Maj invest Icotera

Inside story

Ballade på chefgangen forsinker kapitalfonds pengejagt

Et noget kaotisk generationsskifte har forsinket dansk kapitalfonds ambitioner om at rejse sin sjette fond. Samtidig mangler der et solidt frasalg for at sætte ekstra skub i tingene, men fondens nye chef ryster ikke på hånden.

Et generationsskifte, der ikke går efter planen, er som regel gift for enhver kapitalfond. Fondene er nemlig typisk stærkt afhængige af at have en sammentømret partnerenhed, så man kan fremvise kontinuitet og en dokumenterbar track-record over for investorerne.

Historisk set har der været flere eksempler på, hvordan en knap så elegant udskiftning i de øverste ledelseslag hos en kapitalfond efterfølgende har sat mærkbare aftryk på fondens præstationer.

Herhjemme står kapitalfondens Axcels tumultariske jagt på en afløser for den mangeårige chef Christian Frigast som det ultimative eksempelvis på, hvordan et dårligt udført generationsskifte kan ramme både fondenes muligheder for at købe og frasælge virksomheder og dermed ultimativt afkastet.

Også svenske Nordic Capital blev i årene efter finanskrisen ramt af omfattende uro på de interne linjer, hvor en række bærende kræfter, herunder danske Christian Dyvig, forlod fonden efter stor uenighed om den fremtidige strategi.

Senest blev også danske Maj Invest Equity centrum for et opsigtsvækkende opgør, hvor fondens nye ledende partner, Per Høholt, blev degraderet, nærmest før han overhovedet havde fundet sig til rette i rollen.

Høholt var ellers håndplukket til at afløse fondens mangeårige chef, Erik Holm, men kort tid efter at Høholt officielt var blevet præsenteret for Maj Invests investorer og samarbejdspartnere, hentede fonden tidligere TDC-direktør Jens Aaløse som ny chef for forvalteren kapitalfondsarm, hvilket ikke overraskende fik Per Høholt til prompte at trække sig.

Med Høholts exit havde kapitalfonden sagt farvel til tre mangeårige partnere på under et år, idet også Niels Retbøll, der havde været i fonden siden 2006, i al ubemærkethed havde forladt Maj Invest.

De mange exits og balladen i Maj Invest skete på et særdeles uheldigt tidspunkt, da fonden på daværende tidspunkt havde skudt gang i etableringen af sin sjette fond, Maj Invest 6, med en klar ambition om at hente den første milliard i efteråret for at kunne lave en såkaldt first close og begynde at investere investorernes tilsagn.

Tidsplanen var nøje tilrettelagt, idet investeringsperioden for Maj Invests foregående fond til den tid var udløbet, hvorfor man med den nye fond og frisk kapital kunne fortsætte opkøbene i den nye fond og dermed fastholde et kontinuerligt deal flow.

Uroen i kapitalfondens ledelse fik dog spændt ben for de planer, og også en ambition om at have en ny fond klar umiddelbart før jul er blevet droppet.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har flere af Maj Invests normalt meget trofaste investorer endnu ikke givet endeligt tilsagn om at bakke op om kapitalfondens sjette fond, ligesom den juridiske enhed bag fonden ifølge Erhvervsstyrelsen heller ikke er blevet etableret endnu.

Ledende partner i Maj Invest Equity Jens Aaløse understreger dog, at fonden arbejder på højtryk for at få stablet den nye fond på benene, og han forventer, at det sker inden for en overskuelig fremtid.

”Vi følger indtil videre den plan, der er lagt. Den er blevet en smule forsinket i forhold til det, der oprindelig var tanken, men jeg har selv brugt det meste af min tid på at besøge investorer på det seneste, og den respons, jeg har fået, har været rigtig god. Vi forventer at kunne annoncere en first close inden for kort tid,” siger den tidligere TDC-direktør.

Fakta

Maj Invest Equity er en dansk kapitalfond, der indtil videre har rejst fem fonde til opkøb af danske virksomheder.
Den seneste fond blev stiftet i 2016 med et tilsagn på lidt over 2 mia. kr.
Blandt de investorer, der historisk har bakket Maj Invest Equtiy op er PKA, Augustinusfonden, Tryghedsgruppen, Velliv og flere andre.
I sensommeren afløste Per Høholt fondens mangeårige chef Erik Holm, men blot få måneder senere hentede fonden tidligere TDC-direktør Jens Aaløse, hvorefter Høholt stoppede prompte.
Maj Invest Equity skulle efter planen have etableret sin sjette fond sidste år, men på grund af uro i ledelsen er den blevet forsinket.

Mangler frasalg

For ganske nylig lykkedes det Maj Invest at frasælge Svendsen Sport i en handel, der sikrede kapitalfonden et yderst solidt afkast. Salget af firmaet, der producerer udstyr til lystfiskeri, var stærkt medvirkende til at forbedre det i forvejen stærke afkast i Maj Invest fjerde fond fra 2011.

Men selv om netop denne fond har leveret et ualmindelig stærkt afkast, kniber det noget for den efterfølgende fond, der blev rejst i 2016. Her fik man langtfra en optimal start, da man måtte sælge sit prestigefyldte opkøb af TDC Hosting videre til IT Relation efter en turbulens ejerperiode fyldt med udfordringer.

Virksomheden, der efter Maj Invests opkøb var blevet omdøbt til Itadel, havde kostet fonden over en halv milliard, men på grund af problemerne måtte man flere gange indskyde yderligere kapital. Den pris, man i sidste ende fik for hostingfirmaet, stod langtfra mål med investeringen. Investeringen endte med at koste kapitalfonden over 300 millioner kroner, men salget af Itadel er indtil videre det eneste i Maj Invest 5.

Fondens plan var ellers at sætte skub i et salg af porteføljevirksomheden Icotera umiddelbart efter sommerferien, men her var tvivl om forsyningskæderne og stigende priser en af årsagerne til, at man valgte at lægge salget på is.

”Vi har naturligvis fokus på, at der også gerne skal komme exits fra fond 5 inden for en overskuelig fremtid. En stor del af min opgave er dog ikke kun at fokusere på exits, men også forklare investorer, hvordan vi bedst muligt driver aktiverne i fonden fremad, og hvilke planer vi har både operationelt og strategisk,” siger Jens Aaløse.

Hårdt ramt af nedlukninger

Sammen med den øvrige partnerkreds står han over for den udfordring, at man trods et stærkt afkast i sin fjerde fond endnu ikke har leveret nogle gode exits fra fond 5, ligesom flere selskaber i porteføljen blev hårdt ramt af corona.

Maj Invest ejer således både restaurantkæderne Sovino og Sticks’n’Sushi, der naturligt nok blev påvirket af de bratte nedlukninger i foråret 2020, ligesom også rejsebureauet Aclass mistede en stor del af sin omsætning.

Dog fremhæver Jens Aaløse, at disse selskaber er kommet styrke gennem krisen, og blandt andet Sticks’n’Sushi har for nylig aflagt sit hidtil bedste regnskab.

Samtidig lyder meldingen fra Maj Invests frontfigur, at man ligesom mange andre kapitalfonde ikke mærker en tøven fra investorerne i forhold til fortsat at investere i fonde trods de aktuelle udfordringer i den globale økonomi.

”Vi har brugt meget tid på at forklare på gamle og nye investorer, hvordan krigen i Ukraine og de globale udfordringer påvirker vores portefølje aktuelt, samt hvilke scenarier der tegner sig på den lidt længere bane. Trods turbulensen er det klart vores opfattelse, at der fra investorernes side stadig er stor appetit på at investere i kapitalfonde,” siger Jens Aaløse

Jens Aaløse peger på, at den aktuelle krise indtil videre har været noget mere skånsom over for selskaberne i porteføljen, hvorimod covid-19-pandemien ramt noget hårdere.

”Vores eksponering over for Rusland og Ukraine er heldigvis meget begrænset. Vi har været tvunget til at flytte noget udvikling og har samtidig sagt farvel til nogle ganske få russiske kunder. Det har vi naturligvis skitseret for investorerne, ligesom vi har redegjort for, at de investeringer, der blev ramt af coronaen er kommet styrket tilbage,” siger den tidligere TDC-direktør.

 

Læs mere

Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver

Kapitalfond øjner kæmpe gevinst. Vil have 10 mia. kr. for transportgigant

Kapitalfond klar til salg af designklenodie

Her er landets førende M&A-advokater

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Kapitalfond mister dansk profil

Kapitalfond i limbo efter rodet generationsskifte

Kaotisk chefexit i kapitalfond