;
pisrealkreditanalyse

Redaktørens analyse

Banklobby på kollisionskurs med Konkurrencestyrelsens nye stærke mand

Den nye rapport fra konkurrencestyrelsen peger klart på konkurrenceproblemer og for høje prisstigninger på danskernes realkreditlån. Banklobbyen er bestemt ikke imponeret over konklusionerne. Nu bebuder de igen højere priser på realkreditlån som følge af nye kapitalkrav fra den såkaldte Baselkomité.

Bank- og realkreditlobbyen koger af indestængt raseri i disse dage. Årsagen er en længe ventet rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som InsideBusiness publicerede et udkast til for to uger siden. Rapporten er en lang og hård kritik af konkurrencesituationen på realkreditområdet.

Det overrasker næppe drevne forbrugere eller bankfolk, at konkurrencen på boliglån halter, men det er mere overraskende, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i den grad går ud og undsiger realkreditsektorens begrundelser for de sidste par års prisstigninger. For eksempel skriver rapportens forfattere, at det er svært at se, hvordan stigninger i kapitalkravene frem mod 2019 kan forklare stigningerne i bidragssatserne og kursskæring.

Ikke desto mindre bliver FinansDanmark ved med at bruge stigende kapitalkrav som begrundelse for nye prisstigninger. Det skete eksempelvis i søndagens Finans.dk, hvor viceadministrerende direktør Ane Arnth Jensen sagde følgende: ”Det bliver dyrere at producere et lån, og øgede omkostninger vil give sig udslag i højere priser.”

På flere måder er det en kontroversiel kommentar fra et ledende medlem af en brancheorganisation. For hvad mener hun egentlig? Er det et (ulovligt) signal til branchens aktører om, at det nu er tid til at hæve priserne? Eller er det blot frustration over situationen og et ønske om at få politikerne til at gribe ind?

Det er også en smule mærkværdigt, at lobbyisterne er så frustrerede over disse Basel-gulvkrav. For Finans.dk’s beregninger peger nu på, at kapitalkravet kommer til at vokse med 66 milliarder kroner.

Det kan ses i lyset af, at bank- og realkreditsektoren sidste år kom frem til, at de manglede 130 milliarder kroner. Dette tal blev senere bakket op af en ekspertrapport fra Erhvervsministeriet. I forhold til den sammenligning ser det nu ud til, at bankerne i hvert fald i forhold til Basel-kravet vil slippe nådigt. Forklaringen ligger i, at det såkaldte gulvkrav er faldet fra 80 til 75 procent og måske ender med at falde til bare 70 procent.

Med det nuværende krav på 75 procent mangler man blot kapital i en størrelsesorden, som man inden for få år formentlig kan tjene selv. Og det kan sagtens være, at kapitalkravene bliver mindre end bebudet, så realkreditselskaberne ikke behøver flere penge.

Nykredits børsnotering kan blive ramt

Ender de bebudede kapitalkrav med at blive som en storm i et glas vand, rammer det også Nykredits stærkt kritiserede børsnoteringsplaner, som oprindelig blev begrundet med stigende kapitalkrav.

Der kan ifølge bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull være gode grunde til at børsnotere Nykredit, men de hænger først og fremmest sammen med, at det er sundt for den finansielle stabilitet, hvis en spiller med Nykredits størrelse har adgang til kapitalmarkederne. Så i virkeligheden kan Nykredits Michael Rasmussen måske nøjes med at børsnotere Nykredit med et beskedent aktiesalg for måske 3-4 milliarder kroner. I det tilfælde kan kritikere spørge, hvad det egentlig skal til for, og genoplive spekulationerne om, at børsnoteringen skal bruges til et aktiebytte ved køb af en større bank som eksempelvis Spar Nord.

Men også på kapitalområdet peger Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på udfordringer i sektoren. For på et mere velfungerende marked ville spillere med kapitaladgang via moderselskaber hos Danske Bank, Nordea eller Jyske Bank se kapitaladgangen som en konkurrencefordel og bruge den til at sænke priserne og erobre markedsandele.

Hundeslagsmål i gang

Så der er næppe tvivl om, at der i disse dage udspiller sig lidt af et hundeslagsmål mellem banklobbyister og realkreditselskaber på den ene side over for Konkurrencestyrelsens embedsmænd på den anden side, som er alt andet end populære på grund af den kritiske rapport. Der er tale om en såkaldt lukket høringsproces, som ventes at blive færdig inden sommerferien, hvorefter den endelige rapport kan offentliggøres.

Der er måske ekstra lang tid til sommerferien for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens nye stærke mand, Jakob Hald.

 

LÆS MERE

Her er Konkurrencerådets anbefalinger for at øge konkurrencen på realkreditlån

Skrappe konkurrencefolk freder ingen

Realkreditten bliver den vigtigste konkurrencesag i 2017

Hemmelig aftale begrænser konkurrence på realkreditlån

Her er udvalgets anbefalinger til fremtidens realkreditlån

Vi afslører regeringsrapport realkreditaktører og banker mangler 150 mia.

Foto: Deanpictures | Dreamstime.com