GN’s mangeårige bestyrelsesformand, Per Wold Olsen (billedet), meddelte i denne uge, at han forlader den gældstyngede audiokoncern til marts.
Og den udvikling har fået flere af de potentielle bejlere, der i foråret lurede på en overtagelse af selskabet, til igen at tage regnearket frem fra skrivebordsskuffen.
Hos langt de fleste bejlere var det efter fortrolige møder med nøglepersoner i GN den klare opfattelse, at virksomhedens norske formand var en alvorlig hindring for ambitionen om at overtage den danske virksomhed og eventuelt splitte den op og sælge fra.
Per Wold Olsen har således gennem alle årene holdt stædigt fast i, at GN skulle fungere som en koncern med to adskilte forretningsben, henholdsvis GN Audio og GN Hearing, ligesom han har været stor modstander af, at eksempelvis en kapitalfond eller en af de værste konkurrenter skulle overtage selskabet og splitte koncernen.
Men med Wold Olsens forestående exit har en række af de potentielle bydere, der tidligere har vist interesse for GN, igen taget lommeregneren frem. Flere sidder ifølge InsideBusiness’ oplysninger nu og vurderer mulighederne for at lægge et bud på det danske selskab, der har en markedsværdi på blot 24 milliarder kroner.
”Per Wold Olsens formandskab var en betydelig hindring for en overtagelse, og med hans exit ser tingene meget anderledes ud. Kombinationen af en alt for høj gæld og et udfordrende marked betyder, at man er nødt til at finde en løsning inden for de næste 12 måneder,” siger en af de rådgivere, der har bistået med at regne på casen for en potentiel byder.
Både blandt analytikere og investorer deler man holdningen om, at GN og selskabets kommende formand, Jukka Pertola, er nødt til at handle for at få virksomheden ud af den knibe, man er havnet i, efter at GN på ryggen af covid-19 betalte en særdeles høj pris for at overtage Axcel-virksomheden SteelSeries.
En del af den gæld, der er optaget hos blandt andre BNB, Nordea og Credit Suisse, står til at skulle refinansieres i løbet af de næste 12-18 måneder, og selv om det muligvis kan lykkes at få nye aftaler på plads, så peger flere investorer på, at koncernen har alt for spinkel finansiel polstring i øjeblikket.
En holdning, der også gik igen i en analyse fra storbanken Nordea i denne uge, hvor banken blandt andet peger på, at man ikke anser det for realistisk, at GN eksisterer i sin nuværende form inden for en overskuelig fremtid.
Pengetank får nøglerolle
En større udskiftning af bestyrelsen i GN, der samtidig også giver plads til tidligere Simcorp-chef Klaus Holse, vil sandsynligvis samtidig betyde, at der vil blive etableret en mere indgående dialog med storaktionæren William Demant Invest.
Pengetanken bag GN’s store rival opkøbte i begyndelsen af november 10 procent af sin kriseramte konkurrent på ganske kort tid og sidder derfor nu i en nøglerolle, når GN’s fremtid skal besluttes.
Demant-ejeren og dens chef, Niels Jacobsen, har dermed sikret sig, at ingen kapitalfond eller industriel spiller kan komme på banen med et bud på GN uden at tage dem med på råd.
Et sandsynligt scenario, som flere potentielle bydere arbejder med, er, at man med hjælp fra GN’s storaktionær kan opkøbe GN for derefter at sælge GN Hearing til Demant hvorefter Audio-divisionen, der blandt andet rummer SteelSeries, kan køres videre i selvstændigt regi.
Her er de mulige scenarier
Overtagelse: En industriel spiller, en kapitalfond eller et konsortium af begge byder på GN med henblik på at overtage Audio-divisionen, mens Hearing sælges til William Demant.
Fusion: William Demant Invest bruger samme metode som Novo Holdings og udnytter sin store aktiepost i både GN og William Demant til at presse en fusion igennem mellem de to.
Emission: GN og den kommende formand Jukka Pertola kan vælge at trodse de usikre børsmarkeder og forsøge at polstre sig selv via en kapitaludvidelse.
Status quo: Bestyrelsen og ledelsen i GN vælger at kæmpe sig gennem de kommende år og reducerer koncernens gæld via den daglige drift.
En mulighed er imidlertid også, at William Demants ejer bruger samme kneb som Novo Holdings, der netop nu er ved at gennemtrumfe en større fusion mellem Chr. Hansen og Novozymes. Den helt store fordel for Novo-ejeren her er, at man som storaktionær i begge selskaber har relativt let ved at få en fusion igennem, da det er langt lettere frem for et decideret overtagelsestilbud.
Det vil dog sandsynligvis kræve, at William Demant styrker sin finansielle position efterfølgende, da man i forvejen har en relativt pæn gæld. Til gengæld ser de fleste investorer den løsning som ganske attraktiv, hvorfor det potentielt vil være muligt at polstre sig gennem en kapitaludvidelse.
Vil afvise konkurrenter
Flere har tidligere nævnt kapitalfonden EQT’s WS Audiology (WSA) som en potentiel køber til GN, da man herved kunne sikre fusionen mellem Sivantos og Widex en langt stærkere markedsposition.
Ifølge InsideBusiness’ oplysninger kommer WSA dog ikke til at blande sig i kampen om GN, blandt andet fordi man er overbevist om, at William Demant Invest ikke vil tillade, at der bliver skabt en markant stærkere konkurrent til deres virksomhed.
Samtidig er de fleste enige om, at det altid har været Niels Jacobsens helt store drøm at skabe verdens største producent af høreapparater. En drøm, der kun kan få i opfyldelse, hvis han og William Demant står som køber af GN.
Mere sandsynligt er det derfor, at en potentiel køber til GN skal findes blandt nogle af de konkurrenter eller fonde, der tidligere kiggede på SteelSeries og har et ønske om at blive stærkere inden for headsets og gaming. Efter at stort set samtlige aktører havde kronede dage i kølvandet på corona, har flere oplevet et markant dyk i efterspørgslen, og det har ramt væksten hårdt.
Det betyder dog også, at man i dag potentielt kan få fingre i et eftertragtet aktiv som SteelSeries langt billigere, end det var tilfældet for blot 18 måneder siden.
Læs mere
Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked
Chef i advokathus færdig efter magtkamp
Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel