danske bank

Redaktørens analyse

Bankbashing bliver afsindig dyrt for forsikrings- og pensionsbranchen. Egen lov er plaster på såret

Hvis man kan tale om at ligge i ske med de forkerte på et forkert tidspunkt, så er det værd at nævne forsikrings- og pensionsbranchen, der efter kritik af primært Danske Bank hænger på en særskat. Og der er ikke umiddelbart nogen vej ud af klemmen, selv om det blev lovet politisk.

Man kan tale om dyre bekendtskaber, og så er der de rigtig dyre bekendtskaber. I sidstnævnte kategori ligger bankerne organiseret i Finans Danmark og forsikrings- og pensionsbranchen i Forsikring & Pension. Det handler om skat, nemlig særskatten på finanssektoren, som i 2024 er fuldt indfaset og øger den normale selskabsskat på 22 procent til 26 procent.

Vi taler om et pænt milliardbeløb hver år. Det blev endda lovet politisk, at den årlige milliardregning til både banker, forsikrings- og pensionsselskaber skulle reduceres med provenuet fra den såkaldte pakke om digitale kasseapparater. Men som InsideBusiness forstår korridorsnakken blandt lobbyisterne, anses det for at være temmelig stendødt i den nuværende regeringskonstellation – og de fleste andre kommende regeringer kan nok også finde andre steder at bruge penge end på skattelettelser for finanssektoren. Også Venstre har som bekendt for længst opgivet modstanden mod Arne-pensionen.

Så det korte svar er, at både banker, pensions- og forsikringsselskaber såvel som forbrugslånevirksomheder organiseret i Finans & Leasing alle hænger på 4 procentpoint ekstra i skat, så langt øjet rækker. Det rammer selvsagt især Topdanmark, Tryg og Alm. Brand, der som børsnoterede forsikringsspillere har store indtjeninger.

På den baggrund forstår man udmærket, hvorfor Forsikring & Pensions administrerende direktør, Kent Damsgaard, jublede i en pressemeddelelse, da Folketinget vedtog lov om forsikringsvirksomhed tidligere i denne måned. For dermed lykkedes det lobbyarbejde, der har stået på i mere end fem år.

Kort fortalt jublede Kent Damsgaard over at slippe for at være reguleret efter det samme lovkompleks som bankerne med både dokumentation, hvidvask og bøvlede fit & proper-regler – og herunder også at være i en så politisk sårbar situation, som det åbenbart er at sove i samme seng som bankerne.

På andre områder er det ikke så skidt at være underlagt bankernes regelsæt, f.eks. til bonuslønninger, i lyset af de mildest talt uheldige sager om bonusser, som på det seneste har ramt energisektoren.

Det var nok heller ikke med til at hjælpe fællesskabsfølelsen mellem Forsikring & Pension og Finans Danmark, at sidstnævnte insisterede på, at primært pensionsbranchen skulle være med til at finansiere særskatten, da det af konkurrencemæssige årsager ville være helt umuligt at adskille de to brancher. Det gav næppe den bedste stemning til møderne mellem de to organisationer, som i dag begge understreger, at man er blevet de bedste venner.

Pengene ser ud til at forsvinde i regeringens budgetter

Ekstra bittert er det selvfølgelig, når nu det særlige ’samfundsbidrag’, som ekstraskatten på finanssektoren blev kaldt til lyden af røde fanfarer, ifølge de økonomiske vismænd ikke rigtig kommer til at finansiere Arne-pensionen. Det er i hvert fald ikke muligt at dokumentere det. Ingen ved så, hvad pengene reelt kommer til at gå til, måske til investering i det skrantende forsvar. Måske til skattelettelser, som visse borgerlige partier barsler med.

Tilbage står, at det har vist sig ufattelig dyrt for forsikringsselskaberne, pensionsbranchen med flere at blive kædet sammen med bankerne, især Danske Bank, som med diverse hvidvasksager, gældsinddrivelsessagen og diverse andre møgsager har ligget forrest som finanssektorens prygelknabe. Nordea, Jyske Bank og Nykredit er til sammenligning sluppet overraskende let uden alvorlige skrammer.

Her skal vi nok heller ikke glemme, at de politiske sår stammer helt tilbage fra finanskrisen, hvor Danske Banks udsatte eksponering og høje gearing af egenkapitalen var den primære årsag til, at den danske stat indførte flere bankpakker med garantier, der spændte et statsfinansieret net ud under banksektoren.

I den sammenhæng har en mindre eller mellemstor bank som Spar Nord, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank eller en mindre bank organiseret i Lokale Pengeinstitutter lige så meget grund til at ærgre sig over den finansielle særskat, som reelt blev udløst af et politisk og mediebåret stormløb mod primært Danske Bank (selv om det dog retfærdigvis skal siges, at Danske Bank også betaler broderparten af særskatten pga. bankens størrelse).

Læs mere

Milliardslagsmål mellem skat PFA, Danica og AP Pension

Kom helt tæt på rekrutteringsprocessen til topchefposten i Velliv

Her er de pensionsselskaber, der er kommet stærkest og svagest fra land i år

Udnævnelsen af PensionDanmark-direktør vækker undren

Pas på fyresedlen, topchef. Din private adfærd fylder langt mere end tidligere

Se kandidatfeltet til ny topchef i Velliv. Bestyrelsen har bare et stort problem

Spænd bæltet til hård konkurrence på pensionsmarkedet og betydelige forandringer 

Se de dyreste og billigste pensionshuse målt på administrationsomkostninger

Svær rekruttering venter headhunter på jagt efter Torben Mögers afløser

Velliv indgår aftale med det hurtigvoksende mæglerhus APC

Danica er topscorer i armlægning om SUL-forsikringer

Forsikrings- og pensionsselskaber topper Finanstilsynets bødeliste: “Der kunne uddeles mange flere bøder”

Opgør mellem Finanstilsynet og fagforeningskæmper

Pensionskasser fanget i svært dilemma

Omstridt problemstilling sender pensionskassekunder i armene på PFA og AP Pension

Tilsyn skyder pensionsbranches forklaringer i flyttedebat ned. Ekspert tager selskaber i forsvar

Kunders penge fanget i pensionskasser, der blokerer for flytning

PensionDanmark rykker tæt på våbenindustrien

Pensionsbranchen har et stort forklaringsproblem