5.2 McKinsey har droppet en aftale med staten til en samlet værdi af omkring 1 milliard kroner. PR-foto

Redaktørens analyse

Besparelse på konsulenter kan give nye it-skandaler

Konsulentbranchen ændrer struktur i de kommende år ,og det kan betyde, at der lurer nye it-skandaler i kulissen af det offentlige. At staten skruer ned for konsulenterne, vil ikke sende branchen i frit fald, men der vil ske ændringer i sammensætningen af omsætningen.

Managementkonsulenterne står over for en gennemgribende forandring af branchen. Det gælder lige fra toppen, hvor Bain & Company, Boston Consulting Group og McKinsey bliver klemt af den faldende M&A-aktivitet. Men også de dele af konsulentbranchen, som lever af projektledelse inden for primært it-rådgivning, vil opleve, at omsætningen ikke kommer af sig selv. Især hvis den nuværende socialdemokratiske regering fortsætter. De har tidligere sat foden ned over for brugen af managementkonsulenter.

I 2021 brugte staten knap 5,4 milliarder kroner på konsulenter. Det er mange penge, men det er nødvendigt for at få den ekspertise, som man ikke selv har. Politikerne ønsker ikke sjældent at lægge låg på udgifterne, med henvisning til at man kan bruge interne medarbejdere. Men det kan man ikke, for de findes ikke. Derfor er det nødvendigt at købe dyre konsulenttimer ude i byen. Det største beløb går til it-rådgivning.

“Før seneste valg ville Socialdemokratiet spare milliarder på konsulenter i det offentlige. Nu skal kommunernes administrationen holde for med et tilsvarende beløb. Metoden bag de to spareøvelser vil være tæt sammenlignelig, siger indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen” (Altinget, 27. september 2022).

Da en ny bestyrelse skulle sammensættes for den nye investeringsfond, som var en sammensmeltning af EKF, Danmarks Grønne investeringsfond og Vækstfonden, skete det uden hjælp fra headhuntere.

Aktuelt er den ledige stilling som nationalbankdirektør også opslået i medierne, og det fremgår ikke, at der bliver brugt ekstern rådgivning i processen. Det er lagt i hænderne på embedsmændene i Erhvervsministeriet med departementschef Michael Dithmer i spidsen.

Fakta

ESG – environmental, social and governance – har været et af de helt store vækstområder sammen med digitalisering for managementkonsulenterne.

ESG er en integreret del af forretningsstrategien, og det kan aflæses hos konsulenterne, hvor 10 procent af omsætningen hos Boston Consulting Group kom fra klimarelateret rådgivning.

Tilsvarende med digitaliseringen, som var – og er – et voldsomt vækstområde for managementkonsulenterne. Topchefernes store bekymring for at ende som Blockbuster eller Kodak var det, der skabte en stærk omsætning.

I udlandet sparer man ikke på konsulenterne

Selv om der er udsigt til store forandringer på det danske konsulentmarked, er der ikke noget, der peger i den retning internationalt. Her er der ifølge The Economist (8. oktober) stor velvilje til at bruge store beløb på rådgivning, når der skal gennemføres store forandringer i både private og offentlige virksomheder. Det er især de tre store topkonsulentvirksomheder, der scorer kassen.

Tilpasningsdygtig branche

Managementconsulting er en af de mest tilpasningsdygtige brancher ,der findes. Der er altid et fokus på, hvilke områder der er i vækst, og dem, der ikke er. Det kombineret med en stærk performancekultur, hvor alle medarbejdere hele tiden bliver evalueret, betyder, at der hele tiden bliver skåret til og fra, i takt med at klienternes efterspørgsel ændrer sig.

Tilbage i 1980’ene ­– dengang de danske managementkonsulenter var præget af fragmentering og kun få store firmaer – sagde daværende managing partner Mogens Bruun fra PA Consulting Group: “I 1980’erne var det vigtigste at læse den amerikanske ledelsesbog før kunderne, så man havde et forspring. Nu har de selv læst bogen, og det kræver mere.”

Det er mange år siden, at managementkonsulenterne kom flyvende ind fra højre, skrev en rapport og derefter efterlod klienten alene for at få rapportens konklusioner ført ud i livet. Eksekveringen er nu en del af processen, og det kræver, at rådgiverne kan være med fra start til slut.

Ironisk nok er det samme tankegang, der stadig dominerer managementconsulting, hvor det var den manglende viden og indsigt inden for ESG og digitalisering hos klienterne, som skabte grobund for den voldsomme vækst i de seneste årtier.

Men managementkonsulenterne havde også forberedt sig ved at købe mindre konsulentfirmaer med speciel ekspertise. Tidligere i år købte Deloitte således Framework Digital, og tidligere har de købt Syncronic og Struensee & Co. På den måde har de fået udvidet deres forretning.

Deloitte, PWC, KPMG og EY er også blandt sværvægterne inden for managementconsulting. Deloitte har en stadig større andel af deres forretning fra rådgivning og mindre fra de traditionelle revisionsopgaver. PWC holder fast i rødderne, men står på spring for at træde ind på markedet for juridisk rådgivning.

Store udfordringer forude

Managementkonsulenterne står over for store forandringer i de kommende år. Der vil være tre afgørende faktorer, som bestemmer udviklingen.

Først og fremmest en aftagende M&A-aktivitet. Når renten stiger, bliver det dyrere at købe virksomheder, og allerede nu kan vi se en opbremsning både i Danmark og i udlandet.

En anden tendens er, at den offentlige sektor sparer på konsulentbudgetterne. Især hvis den socialdemokratiske regering fortsætter.

For det tredje vil der ske fusioner og opkøb i branchen, men tendensen til afskalninger fra større etablerede konsulentvirksomheder vil fortsætte. Det er en del af branchens natur, men det må forventes, at de større vil blive større, og at mellemlaget af mellemstore konsulentfirmaer vil komme i klemme.

Den største bekymring i branchen bør være, når politikere brokker sig over, at det offentlige bruger alt for mange penge på konsulenter. Grunden til, at det går galt med så mange, især it-projekter, er netop, at man ikke bruger penge nok på erfarne konsulenter og medarbejdere. Derfor bliver det ofte en ulige kamp, hvor dyre, dygtige konsulenter er klogere end de offentlige ansatte, som sidder på den anden side af bordet. Den offentligt ansatte får således ofte kun en brøkdel af, hvad modparten modtager.

At den nuværende regering er skeptisk over for managementkonsulenter, kan betyde, at vi fremover kommet til at se flere nødlidende it-projekter i den offentlige sektor. Det er ganske enkelt de forkerte penge at spare.

 

Læs mere

Tysk konsulentkæmpe trykker på speederen i Danmark

Konsulenthuse reber sejlene efter gyldent år. Se, hvem der er vokset mest

Bain ser frem efter opslidende fusion: Vil være topchefernes foretrukne M&A-rådgiver

Her er de førende M&A-konsulenter efter historisk år

Stor rokade i topledelsen i konsulenthus. Ny direktør skal forløse stor vækstplan

Konsulenthus stiger til nye luftlag efter fusionsridt