Hamlet Protein web

Bank presser kapitalfond til salg af kriseramt investering

Efter at være kommet på kant med storbanken Nordea forsøger Altor og Goldman Sachs nu igen at sælge kriseramte Hamlet Protein. Nordea har over en halv milliard kroner i klemme og skal nu være tovholder på salgsprocessen.

Opkøb og ekspansion i en række nye geografier stod højt på agendaen, da svenske Altor sammen med Goldman Sachs i 2015 overtog den fremadstormende foderproducent Hamlet Protein.

De to finansielle sværvægtere betalte danske Polaris over 700 millioner kroner for Horsens-virksomheden, og ambitionen var at udvide produktpaletten og ekspandere i blandt andet Sydamerika og Asien.

I dag er historien om Hamlet Protein en ganske anden.

Selskabet kom alene i 2022 hele to gange på kant med sin långiver, storbanken Nordea, og brød de låneaftaler, koncernens gæld på over en halv milliard kroner er bundet op på.

InsidePrivateEquity

Denne artikel kommer fra InsideBusiness’ nye branchemedie med fokus på kapitalfonde, InsidePrivateEquity. Skriv til os, hvis du ønsker at læse med på kontakt@insidepe.dk.

Siden fik man for godt et år siden sikret ny, livgivende finansiering fra banken i form af et lån på 40 millioner kroner til 10 procent i rente. Men det lån betyder samtidig, at Nordea har en hel del at skulle have sagt i forhold til foderproducentens fremtid.

Det er således også Nordeas corporate finance-afdeling, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger er tovholder på den salgsproces, der for få måneder siden blev skudt i gang, og hvis primære formål ser ud til at være at få dækket bankens udestående.

Altor og Goldman Sachs forsøgte ellers tilbage i 2020 første gang at sælge Hamlet Protein på baggrund af en spirende optimisme og en indtjening, der så småt var begyndt at bevæge sig i den rigtige retning.

Stigende råvarepriser og en række andre udfordringer ramte virksomheden, og i sidste ende måtte ejerne og rådgiverne fra investeringsbanken Rothschild afbryde processen.

Hamlet Protein har ellers siden 2019 formået at øge sin omsætning betydeligt fra godt 600 millioner kroner til knap 930 millioner kroner i 2022.

Udviklingen i toplinjen har dog ikke resulteret i en bedre bundlinje, faktisk tværtimod – alene i 2022 tabte koncernen over 100 millioner kroner.

Spørgsmålet er nu, hvorvidt det vil være muligt for Nordea at finde en køber til Hamlet Protein, da især mange kapitalfonde er begyndt at gå en bue uden om investeringer i fødevareindustrien.

Hele branchen gennemgår nemlig i øjeblikket omfattende forandringer, hvor forbrugernes adfærdsmønstre og generelle trends ændrer sig. Omkostningssiden har ligeledes vist sig særdeles svær at kontrollere, hvilket stort set samtlige aktører fik at føle i årene efter covid-19, hvor omkostningerne eksploderede.

Pres på afkastet

At Hamlet Protein nu for alvor begynder at blive en hovedpine for Altor, er ikke just gode nyheder for den svenske kapitalfond, der historisk set har skabt forrygende afkast også herhjemme.

Især på det danske marked har Altor haft talrige udfordringer de senere år, og siden man noterede skandaleramte O.W Bunker på fondsbørsen, har det været småt med exits fra fondens side herhjemme.

Samtidig har flere af de danske selskaber i porteføljen kæmpet med store udfordringer, hvor især det ambitiøse opkøb af Tresu springer i øjnene.

Altor betalte ellers næsten 800 millioner kroner for at overtage aktierne i industriselskabet fra danske Erhvervsinvest i 2016, men siden blev især en fejlslagen amerikansk ekspansion ualmindeligt dyr for koncernen, der de senere år har tabt hundredvis af millioner.

Også et andet af Altor industriselskaber, fynske Haarslev, har kæmpet med en række udfordringer og trecifrede milliontab, og selv om kapitalfonden har skabt gode resultater andre steder i Norden, tegner der sig overordnet set et billede af en aktør, der de senere år har haft svært ved at levere afkast på samme niveau som tidligere.

Især kapitalfondens fjerde fond, der blev etableret i 2014 har haft svært ved at leve op til sine forgængere, og selv om Altor har for vane at holde sine investeringer længere end andre spillere, peger kilder på, at Altor snart skal se at få luget ud i nogle af de mange ældre opkøb, der tynger porteføljen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Altor.

 

Læs mere

Millardnedskrivninger og sløjt afkast hos Lego-ejer

Axcel lurer på nyt milliardsalg

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet