;
taenk web

Redaktørens analyse

Konflikter rammer investeringsbranchen

Der er ikke fred og idyl i den lukrative investeringsbranche. Alt peger på konflikter med forbrugerorganisationer, Morningstar, Dansk Aktionærforening og ikke mindst med Finanstilsynet.

En kvinde har stort set placeret sig midt i orkanens øje: Birgitte Søgaard Holm, administrerende direktør for Investering Danmark. Hun skal nemlig i de kommende år navigere investeringsforeningsbranchen sikkert til kaj i et uvejr, der kan få rigtig store konsekvenser for de bankejede medlemsvirksomheder, hvis noget går galt.

Meget tyder på, at det allerede er ved at køre skævt. For implementeringen af de nye såkaldte MiFID II-regler volder store kvaler for både store og mindre banker, der har svært ved at tolke og implementere de svært gennemskuelige regler for provision og kvalitetsforbedrende investeringsrådgivning.

En del af bankerne har allerede reageret med en metode, der næppe var lovgivernes hensigt, men alligevel næppe er så overraskende.

For selv om hensigten med de nye investeringsregler var gennemskuelighed og øget forbrugersikkerhed, så har toneangivende aktører som Nordea, Danske Bank og regionalbankerne valgt at hæve kundernes omkostninger ved deres investeringsprodukter.

Harsk kritik af bankerne

Kun Jyske Banks model er faktisk blevet en kende billigere, lød det fra Morningstars chefanalytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen, der til årsmødet havde valgt at forholde sig endog særdeles kritisk over for branchen, der passer på 3.500 milliarder kroner af danskernes penge.

Det er blevet dyrere for de samme produkter, der er fortsat formidlingsprovision i fondsklasser med porteføljepleje og de potentielle interessekonflikter ved salg af bankernes egne investeringsprodukter er blevet forøget i stedet for formindsket, lød hans skrappe kritik.

Det er med andre ord langtfra et drømmescenario for forbrugerne. Kun to ting er for så vidt positive. Der flyder en stadig kraftigere strøm imod de langt billigere indeksfonde, som nu fylder omkring 10 procent af markedet.

Den anden forbrugermæssige fordel er, at onlineinvesteringssites som Danske Banks June, Nordeas  Nora, BankInvests Darwin, Jyske Munnypot og Sparinvests Sparindex også er blevet realitet. Alle er billigere alternativer til de fleste aktivt forvaltede fonde.

I det hele taget risikerer de dyre aktiefonde med aktiv forvaltning lidt af en eksistenskrise. For i en verden med lave renter er op til 2,5 procent i ÅOP rigtig mange penge, som kun bør betales til ekstremt dedikerede aktiefolk som f.eks. Michael Voss fra Fundamental Invest eller til Peter Nyborg Moltke fra BIL Danmark smallcap. Ellers bør investorerne søge mod indeksfonde eller direkte investeringer i et bredt udsving af aktier og obligationer.

Spørgsmålet er, hvornår det går op for den brede offentlighed. Det kæmper også Dansk Aktionærforening for at forklare til danskerne.

En vendetta mod bankerne er i gang

Står Morningstars analyser til troende, tyder alt på, at det bliver et hyr for både de toneangivende spillere på området og for den føromtalte direktør for Investering Danmark, Birgitte Søgaard Holm, at holde kritikerne fra døren. For Forbrugerrådet – Tænks vendetta er allerede i gang med kampagnen ’Får din opsparing for meget bank?’.

Alt tyder på, at den kritiske linje vil fortsætte og formentlig forplante sig politisk. Så der bliver noget af et spilfægteri for lobbyisterne i Investering Danmark.

Og så har vi end ikke nævnt Finanstilsynets kommende to undersøgelser af området. Den ene skal klarlægge, om bankernes rådgivning nu også lever op til definitionen ’kvalitetsforbedrende’, som de skal for at kunne modtage den lukrative formidlingsprovision. Her ventes resultaterne efter sommerferien, mens vi allerede før sommerferien får en undersøgelse af Finanstilsynets undersøgelse af bankernes overholdelse af provisionsforbuddet i løbet af første halvår.

Begge dele skal nok give øretæver til branchen ­­– også selv om Finanstilsynet har lagt en ret forstående linje over for bankerne. For tilsynet skal også selv finde sine ben i den svære regulering, så man ser bankernes forskellige løsninger an og kommer først med kritik, når man har analyseret de forskellige modeller til bunds.

Her har Birgitte Søgaard Holm, som tiltrådte sin stilling i Investering Danmark ved årsskiftet, igen en slags konkurrencefordel, idet hun kommer direkte fra en stilling som vicedirektør i Finanstilsynet. Her stod hun sidste år til samme årsmøde for fremlæggelsen af tilsynets retningslinjer for tilsyn med overholdelsen af reglerne, hvilket må siges at være med til at mudre hendes nuværende rolle.

Billedtekst: En regulær vendetta mod bankerne er under opsejling. Bare se den seneste kampagne mod bankernes investeringsgebyrer under sloganet ’Får din opsparing for meget bank?’ fra Forbrugerrådet – Tænk. Foto: PR

Læs også: Nu skal bankerne til den helt store investeringseksamen

LÆS MERE

Mød afkastkongerne og en katastrofal satsning på kapitalfonde

Slagsmål om milliardmandater

Kvinder bliver rigere end mænd. Nye tider for bank og investering

Nykredit slår Danske Bank på private banking. Overraskende nyt fokus i slag om velhaverne

Sparinvest underbyder Danske Banks investeringsprodukt

Danske fonde får milliardsmæk

Mød spilleren, der elsker at drille Danske Banks June

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Derfor er Danske Banks June dødsensfarlig for investeringsbranchen