;
bourgogne

Lifestyle

Her er de bedste bourgognekup

InsideBusiness kaster sig ud i en næsten umulig mission og forsøger at finde vine fra det lunefulde, men samtidig prægtige Bourgogne-distrikt, der både er til at drikke og ikke mindst til at betale.

Mange store mænd har gennem historien svoret til god bourgogne. Napoleon drak stort set ikke andet end vine fra det berømte marked Chambertin i det eftertragtede franske område.

Men ligesom bourgognevin for mange står som det ypperste og mest elegante, er området for andre vinens svar på Bermuda-trekanten. Mange har forgæves forsøgt at tæmme det lunefulde distrikt, og brugt mange hundrede kroner på en enkelt flaske bourgogne blot for at sande, at flasken egner sig bedre til sovsegryden end til glasset.

De senere års voldsomt stigende jordpriser har ikke ligefrem gjort hypen mindre, ligesom det på ingen måde er blevet lettere at få fingrene i en god vin fra det feterede franske distrikt, der rent faktisk er pengene værd.

Vejrguderne er heller ikke meget bevendt, for hvor andre solsikre områder som Californien kan prale med forholdsvis små udsving i de enkelte årgange, kan franske hagl nærmest smadre den sarte pinot noir-drue og en hel bourgogneårgang, inden høsten nogensinde går i gang.

Ikke desto mindre er man ikke i tvivl, når man endelig efter mange års desperate forsøg på at tæmme det bedrageriske bourgogneterræn endelig rammer plet. For nogle sker det aldrig. Andre er heldige at få lige netop den oplevelse, der gør, at man overgiver sig til det midtfranske vinstrikt, der gennem århundreder har begejstret mange og skuffet endnu flere.

I dag har spekulanter og hovedrige vinelskere opkøbt stort set alle de gode marker, men der var engang, hvor Bourgogne var befolket af bønder med stædig fransk charme og masser af kærlighed til vin. Det er netop den kærlighed og den uprætentiøse stil, det i dag er svært at finde frem til i en jungle af alt for dyre vine, men det kan godt lykkes en sjælden gang imellem.

Her på InsideBusiness vover vi i denne uge pelsen og giver vores bud på tre vine fra de sagnomspundne marker, der ikke blot er til at betale, men som rent faktisk også byder på valuta for pengene.

Dominique Laurent 2013, Bourgogne Cuvee No. 1

Den iltre konditor Dominique Laurent er ud over at være en bastant herre også en fremragende negociant, der laver stilren bourgogne i de højere luftlag. Ud over at stå bag en række bourgogner i den tungere prisklasse står Laurent også bag denne saftige sag, der blandt andet er lavet på druer fra marker i Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin og Marsannay.

Her er en vin, hvor man i den grad får den fantastiske følelse af, hvordan en stilren bourgogne skal smage, uden at man har været nødt til at spendere en formue. Vinen er både stilren og blød, men samtidig ikke uden en vis form for pondus præcis som Dominique selv.

Forhandles af: Wine Company

Pris: 159 kroner per flaske

 

Domaine Chofflet-Valdenaire, Givry 1. Cru ”Clos De Choue”

Mens det i Bourgogne altid er de store producenter i den nordlige del, der løber med æren og omtalen, kan man heldigvis stadig finde solide rødvine længere sydpå.

Cote Chalonnaise i den sydlige del af Bourgone har hverken grand cru’er eller særlig meget prestige. Ikke desto mindre finder man her stadig noget af det, der er hjertet af bourgogne: Uprætentiøst, landligt og masser af charme.

Sådan er det lille vinhus Chofflet-Valdenaire, der udelukkende producerer en håndfuld vine. Den bedste er uden tvivl Clos de Choue, der oser af kirsebær og vanilje, men stadig har tilpas finesse. En bourgogne i den lettere udgave, men som bestemt sagtens kan måle sig med mange dyrere alternativer.

Forhandles af: Køge Vinhandel

Pris: 154 kroner per flaske, inklusive levering

Chavy-Chout, Bourgogne La Taupe, 2015

Når man kører rundt på landevejene i Bourgogne og møder den ene tandløse vinbonde efter den anden uden nogen form for engelskkundskaber, forstår man, hvorfor Bourgogne oprindelig blot var en region befolket af bønder. Det skal være ærligt, smagfuldt og med en rustik charme.

Alt dette har Chavy-Chouets La Taupe, der er en af de få røde vine i husets omfattende sortiment af Meursault og Puligny-Montrachet. Vinen er lavet på vinstokke fra Pommard og nyder godt af områdets landlige charme, og producenten formår at få områdets landlige charme kogt ned på flaske.

Forhandles af: Theis Vine

Pris: 159 kr. per flaske

 

LÆS MERE

Han udlever drømmen om egen vingård i bourgogne

Unik vinkælder er en rejse værd

Den bedste årgang nogensinde?