet i slutningen af 2020 og fik kort efter forhandlet en større lånepakke på plads, der ud over finansiering af selve opkøbet også skulle sikre råderum til en større konsolidering af sektoren.

Her er købet af Mountain Top en vigtig brik, blandt andet fordi det danske selskab, efter at Axcel blev medejer i 2017, har udvidet sine aktiviteter i blandt andet USA og Asien.

Ganske vist blev Mountain Top i seneste regnskabsår både ramt af efterdønningerne fra covid-19 samt den generelle mangel på komponenter, herunder især halvledere, men både Axcel og virksomhedens daglige ledelse har hele tiden fastholdt, at man på længere sigt ser rigtig gode perspektiver for at øge omsætningen ganske betydeligt.

Axcel købte oprindelig 67 procent af selskabet i en handel, der værdisatte Mountain Top til lidt over 1,1 milliard kroner, og efter blot få års ejerskab forsøgte kapitalfonden igen at sælge den sjællandske virksomhed med hjælp fra Danske Bank og Jeffries.

Undervejs i salgsprocessen opstod der imidlertid udfordringer, da en af den danske virksomheds største kunder valgte at lukke sine fabrikker, hvilket fik Mountain Tops salg til at bremse gevaldigt op. Kort forinden havde koncernen ellers fremlagt et særdeles stærkt regnskab med et overskud på 140 millioner kroner, men da de potentielle købere blev præsenteret for de reviderede tal som følge af den uventede overraskelse, trak de følehornene til sig.

Siden blev udstyrsproducenten også ramt af de mange nedlukninger under covid-19, der samtidig medførte generel usikkerhed i bilindustrien, som mange anser for at være en cyklisk branche med en betydelig svingfaktor.

Koncernen er dog kommet stærkt i gang med 2023, hvor især presset på forsyningskanalerne er aftaget, og derfor giver det nu mening for Axcel og kædens stiftere og medaktionærer, Marie-Louise og Lars Bjerg, at sælge Mountain Top til en økonomisk stærk, strategisk køber, der kan betale for nogle af de synergier, en klassisk kapitalfond normalt ikke medtager i sine regneark.

Stærke frasalg

Hos Axcel ønsker ledende partner Christian Schmidt-Jacobsen ikke at kommentere sagen, mens Marie-Louise Bjerg henviser til kapitalfonden.

Af de officielle selskabsregistre fremgår det imidlertid, at RealTruck allerede har stiftet de danske selskaber, der skal rumme købet af Mountain Top i form af selskabet BidCo of 14 September 2023 ApS.

Det selskab er netop blevet etableret af RealTrucks rådgivere fra advokathuset Moalem Weitemeyer, og ledelsen i BidCo-selskabet består af topchef i RealTruck Carl-Martin Lindahl samt den amerikanske virksomheds juridiske chef, Eric Dale.

Salget af Mountain Top tegner til at blive det femte exit i Axcels femte fond, der blev rejst i 2017 med et tilsagn på knap 4,6 milliarder kroner.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har fonden indtil videre leveret et ganske hæderligt afkast med en multipel på omkring 1,8x, blandt andet takket være salget af især SteelSeries, som blev en af fondens bedste investeringer siden Pandora.

 

LÆS MERE

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning