Rolf_Kjærgaard_1_HIGH-800px

Ugens Insider

Blodrøde tal hos statslig milliardfond

Et historisk milliardoverskud er afløst af et trecifret millionunderskud hos statens investeringsfond Vækstfonden, der forventer, at presset på vækstvirksomheder tager til i år. Det vil ramme værdierne af de danske vækstvirksomheder yderligere, hvilket får den statslige fond til at forberede sig på et nyt millionunderskud.

De fede tider er ovre for statens investeringsfond, Vækstfonden, der kigger ind i et gedigent underskud i år.

De blodrøde tal hos statens storinvestor, der er på vej til at blive fusioneret ind i superfonden Danmarks Eksport- og Investeringsfond, hænger tæt sammen med den økonomiske uro med stigende renter og inflation. Det har fået både danske og udenlandske investorer på venturemarkedet til at slå bremsen i med store konsekvenser for landets mange vækstvirksomheder.

Det har allerede kostet den prominente vækstvirksomhed Simple Feast livet, hvor Vækstfonden har millioner i klemme. Og Simple Feast-casen er et godt billede på den nye virkelighed, som Vækstfonden kigger ind i 2022.

Fakta: Fakta: Vækstfonden i tal

Vækstfondens resultat i 2018-2022:

– 2022: -0,64 (første halvår)
– 2021: 4,2 mia. kr.
– 2020: 0,40 mia. kr.
– 2019: 0,57 mia. kr.
– 2018: 0,48 mia. kr.

I gennemsnit har Vækstfonden leveret et overskud på 5,4 mia. kr. de seneste fem år og leveret en afkastningsgrad på 7,7 pct.

Det er ellers kun få måneder siden, at Vækstfonden kunne glæde sig over sit bedste resultat nogensinde, da man i 2021 landede et overskud på hele 4,2 mia. kr. Det rekordhøje overskud var ifølge Vækstfondens topchef, Rolf Kjærgaard, et udtryk for, at ”samfundsafkast og finansielle resultater kan gå hånd i hånd.”

Noget tyder på, at den udlægning ikke holder vand i år. Faktum er nemlig, at Vækstfonden har kurs mod et gedigent underskud i 2022. Alene i årets første måneder har Vækstfonden tabt 641 mio. kr. Det får Vækstfonden til at forvente et nyt underskud på et trecifret millionbeløb.

”For 2. halvår 2022 forventer Vækstfonden yderligere pres på værdiansættelser og flere konkurser. På denne baggrund forventer Vækstfonden at levere et negativt trecifret millionbeløb i resultat for 2. halvår 2022,” skriver Vækstfonden i regnskabet.

Børsnoterede investeringer hårdt ramt

Roden til det store underskud i Vækstfonden i år skal blandt andet findes i Vækstfondens egenkapitalinvesteringer i børsnoterede fonde og virksomheder. Her har den aktuelle økonomiske uro barberet godt 1 mia. kr. af værdierne.

Især de to børsnoterede virksomheder Trustpilot, som Vækstfonden ejer via Seed Capital, og Green Hydrogen Systems, ejet via Nordic Alpha Partners, har påvirket med et betydelig negativt trecifret millionbeløb. Til sammenligning bidrog samme virksomheder med et større trecifret millionbeløb i Vækstfondens resultat for 2021.

Med til at trække Vækstfonden ned i første halvår er også beholdningen af obligationer. Her kostede de stigende renter negative urealiserede værdireguleringer på den samlede beholdning af obligationer på 382 mio. kr.

I den modsatte retning trækker Vækstfondens udlånsforretning, hvor nedskrivningerne har vist sig at være lavere end forventet og trak resultatet i positiv retning.

Flere aktører på venturemarkedet har de senere år påpeget, at Vækstfonden spiller en næsten urimelig stor rolle på det danske marked, fordi der fortsat mangler private investorer.

Vækstfondens eget mantra er, at fonden skal være der, hvor markedet tøver. Og som den seneste konkurs i Simple Feast viser, tøver markedet lige nu. Ifølge Vækstfonden betyder den faldende investeringsaktivitet, at iværksættere, virksomheder og investorer bør forberede sig på, at værdiansættelser vil komme under pres, at investeringsrunder vil tage længere tid, og at markedets skrappere trykprøvning af forretningsmodeller vil betyde, at nogle virksomheder i sidste ende ikke vil modtage finansiering.

Vækstfonden slår dog fast, at man fortsat vil være mere risikovillig end markedet generelt.

”Vækstfonden står på to ben – et strukturelt, der handler om at gøre økosystemet for iværksættere i Danmark så stærkt som muligt, samt et kontracyklisk. Vækstfonden er derfor klar til at påtage sig en øget rolle for at understøtte det private marked for risikovillig finansiering. Men Vækstfondens tilgang er altid, at der skal være en begrundet forventning om, at virksomheden kan tilbagebetale finansieringen til fonden,” skriver Jacob Hübertz.

Afkast dykker

Allerede nu står det klart, at 2022 rammer Vækstfondens afkast hårdt.

Efter 2021 havde Vækstfonden leveret en afkastningsgrad 9,9 pct. over de seneste fem på år. Men med årets foreløbige underskud er det afkast barberet ned til 7,7 pct., og hvis Vækstfondens egne forudsigelser holder stik, vil afkastet være endnu lavere, når året er omme.

Under Vækstfondens tidligere topchef Christian Motzfeldt satte man et mål om, at Vækstfonden skulle levere tocifrede afkast på egenkapital. Målsætningen blev udmeldt i 2018, men i årene derefter har Vækstfonden haft svært ved at leve op til det.

Sidste års historisk høje overskud rykkede dog godt og grundigt ved afkastet. Spørger man den nuværende topledelse, mener man dog, at Vækstfonden måles på andet end det finansielle afkast.

”I Vækstfonden har vi mulighed for at investere tålmodigt – og råd til at dele med andre. Derfor er det ikke nok kun at måle Vækstfonden på det finansielle afkast. Vækstfonden skal også måles på samfundsafkast. Siden 1992 har Vækstfonden medfinansieret vækst i over 11.000 virksomheder på tværs af hele landet for et samlet tilsagn på mere end 44 mia. kr., ligesom vi ved seneste årsregnskab kunne præsentere en udbyttebetaling på 150 mio. kr. til statskassen,” skriver Jacob Hübertz.

Læs mere

Statslig investor har milliarder på spil i yderst skrøbeligt venturemarked

Vækstfondens formand i dobbeltrolle

Kapitalfondes væksthåb på kant med kreditorer

Vækstfonden i centrum for dramatisk opgør

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma