Gubra web1

M&A

Biotekhåb vil bryde børstørke

Mens en række virksomheder har skrottet deres børsplaner i løbet af det sidste år, satser et dansk biotekhåb på at blive noteret på børsen i København inden sommerferien. Det kan blive enden på en opsigtsvækkende børstørke.

De kronede dage på den danske fondsbørs sluttede brat i det sekund, Putin og Rusland angreb i Ukraine og kastede den globale økonomi ud i en usikker tid.

Efter flere år, hvor både det etablerede marked og vækstbørsen First North var blevet begunstiget af en stribe nye noteringer, blev stort set al aktivitet bremset fra den ene dag til den anden.

Talrige håbefulde selskaber har sat deres børsdrømme på pause, og for langt de flestes vedkommende er der ikke udsigt til, at man igen vil tage planerne op af skuffen på denne side af sommerferien.

Det er blandt andet virksomheder som EG, Conscia, Union Therapeutics og Lakrids By Bülow og deres mange rådgivere, der har været tvunget til at trække i håndbremsen, mens de venter på bedre og mere stabile tider på aktiemarkedet.

Noget overraskende har et enkelt selskab dog nu besluttet at trodse de usikre børser og i stedet arbejde målrettet på en børsnotering i København inden for de kommende måneder.

Således erfarer InsideBusiness, at det danske biotekselskab Gubra med hjælp fra investeringsbanken SEB og advokathuset Plesner i al fortrolighed arbejder på højtryk på en notering, der i bedste fald kan ske omkring påske.

Dialogen med investorer er i fuld gang, og i øjeblikket er en af overvejelserne fra både ejerkredsen og dens rådgivere, hvorvidt man skal koble yderligere en investeringsbank på noteringen.

Flere kilder med indgående kendskab til Gubras børsdrømme fortæller, at man ikke ser ud til at lade sig bremse af stigende renter og en potentiel økonomisk recession.

”Både ejere og ledelse virker meget opsat på, at det skal lykkes nu. Derfor synes man også at være mere fleksibel, i forhold til hvad den endelige pris på aktierne bliver. Samtidig er planen, at stifterne fortsætter med en stor ejerandel for dermed at signalere over for markedet, at man gør det her for at sikre kapital til vækst, ikke for at indkassere en gevinst,” forklarer en potentiel investor til InsideBusiness.

Selv om stifterne bag Gubra, Niels Vrang og Jacob Jelsing (billedet), der i dag sidder på samtlige aktier og er villige til fortsat at have hånden på kogepladen, hæfter flere af landets større investorer sig dog ved, at den ellers velmente strategi kan ende med at give bagslag.

Den aktuelle markedsværdi på Hørsholm-virksomheden tegner ved en notering til at blive på 1-1,5 milliarder kroner, hvorfor den del, der ender med at blive sat i udbud, kan vise sig at blive for lille, til at landets pensionskasser og professionelle forvaltere kan deltage.

En kærkommen sejr

Formand og hovedaktionær i Gubra Jacob Jelsing ønsker ikke at kommentere konkrete planer, men bekræfter, at man fortsat vurderer muligheden for at hente yderligere vækstkapital, som selskabet meldte ud i forbindelse med sin årsrapport for 2022.

”Det er stadig noget, vi kigger på. De planer er drevet af et ønske om at sætte ekstra turbo på væksten, men hvor vi præcis er henne i de overvejelser, kan jeg på nuværende tidspunkt ikke sige mere om,” siger Jacob Jelsing.

Såfremt det lykkes at gennemføre børsplanerne, vil det ikke kun være en sejr for ejerne og virksomheden, men i høj grad også for storbanken SEB, der længe har haltet bagefter konkurrenter som Danske Bank og Nordea, hvad angår børstransaktioner.

Via sin stærke lånebog burde den svenske bank ellers have særdeles gode forudsætninger for at blande sig i kampen om de store børsnoteringer og emissioner herhjemme, men det er indtil videre ikke sket.

Indtil for nylig arbejdede banken også på en mulig notering af den danske lakridsvirksomhed Lakrids by Bülow, men efter at have genoplivet den proces i efteråret synes de planer nu endegyldigt at være droppet.

Efterspørgslen efter forbrugerrettede aktiver er efterhånden minimal, både blandt kapitalfonde og de store investorer på aktiemarkedet, mens et selskab som Gubra vurderes at have bedre muligheder for at slippe gennem nåleøjet.

Ganske vist er investorernes risikoappetit skrumpet voldsomt de seneste 12 måneder, men det ændrer ikke ved, at områder som farma, biotek og it er nogle af de industrier, der fortsat er en vis efterspørgsel efter.

Især selskaber i de brancher, som rent faktisk tjener penge, hvilket Gubra for alvor lykkedes med i 2021, hvor det blev til et overskud på over 100 millioner kroner før skat og afskrivninger.

Koncernens overskud svinger dog typisk fra år til år, da Hørsholm-virksomheden leverer kontraktbaseret forskning i de tidlige stadier, men gennem de seneste år har man blandt andet indgået markante samarbejdsaftaler med Bayer, Boehringer Ingelheim og Ferring.

Som andre biotekselskaber modtager Gubra typisk betalinger, såkaldte milestones, i takt med at udviklingen af potentielle lægemidler rykker fremad.

 

Læs mere

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN

Dramatisk opgør i kapitalfond