Maj Invest Equity web

M&A

Børsnedtur rammer kapitalfonde

De massive fald på aktiemarkedet rammer nu de kapitalfonde, der er på jagt efter ny kapital hos investorerne. Børsnedturen medfører nemlig, at de alternative aktiver nu pludselig fylder for meget hos pensions- og pengekasser, hvorfor de har svært ved at give nye tilsagn.

Mens aktiemarkedet står i brand, har både danske og internationale kapitalfonde indtil videre været rimelig forskånet for større katastrofer i porteføljen.

Som udgangspunkt er det naturligvis positivt for sektoren, men den massive nedtur på alverdens børser har samtidig en ganske betydelig slagside for de mange kapitalfonde fra ind- og udland, der i øjeblikket stemmer dørklokker hos investorerne i håb om at rejse nye fonde.

For i takt med at aktiekurserne er styrtdykket de seneste måneder, har kapitalfonde og andre alternative investeringer fået langt større vægt i de enkelte investorers porteføljer.

Derfor er det lige nu vanskeligt for mange investorer, blandt andre pensionskasser, at bakke op med de tilsagn, som man egentlig stræber efter, da de unoterede aktiver, herunder kapitalfonde, nu pludselig fylder mere, end man ønsker.

Netop nu er en række kapitalfonde, blandt andre Maj Invest, Catacap og Erhvervsinvest herhjemme, ellers i gang med at stable nye fonde på benene, ligesom giganter som EQT og Nordic Capital samt flere andre storfonde ligeledes fylder krigskassen.

Hos Maj Invest, hvis fundraising har været forsinket af uro i partnerkredsen, bekræfter ledende partner Jens Aaløse, at netop de bratte fald på børsmarkederne ikke gør tingene lettere.

”Vi har gode dialoger med vores investorer, og tingene skrider fremad. Den feedback, vi får, er positiv, men lige nu plages flere investorer af, at de har en ubalance i deres portefølje, fordi det noterede marked er faldet så voldsomt. Det kan give lidt udfordringer for dem i forhold til deres potentielle tilsagn til os,” siger den tidligere TDC-chef Jens Aaløse.

Jens Aaløse glæder sig samtidig over, at kapitalfondens portefølje trods investeringer i blandt andet Sticks ‘n Sushi (billedet) og Sovino indtil videre ikke har oplevet samme værditab som det noterede marked.

Tabene rammer senere

Hos Erhvervsinvest, der netop nu er ved at etablere sin femte fond, understreger ledende partner Thomas Marstrand ligeledes, at man oplever de samme tendenser som Maj Invest.

Erhvervsinvest offentligjorde en såkaldt first close af sin femte fond kort før sommerferien, hvor man blandt andet fik tilsagn fra AP Pension, Velliv og Nykredit, og trods de usikre tider forventer man at have sin nye fond på plads inden for en overskuelig fremtid.

”Vi har masser af gode dialoger med både eksisterende og potentielle investorer. Men vi oplever også, at der nogle steder er sket en skævvridning i investorernes allokering. Derfor er en aktivklasse som vores på kort tid kommet til at fylde markant mere flere steder,” siger Thomas Marstrand, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger satser på at rejse omkring 2 milliarder kroner.

Under covid-19 så man også, at aktiemarkedet hurtigt tog bestik af usikkerheden og oplevede betydelige fald, alt imens mange kapitalfonde formåede at fastholde værdien af deres portefølje.

Dengang rettede det noterede marked sig dog ganske hurtigt igen, hvorfor problemet ikke var lige så fremtrædende som i dag.

En udfordring kan imidlertid være, at kapitalfondene typisk først rapporterer eventuelle nedskrivninger i deres portefølje med en vis forsinkelse, hvorimod der er kontant afregning på børsmarkedet. Historisk har der derfor været tilfælde, hvor investorerne først kan justere værdien af deres portefølje med op imod et halvt år forsinkelse.

Men hos Erhvervsinvest stræber man ifølge Thomas Marstrand på at give investorerne besked hurtigst muligt.

”Under covid-19 var vi heldigvis rimelig forskånet for problemer blandt vores investeringer, men såfremt vi opdager udfordringer, der er af væsentlig og varig karakter, regulerer vi værdien af den pågældende investering mere eller mindre med det samme,” siger han.

Godt med tålmodighed

Mens Erhvervsinvest allerede har sikret sig bindende tilsagn fra investorerne til sin seneste fond, har Maj Invest og Jens Aaløse endnu ikke fået rammerne til kapitalfondens sjette fond på plads.

Den foregående fonds investeringsperiode udløber ellers nu, men alligevel har Maj Invest ikke travlt med at komme i gang med at investere.

”I en tid, som vi oplever nu, er det ikke nødvendigvis dårligt at have lidt tålmodighed og se tiden an. Erfaringerne fra finanskrisen er, at det gav tilbageslag for nogle af dem, der havde meget travlt med at købe dyrt ind forud for krisen,” siger han og peger samtidig på, at den aktuelle situation også kræver fuld fokus på de eksisterende investeringer.

”Som kapitalfond driver vi aktivt ejerskab, og det er især i perioder som denne, at vi ansvarlige ejere også skal sørge for at være helt tæt på vores investeringer. Samtidig må vi sige, at der er færre kvalitetsaktiver til salg i dag i forhold til tidligere, og for nogle aktivklasser, herunder consumer, er det samtidig sværere at finde finansiering,” siger Jens Aaløse.

 

Læs mere

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg

Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg

Kæmpe pengetank kaster sig over kapitalfonde