Inpay web

Inside story

Betalingskomet jagter ny ejer

En af landets hurtigst voksende virksomheder går om kort tid på jagt efter en ny medejer med hjælp fra to specialiserede M&A-huse. Prisskiltet er på over 1 milliard kroner, men flere sværdslag med Finanstilsynet gennem tiden kan presse prisen.

Fintech og i særdeleshed selskaber med fokus på betalinger har gennem flere år stået højt på mange kapitalfondes ønskeliste.

Herhjemme var det først de to amerikanske sværvægtere Advent og Bain, der høstede et forrygende afkast på børsnoteringen af det bankejede Nets, der efter en hensygnende tilværelse blev noteret på børsen i 2017 for siden at blive købt af igen af en anden kapitalfond, Hellman & Friedman.

Også de formåede at spinde guld på den danske betalingskæmpe, og det samme gjorde kollegerne i Nordic Capital, der blandt andet via en række opkøb i Norden, herunder Danmark, skabte betalingskoncernen Bambora.,

Det blev efter en kort ejerperiode solgt til den franske gigant Ingenico, der betalte omkring 11 milliarder kroner for virksomheden. Det sikrede den nordiske kapitalfond et historisk stort afkast, der var stærkt medvirkende til, at mange investorer igen tog fonden til nåde efter flere år med slingrende afkast.

Siden har flere kapitalfonden øget jagten på fintechindustrien og især betalingsområdet, hvor behovet for ny og bedre teknologi vokser, i takt med at behovet for at kunne sende penge rundt i verden stiger.

Også storfonden EQT har set interessante perspektiver i sektoren og overtog for nogle år siden det daværende Saxo Payments under Saxo Bank, der siden er blevet omdøbt til Banking Circle.

Siden har der været knap så mange transaktioner på dansk jord. Men InsideBusiness erfarer nu, at et af landet hurtigst voksende betalingsselskaber både herhjemme og globalt potentielt kan skifte hænder om kort tid.

Det drejer sig om selskabet Inpay, der ejes af den sky erhvervsmand Jacob Tackman Thomsen, og som alene de sidste fem år har mangedoblet både omsætning og indtjening i en sådan grad, at koncernen vurderes at være over 1 miliard kroner værd.

EBITDA-resultatet i år ventes da også at lande på omkring 100 millioner kroner, men selskabet forventer at kunne fastholde og endda øge de senere års massive vækstrater i 2025, i takt med at stadig flere globale betalinger går gennem Inpays platform.

Det er blandt andet med de vækstrater i ryggen, at Inpay og Jacob Tackman Thomsen har hyret de to specialiserede M&A-rådgivere PJT Partners og danske MHS Corporate Finance.

Sidstnævnte og dennes ledende partner, Martin Muff, har flere gange været med som rådgiver i forbindelse med de mange handler med Nets og har derfor et indgående kendskab til hele betalingssektoren.

Hos Inpay ønsker formand Jan Ovesen ikke at udtale sig om ejerens konkrete planer.

”Jeg udtaler mig ikke om Inpay, der må du ringe til direktøren eller ejeren,” lyder det fra formanden, der har en fortid som chef for Københavns Fondsbørs.

Kritisk tilsyn

En af de helt store udfordringer for Inpay og Jacob Tackmans bestræbelser på at finde en ny medejer er det mange uheldige sager, betalingsselskabet har været ramt af de senere år.

Talrige gange de senere år har Finanstilsynets besøg givet anledning til en del alvorlige anmærkninger, især i forhold til hvidvask, og tilbage i 2020 var den for alvor gal.

Her kom det frem, at Inpay var blevet misbrugt til at hvidvaske et trecifret millionbeløb, og senest i år var tilsynet igen på besøg, hvilket i flere tilfælde gav anledning til en løftet pegefinger.

”Finanstilsynet vurderer, at virksomhedens iboende risiko for at blive brugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme er høj. Finanstilsynets vurdering er blandt andet baseret på virksomhedens produkter og leveringskanaler samt den høje eksponering over for udenlandske højrisikokunder,” skriv tilsynet i slutningen af juli måned.

Især er det Inpays mange kunder inden for onlinebetting og kasinovirksomheder, der senest har fået Finanstilsynet til at kræve større agtpågivenhed over for Inpay, der ifølge tilsynet bør arbejde langt mere målrettet på at identificere sine kunder.

En svær industri

Flere af de potentielle købere, heriblandt en stribe internationale kapitalfonde, peger over for InsideBusiness på, at netop de regulative risikoelementer er den helt store hæmsko for at byde på Inpay.

Mange af fondene er i dag underlagt investorernes relativt strenge krav til ESG, og her passer ord som hvidvask og betting slet ikke ind, og især risikoen for pludselig at havne i mediernes søgelys som følge af en møgsag, er noget, stort set alle kapitalfonde frygter.

Omvendt er koncernen oprindelig skabt ud fra stifter Jacob Tackman Thomsens frustration over, hvor svært det var at sende økonomisk støtte til Myanmar i forbindelse med katastrofen i 2008. Siden har Inpay etableret samarbejde med en række nødhjælpsorganisationer.

Den del af forretningen anses af mange investorer for interessant også ud fra en ESG-vinkel, men udfordringen er imidlertid, at det udefra kan være svært at gennemskue, hvor meget de enkelte kundegrupper reelt fylder i den samlede omsætning.

Ud over de imagemæssige problemer lyder meldingen fra en række af de potentielle investorer, at Inpay og hele betalingsområdet som helhed ikke er nær så attraktiv som for fem år siden.

Siden er en lang række spillere kommet til, men medmindre man har dyb indsigt i sektoren, kan det være tæt på umuligt at gennemskue, hvilket selskab der er fremtidens vinder, fordi de har den helt rette teknologi.

En pointe, som illustreres af, at den børsnoterede kæmpe Nexis børsværdi er mere end halveret, siden man fusionerede med Nets i sommeren 2021.

Flere peger på, at en aktør som Nordic Capital fortsat har stor appetit på betalingsindustrien og derfor potentielt kunne være en køber til Inpay, da man i forvejen ejer Trustly, der har tidligere Tryg-topchef Morten Hübbe som formand.

Selskabet har under den nordiske fonds ejerskab foretaget en række opkøb, men især de senere år har selskabet oplevet flere uforudsete udfordringer. En storstilet børsnotering måtte droppes, blandt andet efter tvivl om hvor god snor Trusly egentlig har i sine kunder, og siden har Nordic Capital skudt yderligere halvanden milliard kroner i selskabet.

 

LÆS MERE

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning