Accunia web

Inside story

Blodrøde tal rammer flere af landets største kapitalforvaltere

Indtjeningen er styrtdykket hos landets største kapitalforvaltere. Hos flere blinker bundlinjen rødt efter et halvår, hvor forvalterne har været voldsomt udfordret af finansmarkederne, samtidig med at tidligere tiders lukrative indtjeningsmodeller er fortid.

En ny virkelighed har meldt sig for landets største kapitalforvaltere.

Hvor 2021 bød på den ene indtjeningsrekord efter den anden hos landets kapitalforvaltere, er billedet i årets første seks måneder vendt 180 grader.

Indtjeningen styrtdykker over en bred kam, og hos flere af forvalterne blinker bundlinjen decideret rødt.

Det gælder hos Formue & Investering, som den store svenske finanskoncern Söderberg & Partners købte sig ind i 2020. Det samme er tilfældet hos Accunia.

Knap så slemt står det til hos Investering & Tryghed, der fortsat formår at holde indtjeningen positiv, selv om bundlinjen er dykket med over 80 procent i første halvår. Historien er den samme hos landets største forvalter, Formuepleje, hvor indtjeningen ligeledes er barberet godt 80 procent ned.

Som de eneste kapitalforvaltere i InsideBusiness’ opgørelse formåede aktiespecialisterne i BLS Capital og Maj Invest at hæve indtjeningen i første halvår.

De drastiske fald i indtjeningen hos landets forvaltere hænger uløseligt sammen med de finansielle markeder, som er raslet ned i år på baggrund af en cocktail af stigende renter, inflation og en spirende energikrise, som er affødt af krigen i Ukraine.

Væk er derfor de tocifrede afkast, og forvalternes kunder har i stedet kigget ind i minusafkast. For kapitalforvalterne betyder det, at de må se langt efter de lukrative resultathonorarer, som forgyldte dem sidste år.

Hos Formuepleje har det desuden den konsekvens, at forvalteren har betalt kunderne et tocifret millionbeløb, som er resultatet af en ny afregningsmodel.

Indtjening styrtdykker i specialiseret finanshus

Årets indtil videre mest drastiske fald i indtjeningen finder man hos Fondsmæglerselskabet Accunia med base i hjertet af København.

Acunia er blandt andet ejet af fonden bag industriklenodiet Hempel samt Netcompany-milliardæren Carsten Gomard. Forvalteren specialiserer sig primært i de såkaldte CLO’er, der baserer sig på gæld til virksomheder ejet af blandt andre kapitalfonde.

Netop den aktivklasse har de senere år været hårdt ramt. Først under coronakrisen, hvor det stærkt illikvide marked viste sig at være giftigt i en tid, hvor langt de fleste investorer pludselig var pisket til at fokusere på likviditet.

Når Accunias indtjening pludselig er styrtdykket igen, skyldes det blandt andet, at Accunia er tvunget til at have en vis andel af de obligationer, man forvalter, de såkaldte collateralized loan obligations (CLO) på egne bøger.

Og med en efterhånden betydelig formue under forvaltning havde Accunia ved seneste halvårsregnskab obligationer for over en halv milliard på egne bøger.

Værdien af obligationerne er dog faldet, skriver Accunia i sit halvårsregnskab. Kombineret med øgede investeringer i forretningen har det kostet et underskud, skriver ledelsen i regnskabet.

Accunia har ikke ønsket at uddybe udviklingen over for InsideBusiness.

Et andet sted, hvor et solidt overskud er vekslet til underskud, er hos den Söbergberg & Partners-ejede kapitalforvalter, Formue & Investeringspleje med base i Roskilde.

Formue & Investeringsplejes resultat før skat dykkede til et underskud på 1,1 million kroner. Samtidig har forvalteren sænket sine forventninger til hele året til et nulresultat.

”Markedet har som bekendt været udfordret, og da en del af vores indtægter er performancerelateret, lander vi noget lavere end sidste år,” skriver direktør og partner Robert Thiesen i en kommentar.

Ikke desto mindre har Formue & Investeringspleje iværksat en vækstplan, der ifølge Robert Thiesen vil betyde, at forvalteren efter planen åbner tre til fire kontorer mere i de store byer i løbet af de kommende år.

”Vi har fortsat rigtig god tilgang af nye kunder på trods af markedet, og vi mister ikke kunder. Så det er vi meget tilfredse med. Samtidig har Söderberg & Partners god gang i væksten og har for nylig købt yderligere et par virksomheder, så det skulle gerne give os endnu flere samarbejdsmuligheder med tiden,” skriver Robert Thiesen.

Pauser offensiv

Kapitalforvalteren Investering & Tryghed med base i Herning er også en af dem, der for alvor mærker turbulensen på de finansielle markeder.

Investering & Tryghed satte sidste indtjeningsrekord med et resultat før skat på over 100 millioner kroner. Hele 94 millioner kroner heraf blev hentet hjem i første halvår. I det lys er Investering & Trygheds overskud på 10,7 millioner kroner i år yderst beskedent.

”Det har på alle måder været et helt anderledes et år i forhold til sidste år. Det er vendt på en tallerken,” siger Lone Kjærgaard, administrerende direktør i Investering & Tryghed.

”Vi havde ikke set, at markederne skulle udvikle sig på den måde, da vi kiggede ind i 2022. Men vi er ikke overrasket over, at vi får et ikke særlig godt resultat her ved halvåret. Når kunderne ikke får det, får vi det heller ikke,” siger Lone Kjærgaard.

Netop de resultatbaserede honorarer var årsagen til de mange indtjeningsrekorder hos kapitalforvalterne sidste år. Resultathonorarerne har længe været omdiskuteret, fordi honorarerne sætter forvalterne i en gunstig position, hvor de tjener penge, når det går op, mens de omvendt går fri, når kunderne taber penge.

Men fra i år er det ikke længere tilladt at kræve resultathonorar af al afkast over nul. I stedet skal afkastet efter alle omkostninger først overstige en hurdle rate, før forvalterne får resultathonorar.

Det er især hos de tre forvaltere Formuepleje, Investering & Tryghed og BLS Capital, at man tidligere kunne finde de høje resultatmæssige honorarer. Alle tre forvaltere har i dag justeret deres forretningsmodeller. Fælles er, at de alle har hævet den faste fee, som kunderne betaler, og har indført en såkaldt hurdle rate. Formuepleje skiller sig dog ud ved også at have indført, at kunderne kan få negativt resultathonorar.

Hos Investering & Tryghed gør Lone Kjærgaard sig dog ingen forhåbninger om at få resultathonorar i år. Dertil er afkastene for sure.

”Vores investeringer skal komme rigtig meget tilbage, før vi får performance fee. Og det var det, der skæppede rigtig godt i kassen sidste år og tidligere. Men det kommer ikke til at ske i år. Vi tror på, at vi holder skindet på næsen i år, men det bliver ikke et prangende resultat,” siger Lone Kjærgaard.

Udsigterne betyder også, at Investering & Tryghed sætter en varslet markedsføringsoffensiv, der skal skabe en større opmærksomhed hos især privatpersoner med mindre formuer, på pause.

”Når tingene er, som de er, har vi valgt at holde en del igen med markedsføring. I 2020 og 2021 væltede det frem med nye investorer. Det er bremset markant op. Folk virker meget afventende,” siger Lone Kjærgaard.

Mindre risiko giver mindre fald

En af dem, der har formået at holde skindet på næsen i årets første seks måneder, er den Hellerup-baserede forvalter Artha.

Artha har i lighed med konkurrenterne ændret den måde, som kunderne betaler for at få deres formue forvaltet. Med den nye model er den faste fee på en række af Arthas fonde blevet hævet, samtidig med at Artha har indført en hurdle rate.

Til gengæld har Artha ikke rokket ved sit udgangspunkt om at løbe en lavere risiko end mange af rivalerne. I 2021 betød det, at Artha ikke helt kunne følge konkurrenternes indtjeningshastighed, mens Artha omvendt bliver mindre hårdt ramt i år, hvor de finansielle markeder raser.

”På indtjeningssiden skal vi gerne være mere stabile, ligesom vi skal være på afkast- og risikosiden. Hvis året sluttede her, hvor der intet performance fee er, og afkastet til kunderne er negativt, skal vi tjene færre penge, end vi gjorde året før, men med en højere bund end mange andre forvaltere,” siger Brian Kudsk, administrerende direktør og partner.

”Jeg synes, at vi har en fornuftig balance mellem, hvad vi tjener, og hvad kunderne får ud af det. Det er nok den primære årsag til, at mange så sig sure på de her performance fee-modeller, fordi der har været nogle, der har været lidt aggressive i, hvordan man har skruet modellerne sammen,” siger han.

Artha forvalter i dag en formue på godt 17 milliarder kroner. Et par hundrede millioner heraf er kommet til i første halvår. En beskeden vækst, erkender Brian Kudsk, der dog glæder sig over, at forvalteren fortsat vokser trods markedssituationen.

”Hvis AUM går den rigtige vej, er det en indikation på, at du laver et anstændigt afkast i forhold til risikoen,” siger han.

Læs mere

Kapitalforvalter klar med ny alternativ fond til privatinvestorer

Kapitalforvaltere blev forgyldt i 2021. Nu er billedet vendt på hovedet

Jysk-familie strammer krav til aktionærerne i Formuepleje

Lukrative forretningsmodeller forgylder forvaltere forud for skæbnetime

Kapitalforvaltere brager gennem krisen, mens kapitalfonde lurer

Nye regler truer Nykredits fonde, mens Jyske Bank sløjfer omstridt gebyr

Formueplejes forretningsmodel hænger i en tynd tråd

Kæmpe forskel på investeringsfondenes afkast. Her er de bedste – og de værste

Lille fond tromler alle andre på afkast med omdiskuteret strategi