Axcel Nissens web

Redaktørens analyse

Axcels prestigeinvestering halter bagefter

Trods fremgang og forbedrede tal ser Axcels prestigeinvestering i Nissens fortsat ud til at have lang vej igen, hvis fonden og dens investorer skal kunne høste et solidt afkast på kølevirksomheden.

Købet af industrivirksomheden Nissens var en milepæl for landets største kapitalfond, Axcel. Ikke nok med, at det var den første investering i kapitalfondens femte fond fra 2017, det var også et opkøb, hvor Axcel satte en tyk streg under egne ambitioner.

Man var nu oppe i en liga, hvor man kunne konkurrere med de helt tunge drenge på det danske marked, blandt andet takket være hjælp fra de store danske pensionskasser, der gennem årene trofast har bakket op om Axcel.

Prisen for omkring 70 procent af aktierne i Horsens-virksomheden lå på 2,1 milliard kroner, og Axcels mangeårige galionsfigur, Christian Frigast, gjorde en dyd af, at kapitalfonden havde kendt virksomheden og ikke mindst familien Nissen i årevis, hvorfor det var et helt oplagt match.

Oplagt match eller ej, så har købet af Nissens indtil videre ikke udviklet sig, som Axcel og Frigast havde håbet.

Investeringen er ganske vist ingen katastrofe, i forhold til hvad mange andre kapitalfonde har kastet sig ud i de senere år. Langtfra.

Og regnskaberne for Nissens, der netop har afleveret tal for det forskudte regnskabsårs tredje kvartal, vidner da også om en koncern, der så småt er på vej tilbage på sporet.

Spørgsmålet er bare, om det er for sent.

Selskabet, der blev købt i samarbejde med de trofaste Axcel-investorer Chr. Augustinus Fabrikker og pensionskassen PKA, forventer således, at man i det samlede regnskabsår vil tjene mellem 270 og 290 millioner kroner takket være en stærk udvikling i den del af forretningen, der leverer løsninger til bilindustrien, samt fortsat vækst inden for firmaets vinddivision.

Trods den pæne fremgang er der fortsat langt igen, hvis Axcel og fondens investorer skal høste et solidt afkast på den prestigefyldte investering.

I fondens egne bøger stod investeringen i Nissens ved årsskiftet bogført til en multipel på 1,25, hvilket langtfra er prangende efter knap fire års ejerskab.

Derfor venter der Axcel og fondens ansvarlige partner Lars Cordt lidt af en opgave, hvis man inden for de næste par år skal have held til at skabe den vækst i koncernen, som Axcel oprindelig havde sat næsen op efter, da man købte sig ind i virksomheden i foråret 2017.

Den relativt høje pris, som man dengang betalte familien Nissen for majoriteten i livsværket, var nemlig blandt andet bundet op på fremtidige vækstrater og det faktum, at man havde store forventninger til udviklingen inden for især vindindustrien.

En svær industri

At Axcel overhovedet ville prøve kræfter med netop den sektor igen, kom som en overraskelse for mange, da fonden på det tidspunkt gennem flere år havde kæmpet med opkøbet af Mita-Teknik, der ligeledes er underleverandør til den grønne industri.

Også her havde man i sin tid investeret ud fra en klippefast tro på, at branchen stod over for et større opsving, og at man samtidig kunne blive en del af en større konsolidering i den store underskov af mindre leverandører. Men den strategi slog fejl, hvorefter man i 2019 måtte sælge selskabet tilbage til de oprindelige ejere.

Axcel er langtfra den eneste kapitalfond, der gennem årene har haft sine udfordringer inden for vind. En række danske og udenlandske fonde prøvede i første bølge oven på finanskrisen at købe sig ind i branchen netop ud fra en tanke om vækst og øget konsolidering. Her viste det sig dog, at markedet stadig var alt for umodent, og mange af de danske selskaber, der blev opkøbt, var slet ikke klar til det.

De senere år har flere kapitalfonde og opkøbere imidlertid igen fået øjnene op for sektoren, i takt med at især offshorevind er blevet yderst attraktivt for blandt andre pensionskasser og institutionelle investorer. Blandt andre har norske Verdane som tidligere beskrevet i InsideBusiness satset på netop den trend med tre opkøb inden for vind, hvoraf det ene allerede er frasolgt.

Flere andre, herunder Mærsk-pengetanken AP Møller Holding, er ligeledes gået bet i form af opkøbet af KK Wind Solutions, mens Polaris overtog Falcks problembarn, Falck Safety Service, der siden blev omdøbt til RelyOn Nutec.

Især sidstnævnte har haft store udfordringer i løbet af 2020, primært grundet de mange nedlukninger, mens andre af kollegernes øvrige investeringer, herunder Nordic Capitals investering i Bladt Industries og BWB Partners’ selskab Ziton, begge har leveret skuffende resultater sidste år.

Den helt store frygt i industrien er nu, at den store usikkerhed globalt risikerer at forplante sig i vindindustrien i form af opbremsninger af større investeringer. Hvorvidt det sker, er endnu for tidligt at sige, men selv om de generelle trends taler for vind, har historien vist, at området langtfra er så ligetil, som mange kapitalfonde nok havde håbet.

 

Læs mere

Afsløring: Pensionskasse investerede tungt i kapitalfonde trods intern modstand  

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt

PFA risikerer kæmpe nedskrivning på giftigt udlån