Lars Petersson, Administrerende direktør i Sparekassen Sjælland - Fyn.

Ugens Insider

Bank gør klar til nye opkøb

Med aktieposter på over 20 pct. i to banker står Sparekassen Sjælland-Fyn på spring til ekspansion i ny strategiperiode. Men direktør Lars Petersson, der har AP Pension, Købstæderne og Sydbank i ejerkredsen, vil ikke være aggressiv. Omvendt tror han ikke, at AP Pension kan lave samme manøvre i Sparekassen Sjælland-Fyn som i Vestjysk Bank.

Få mellemstore banker har over tid præsteret det, som Lars Petersson har klaret i Sparekassen Sjælland-Fyn.

Ikke alene stod banken med store udfordringer med kæmpetab efter finanskrisen. Det er også lykkedes at købe banker op og skabe ekspansion, mens andre banker har stået i stampe i en længere periode. Ligeledes er man rykket op fra at være en relativt svag bank til at være et af landets absolut mest sikre institutter i bankrapporten Den Danske Pengeinstitutsektor, hvis man tager højde for de ret store hensættelser til coronatab.

Nu er det igen ved at være tid til at udvide lokalbanken i Holbæk, som ikke er så lokal endda, for markedsområdet er i dag defineret til hele Danmark, bare ikke Jylland.

”Vores strategi er fuldstændig klokkeklar på det punkt, vi har fokus på Sjælland og Fyn, og vi skal heller ikke til Jylland i den nuværende strategiperiode. Der er bare langt større konkurrence i Jylland med mange flere banker,” siger direktør Lars Petersson fra Sparekassen Sjælland-Fyn, som netop har gennemført en strategiperiode med mere end tusind små og store initiativer – og nu ser ind i fire års frisk strategiplan:

”Vi er yderst tilfredse med vores gennemførelse af alt fra store ting på it-siden til småting. Vi er endda kommet i mål med det bedste kvartal nogensinde. Nu kommer vi i fjerde kvartal med en ny strategiplan, men forvent ikke store revolutioner, det bliver mere af det samme.”

Det går da også overvældende godt i Sparekassen Sjælland-Fyn. Det hastige skifte på boligmarkedet efter corona har givet bankrådgiverne sved på panden, når familierne fra København har skiftet deres lejligheder ud med billigere huse rundt om på Sjælland, ligesom bankens nærhed til landets største sommerhusområde i Odsherred har sat fuld fart på långivningen.

Vil satse på investering

”Vi har fundet en god balance, og vi må stå godt i markedet, da vi vinder markedsandele, ikke kun fra Danske Bank, men bredt i markedet. For tiden kan vi især se, at vi bliver tilvalgt af kvalitetskunder på erhvervssiden.”

Generelt vil Lars Petersson ikke sige så meget om planerne for den nye strategiperiode, bortset fra at banken vil spille en større rolle på investeringsprodukter.

”Det nemmeste er jo at fyre 50 medarbejdere og så levere et flot regnskab fire kvartaler senere. Men hvad så? I banksektoren er vi nødt til at erkende, at omkostningerne skal ned, fordi indtægterne ikke stiger. Vi er nødt til at gentænke forretningen, men samtidig skal vi acceptere, at verden ikke er digital, heller ikke om fem år. Samtidig skal vi vokse kontrolleret, så vi ikke kører galt.”

Et af de områder, hvor Sparekassen Sjælland-Fyn ser stort potentiale for vækst, er på investeringssiden. Derfor har man fået godkendt seks simple investeringsfonde hos Finanstilsynet – og det gode ved dette forretningsområde er, at man ikke er ret stor på det i dag.

”Det er nogle meget gennemsigtige produkter med lave omkostninger. Vores markedsandel er ganske lille, vi mangler ca. 95 pct., før vi er i mål, og det er jo et godt udgangspunkt. Det er ikke private banking, vi har i fokus. Vi vil gerne levere noget, som er gennemsigtigt og rimeligt prissat.”

Den anden vej til vækst går for Sparekassen Sjælland-Fyn via opkøb. Det har været en central del af Lars Peterssons virke, siden han tiltrådte i 2010, for banken har i den periode opkøbt både Max Bank og Sparekassen Faaborg, ligesom man har sagt farvel til livet som garantsparekasse efter en børsnotering i 2015.

Nye opkøb på agendaen

På det seneste har han desuden lagt billet ind på at opkøbe yderligere Nordfyns Bank og Lollands Bank, hvor Sparekassen Sjælland-Fyn på det seneste har købt op, så man har mere end 20 pct. af aktierne i begge pengeinstitutter.

”Nordfyns Bank står rigtig fornuftigt. Det er en fin bank med gode nøgletal, som dækker Nordfyn, som vi ikke er specielt stærke på. Vi er begge på Bankdata, så der er gode synergier på et tocifret millionbeløb om året. Så hvis de vil fusionere, så gør vi det.”

Til sammenligning er en fusion med Lollands Bank lidt mere kompliceret, da den kører på datacentralen BEC. Til gengæld har Lollands Bank i modsætning til Nordfyns Bank ikke stemmeretsbegrænsninger, og det gør alt andet lige en overtagelse lidt lettere.

”Vi har mange års erfaring i både direktion og bestyrelse med at opkøbe banker. Vi kommer ikke til at være aggressive, for det får man ikke noget ud af, du ødelægger det aktiv, du har købt, ved at belejre det. Så vi kan også fint leve med, at de driver en rigtig god forretning, som vi får en del af overskuddet fra. Men vi vil da gerne købe dem, det vil være en fantastisk forretning for begge parter.”

De senere års historie har da også vist, at det er ganske vanskeligt at overtage en bank, som ikke vil overtages, selv om der gradvis er kommet mere gang i frivillige fusioner, i takt med at myndighedskravene på reguleringssiden stiger og stiger.

Myndighederne slår små banker ihjel

”Det er tydeligt, at der er en frivillig konsolideringsbølge i gang i langt højere grad end for 10 år siden. Det vil i en eller anden grad fortsætte, fordi myndighederne er godt i gang med at slå de mindre pengeinstitutter ihjel. Det er det regulative korstog, som er kørt af sporet og ingen kan styre det længere.”

Det store spørgsmål er så, hvornår timingen er den rette for en eventuel overtagelse af Lollands Bank eller Nordfyns Bank – og hvor stor en betydning stemmeretsbegrænsningerne har.

”Jeg ved ikke, hvor meget stemmeretsbegrænsningen betyder i praksis, hvis man snubler. Så tror jeg ikke, det betyder så meget.”

Set med Sparekassen Sjælland-Fyns øjne er dette også et interessant tema, fordi banken har tre større aktionærer: Sydbank med mere end 5 pct., Købstædernes Forsikring med ca. 5 pct. og AP Pension med mere end 5 pct.

Især sidstnævnte er interessant, fordi AP Pension for nylig valgte at sælge sin aktiepost i Vestjysk Bank til Arbejdernes Landsbank, mens man samtidig indgik en aftale med Arbejdernes Landsbank om at flytte bankens pensionsaftale fra PFA-ejede Letpension til AP Pension-ejede Nærpension.

Til sammenligning sælger Sydbank også Letpensions produkter, mens Sparekassen Sjælland-Fyn sælger AP Pensions Nærpension.

”Altså vi følger da også interesseret med i pressen om, hvad der foregår. Vi er dog i en helt anden situation end Vestjysk Bank med langt mindre aktionærer. Vi er til salg på børsen hver dag, men vi er sat i verden for at drive selvstændig virksomhed med det værdigrundlag og den strategi, vi har. Så selvfølgelig ser vi os selv som selvstændigt pengeinstitut. Vi har også stemmeretsbegrænsninger, men jeg ved som sagt ikke, hvad de betyder at the end of the day, hvis man snubler. Omvendt snubler vi ikke. Vi har stærke nøgletal,” siger Lars Petersson, som fremhæver, at Sparekassen Sjælland-Fyn har haft et godt samarbejde med Sydbank gennem mere end 30 år.

”Vi har ikke nogen storaktionærer prustende i nakken. Vi er glade for dem, og jeg håber også, at de er glade for os. Men i praksis kan de ikke gøre noget – vi har 28.000 aktionærer og en meget spredt aktionærkreds.”

 

Læs mere

Carsten Egeriis står med næsten umulig opgave: At genrejse Danske Bank

Detroniseret Danske Bank-direktør oplagt som ny topchef i Jyske Bank

Karsten Dybvad står svækket tilbage – og Danske Bank bliver næppe offensiv på markedspladsen

Ulmende uro i Danske Banks ejerkreds  

Danske Bank fejler i nordisk bankkapløb. Investorfight tager form

Storbank risikerer kæmpe lussing på krisesag

Danske Bank lukker ned for udskældt leasing af luksusbiler

Alvorlig kriminalitet knyttes til leasingbranchen. Nu skal de brodne kar fjernes