;
nordea

Inside story

Bankernes vindere og tabere – Danske Bank nærmer sig Nordeas størrelse

Danske Bank kan efterhånden skimte Nordea i horisonten som Nordens største bank målt på udlån, så meget stærkere er det gået for Danske Bank end Nordea siden 2014. Men der er også store risici ved Danske Banks hurtige ekspansion.

Danmarks største bank, Danske Bank, haler hastigt ind på Nordea, når det gælder bankens samlede udlån. Det var der ellers ikke mange, der ville have troet, da Danske Bank for bare få år siden stadig sad dybt fast nede i finanskrisens sump.

Men fra 2014 og frem til i dag har Danske Bank i den grad hentet ind på den store nordiske konkurrent. For i 2014 havde Nordea et samlet udlån på lige knap 2600 milliarder kroner eller 740 milliarder mere end Danske Bank, men ved udgangen af første halvår 2017 var forskellen reduceret til 410 milliarder kroner.

Udviklingen er en kombination af, at Danske Bank er vokset med 7,5 procent, mens Nordea er skrumpet med 9,8 procent, svarende til et fald i udlån på svimlende 250 milliarder kroner. Samtidig er Danske Bank med Thomas Borgen i spidsen oven i købet bedre til at forrente egenkapitalen, idet Danske Bank leverede 13,3 procent i egenkapitalforrentning sidste år, mens Nordea måtte nøjes med 9,9 procent.

Så hvad er egentlig gået galt i toppen af Nordea-koncernen, der efter finanskrisen så ud til at kunne gå på vandet? InsideBusiness er gået på jagt efter svaret i denne artikel nummer to i serien om bankernes vindere og tabere i samarbejde med BankResearch.

Danske Bank-koncernens udlån over for Nordeas samlede udlån. Kilde: Bankregnskaber og BankResearch

Et muligt scenario er, at Nordea er begyndt at træde på bremsen i en økonomi, der kører vældig stærkt. Det luftede Nordeas danske topchef, Frank Vang-Jensen, på et pressemøde i forbindelse med fremlæggelsen af tredje kvartals regnskab. Det betyder også, at Nordea accepterer, at man i en periode taber markedsandele, mens økonomien kører i højeste gear.

”Jeg vil ikke kommentere andre banker og deres risici. Jeg vil blot konstatere, at hos os er markedsandelen ikke vigtig. Men det er vigtigt, at vi har en langsigtet og stabil risikostyring. Det skaber en stabilitet i vores bank, og så skal vi huske kreditsiden, for der er en tendens til, at man glemmer den omkostning i gode tider. Og så kommer den stærkere tilbage i dårlige tider. For os er det et langsigtet og stabilt træk, der er det vigtige,” siger Frank Vang-Jensen, som fremlagde et regnskab uden kundevækst, men der blev heller ikke sagt, at kunderne stormer ud ad døren.

Hvor farligt er det svenske boligmarked?

Temaet den økonomiske udvikling i de nordiske lande bliver stadig mere relevant. For både i Sverige og Norge er boligpriserne tordnet i vejret, og det er især her, at Danske Bank har fundet sin vækst. Norge har allerede gennemført et indgreb fra årsskiftet, der har fået priserne på ejerlejligheder til at falde. I Nordea er også den danske direktør Frank Vang-Jensen bekymret for udviklingen i situationen på det svenske boligmarked:

”Det kan være ejendomsmarkedet eller boligmarkedet, hvor vi siger, at nu er priserne kommet så højt op, at der er meget tydelige tegn på overophedning. Det gælder for eksempel boligmarkedet i Sverige i de store byer. Det har vi stort fokus på, det er vores opgave som Nordens største bank at være konsekvent i vores kreditpolitik.”

En af Danmarks mest garvede aktieanalytikere er SEB’s Per Grønborg, som har fulgt opgøret mellem de to bankrivaler på endog meget tæt hold gennem en årrække. Han henviser til, at Danske Bank har været hæmmet af at være stor på det danske hjemmemarked, hvor udlånsvæksten har været stærkt begrænset efter finanskrisen. Derfor måtte Danske Bank hente væksten på det norske og det svenske marked, hvor der har været godt gang i udlånene. F.eks. har Danske Banks topchef Thomas Borgen talt om tocifrede vækstrater på lån i både Sverige og Norge i år.

Per Grønborg nikker til udfordringerne på boligmarkedet i de to nordiske lande, hvor ejendomsdevelopere for eksempel er begyndt at få problemer med at sælge svenske lejligheder på det sidste. Det minder lidt om det, vi så i Danmark op til finanskrisen. Det er dog ifølge Per Grønborg for tidligt at sige, om Danske Bank har lånt ud med større risiko i Sverige end Nordea.

”Der er altid en risiko, når man som bank vokser aggressivt på markeder med høj økonomisk vækst. Her må man bare sige, at det altid er den sidste gut, der kommer til bordet, som ender med at sidde med sorteper.”

Hos Danske Bank afviser økonomidirektør Jacob Aarup-Andersen, at man løber for stor risiko på de væksttunge markeder i Sverige og Norge.

”En af forklaringerne bag vores vækst i de senere år er ambitionen om at øge vores tilstedeværelse på de nordiske kernemarkeder og understøtte vores kunder i det opsving, der er i gang i flere markeder. Men der har været tale om en selektiv vækst, hvor vi har fokus på at fastholde vores kreditkvalitet. Blandt andet har vi indgået partnerskabsaftaler med fagforeninger i Norge og Sverige, som har givet os adgang til nye kunder med en solid økonomi,” siger økonomidirektør Jacob Aarup-Andersen om den forøgede risiko, som hans kollega Frank Vang-Jensen advarer om.

Kan Nordea holde på kunderne?

Men der også en anden mulig forklaring på Nordeas problemer med at holde på kunderne: At Danske Bank simpelthen er dygtigere og kører bedre end fyringsramte Nordea i disse år. Det tema er direktør Christian Stjer fra Voxmeter specialist i. For han måler løbende bankernes kundetilfredshed. Her har gentagne undersøgelser vist, at Nordea i forhold til Danske Bank mister kunder, og situationen er alvorligere, end den var i Danske Bank efter finanskrisen. For da handlede det mest om kommunikationsproblemer i Danske Bank, mens problemerne i Nordea i dag synes at være mere substantielle.

”Nordea har udfordringer med forskellige ting i maskinhuset, ser det ud til. Der er utilfredshed med indre faktorer, for eksempel oplever kunder, at det er svært at komme i kontakt med banken, der er ventetider, og kunderne oplever, at de mangler information. Der ser ud til at være nogle udfordringer internt i forhold til kundeservice.”

Det betyder også, at det ifølge Voxmeters undersøgelser næppe er en lempeligere udlånspolitik, der gør forskellen, for der er ingen forskel på de to store bankers villighed til at finansiere kundernes projekter. Danske Bank er bedre til at være der for kunderne, mener Christian Stjer.

”Hvis du står fremme blandt kunderne, er du også fremme der, hvor kunder har behov for finansiering.  Danske Bank er bedre til at være inden for kundernes rækkevidde. Det er, som om Nordeas kontakttid med kunderne er blevet mindre.”

Men netop det med at være der for især erhvervskunderne var efter krisen et smerteligt tema for Danske Bank, fordi flere store erhvervskunder forlod banken, der selv var kommet i problemer og derfor havde svært ved at sikre finansieringen til de store virksomheder, da det virkelig gjaldt. Det var for eksempel Hempel, Danfoss og Bang & Olufsen, der vendte Danske Bank ryggen. På det tidspunkt vandt Nordea mange point for at være i stand til at låne ud.

Men ifølge Per Grønborg fra SEB kan der også være andre forklaringer på Danske Banks fremmarch såsom udviklingen i valutakurser. Han mener også, at Nordea har været inde i en strategisk proces, som har givet lavere udlån.

”Der er ingen tvivl om, at Nordeas kapitaloptimeringsfokus spiller en væsentlig rolle. Som andre store banker har Nordea ønsket at skære ned på segmenter, som ikke har givet tilstrækkelig med rentabilitet. Der er man nok gået længere end Danske Bank.”

Det betyder, at Nordea har øget andelen af forretninger, som foregår uden for bankens lånebalance, for eksempel at flytte kunders udlån til obligationsudstedelser.

Læs også Her er bankernes vindere og tabere

LÆS MERE

Danske Bank haler kraftigt ind på Nordea

Danske Bank i markant strategisk skifte

Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt

Danske fonde får milliardsmæk

Mød spilleren, der elsker at drille Danske Banks June

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Derfor er Danske Banks June dødsensfarlig for investeringsbranchen

Danske Bank vil erobre nyt terræn med Mobilepay

Nordea ruster sig til nordisk kamp mod June

 

bankanalysen2017