Efter at have stået i kø for at finansiere de helt store virksomhedshandler trækker de store internationale banker sig nu én for én fra det tidligere så lukrative område.
Hen over sommeren har flere giganter som UBS, Deutsche Bank og Barclays været ramt af tab. Også Wall Streets flagskib, Goldman Sachs, brændte pludselig inde med gæld for over 50 milliarder kroner, som man ellers havde regnet med at kunne sælge videre uden problemer.
Området med at stille finansiering til rådighed for kapitalfondens store milliardopkøb, såkaldt leveraged buyout (LBO), har ellers gennem de senere år været en yderst lukrativ disciplin for en række de globale banker. De har typisk taget sig godt betalt for at stille lån til rådighed for de helt tunge M&A-handler,for derefter typisk at videresælge de store lån til andre aktører.
I takt med at renten er steget, og frygten for en dyb recession har bredt sig, har en stribe af de ellers så risikovillige banker trådt hårdt på bremsen. Mange frygter simpelthen at brænde inde med store lån, som de enten ikke kan syndikere eller må sælge videre med store tab.
Seneste melding fra London er, at der ved indgangen af august lå gæld for astronomiske 500 milliarder kroner på bankernes bøger, som man indtil videre havde været tvunget til at holde fast i.
”Markedet er stadig åbent, og der er fortsat stor likviditet, men det er klart, at når tingene skifter så hurtigt, og der kommer et opadgående rentepres, så vil nogle investorer udvise større forsigtighed. Derfor er der en del gæld i markedet, der venter på at blive placeret, men det er kun naturligt, at man ser tiden an og ser, hvordan tingene udvikler sig,” siger Klaus Thune, nordisk chef i JP Morgan, der gennem årene har været en af hovedarkitekterne bag nogle af de største M&A-handler på det danske marked.
Han understreger, at der fortsat er et stort investeringsbehov hos de store globale kapitalfonde, men det kun er naturligt, at både banker og fonde afventer situationen.
”Tingene ændrede sig radikalt i løbet af det sene forår, men heldigvis er der kommet lidt mere stabilitet i markedet hen over sommeren. Det er stadig muligt at finde finansiering til de store deals, og appetitten er også til stede, så vores forventning er, at tingene vil finde et naturligt leje, hvor der igen vil blive lavet større opkøb, herunder public to private,” siger Klaus Thune.
Netop de store afnoteringer af eksempelvis Nets og historisk set TDC og Danisco har de senere år hørt til sjældenhederne på det danske marked. Generelt er netop disciplinen med at købe en virksomhed af børsen noget, som især mange af de store globale fonde ofte er meget interesserede i, og på globalt plan er det ofte her, fondene i høj grad gør brug af bankernes LBO-finansiering til at understøtte de omfattende overtagelser.
Milliardsalg vakler
Nervøsiteten er også begyndt at sætte sit præg på markedet herhjemme, hvor salget af den fremadstormende logistikkoncern Scan Global Logistics (SGL) er en af de første store handler, der rammes af bankernes bange anelser.
Selskabet, der ejes af kapitalfonden AEA Investors, blev ellers sat til salg i foråret med et prisskilt på omkring 10 milliarder kroner i en proces, som den britiske gigant Barclays M&A-afdeling fik til opgave at stå i spidsen for.
Da processen var skudt i gang, valgte den britiske Barclays imidlertid pludselig at trække den finansieringspakke, man havde koblet sammen med salget, den såkaldte staple finance, tilbage. Det vakte ikke overraskende stor undren blandt de potentielle købere og fik mange til at genoverveje deres interesse i selskabet.
”Det er klart, at når den bank, der går i markedet med sagen, pludselig meddeler, at de ikke kan eller vil levere finansiering alligevel, så er det da noget, der får os til at bremse op,” forklarer en af de potentielle købere, der var involveret i processen, til InsideBusiness.
Hos SGL ønsker direktør og medejer Allan Meldaard ikke at kommentere salgsprocessen, men erkender, at man ligesom mange andre er blevet ramt af den store nervøsitet i markedet.
”Vi har meldt ud, at vi gik i markedet med hjælp fra Barclays, men selvfølgelig bliver vi også påvirket af den usikkerhed, der har været på de finansielle markeder hen over sommeren. Det er dog ikke noget, der fylder hos os. Vi fokuserer på at drive forretningen, og det går heldigvis fortsat rigtig godt,” siger Allan Melgaard, der blev en del af SGL, da kapitalfonden Odin fusionerede de to transportvirksomheder Mahé og ScanAm.
Skal finde sit leje
Hos BankBrokers, der blandt andet leverer rådgivning om finansiering til kapitalfonde og store virksomheder, understreger landechef i Danmark Lars Hansen, at bankernes tøven med at kaste sig hovedkulds ud i finansiering af store opkøb skal ses i forlængelse af de generelt stigende priser, der har præget M&A-markedet de senere år.
”En vigtig faktor i den aktuelle udvikling er, at mange forventer, at der vil ske en justering af de multipler, som mange virksomheder handles til. Det var de samme mekanismer, vi så i kølvandet på finanskrisen, og vi har haft mange år med rigelig kapital og masser af likviditet i markedet, hvilket har ført til øget appetit på risiko. Den appetit vil sandsynligvis blive dæmpet en smule nu”, siger han.
Lars Hansen understreger, at det ikke nødvendigvis medfører, at hele markedet for store virksomhedshandler fryser til is.
”Vores bedste bud er, at købere og sælgere kommer til at danse lidt på stedet en periode. Sælgernes prisforventninger skal justeres, blandt andet fordi det bliver dyrere for købere at finansiere transaktionen, og fordi bankerne skruer ned for gearingen. Der skal simpelthen ske en rekalibrering, hvor markedet finder et nyt leje, og det kan godt tage lidt tid, da der lige nu er stor usikkerhed og lav sigtbarhed,” siger Lars Hansen.
Sektorer rammes af usikkerhed
En af de helt store udfordringer for de store banker er, at tingene i løbet af foråret og den tidlige sommer ændrede sig så radikalt, at de tilbud om finansiering, man oprindeligt havde givet, på få uger pludselig kunne være helt urealistiske.
Samtidig har recessionsfrygten øget flere bankers frygt for en afmatning i en række sektorer, der ellers i kølvandet på covid-19 oplevede massiv fremgang.
Det er blandt andet sektorer som oplevelsesindustrien, byggeriet og de mere forbrugerrettede virksomheder samt logistik, bankerne nu pludselig ser med en større skepsis på. Frygten hos mange er nemlig, at den massive medvind, man her fik som følge af coronapandemien, risikerer at bremse brat op, i takt med at renterne stiger, og forbrugernes generelle leveomkostninger øges markant.
De tendenser har allerede så småt vist sig på det danske aktiemarked, hvor et selskab som Huscompagniet i denne uge måtte nedjustere og samtidig skyde gang i en fyringsrunde.
Også høreapparatgiganterne GN Group og William Demant kunne melde om vigende salg i deres respektive divisioner for gamerudstyr, der ellers under og efter covid-19 var anset for at være den absolutte vækstmotor.
Læs mere
Kapitalfondes væksthåb på kant med kreditorer
Her er kapitalfondenes største guldæg
Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg
Detailkæmpe arbejder på stort frasalg
Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma