;
sparekassen

Ugens Insider

Børsnoteret bank går mod strømmen, satser på billigfilialer i randområder

Lars Petersson åbner bankfilialer på steder, hvor andre banker for længst er lukket ned, og det har blandt andet betydet konflikt med Nets. Til gengæld vil den fremadstormende bank ikke gå ind i Jylland. Få strategien fra manden bag en af de mere succesfulde børsnoteringer, Sparekassen Sjælland-Fyn. Nets afviser kritik.

Et par dygtige bankfolk, et lille kontor i Hundested, og så har man pludselig en succes, hvor kunderne vælter ind. Hos Sparekassen Sjælland-Fyn kalder bankdirektør Lars Petersson konceptet for et hotspot, og det kan meget vel vise sig at være løsningen på et af de vanskeligste kundeproblemer i banksektoren i disse år.

Lars Petersson er lidt af en problemknuser. For siden han fik nøglerne til banken i 2010, er der sket noget. Dengang faldt bankerne på stribe i det vest- og nordsjællandske. I nabobyen Roskilde faldt korthuset Roskilde Bank, og det er vel fair at sige, at det samme kunne være sket med Sparekassen Sjælland med det imposante hovedsæde ved Isefjorden i Holbæk.

Men i stedet satsede Lars Petersson og købte pressede banker op. Max Bank fra Næstved, der selv var krakket efter at have forsøgt at samle banker op, endte hos Sparekassen Sjælland-Fyn, og det samme gjorde Sparekassen Fyn, som også havde fået nogle gevaldige skrammer.

Sidste år lykkedes det så trods nogen modstand at børsnotere Sparekassen Sjælland-Fyn. Åbningskursen var på 107,5, og i dag handles aktien til kurs 130. Samtidig leverede banken det bedste resultat nogensinde på 228 millioner kroner med en egenkapitalforrentning på 8,7 procent i årsregnskabet, der endelig er renset for dårlige ejendomslån. Mens Vestjysk Bank i dag kæmper for livet med en meget svag kapitalstyrke, nærmer Holbæk-banken en kapitaloverdækning på niveau med dukse som Ringkjøbing Landbobank, Arbejdernes Landsbank, Spar Nord og Sparekassen Kronjylland.

Billigfilialer på vej

Derfor er det tid til at skabe organisk vækst i de 47 filialer, som gerne skal blive til 50 inden for det næste års tid.

En del af vejen i målet er at tage hånd om den varme kartoffel for mange banker. For hvad betyder det, når Danske Bank og Nordea trækker sig fra randområderne, og der pludselig er 40-50 kilometer at køre for en erhvervsdrivende, der skal hente byttepenge eller aflevere sin kontantbeholdning i banken?

Ifølge Lars Petersson er svaret markedsmuligheder. For strategien om at lukke ned for banker i byer som Hundested er og bliver forfejlet fra storbankernes side:

”Jeg ved ikke, hvem der har siddet og udtænkt de strategier for at lukke filialer i de store banker, men det har i hvert fald været personer med baggrund i regneark og omkostningsbesparelser, og som ikke har viden om at håndtere kunder. Vi kan se, at når vi åbner en filial, så vælter kunderne ind. Og så længe de laver forretninger med os, bliver vi ved. De store banker har efterladt et kæmpe marked til os andre,” siger Lars Petersson.

Svaret på, at det ikke er helt billigt at åbne filialer, er hos Sparekassen Sjælland-Fyn et såkaldt hotspot, det vil sige en meget prisbillig filial, hvor der er en lobby med pengeautomater og nogle mødelokaler til enkelte medarbejdere. I Hundested begyndte man med bare to medarbejdere. Men nu har man fire, der sidder vældig trangt.

De får samtidig støtte af teknologi. Det handler om møntrullemaskiner, automatisk mønttæller og automater med både ind- og udbetalinger.

”Når man skal købe en bolig eller investere i sin virksomhed, kan man ikke bruge internettet og netbanken. Her slår mødet teknologien, det kræver, at man er til stede. Og så er der blevet for langt mellem bankfilialerne.”

Konflikt med Nets

Det viser ifølge Lars Petersson, at der er en fremtid for konceptet med filialer i randområder, som også skal bæres oppe af innovative løsninger som for eksempel landets første pengeautomat, hvor man kan hæve møntruller til gavn for de lokale erhvervsdrivende.

Men det har nu vist sig at være sværere end ventet at få den op at stå. For automaten, der er den eneste af sin art i Danmark, men et almindeligt syn i Sverige og Tyskland, kan ikke blive godkendt af Nets:

”Vi kan ikke få et svar ud af Nets om de ting, de skal stå på mål for. Vi har kæmpet et halvt år for det. Vi vil gerne være en innovativ forretning, men det er åbenbart meget svært, når man skal have en godkendelse fra Nets.”

Nets giver svar på tiltale

“Vi har haft en dialog med Sparekassen Sjælland om indbetaling af mønter via dankort, så der ikke er behov for kasseekspedition. Denne opgave har vi løst. Efterfølgende har Sparekassen Sjælland udtrykt et ønske om at kunne levere udbetaling af mønter via dankort. Dette er dog ikke en løsning, der på nuværende tidspunkt eksisterer, og det vil kræve en særlig terminal, som kan certificeres til dette formål, hvorfor opgaven er omfattende. Dette har vi selvfølgelig meddelt Sparekassen Sjælland, og vi er fortsat i dialog om mulige løsninger. Vi er meget indstillet på at finde en praktisk løsning, men vi er samtidig nødt til at forholde os til, at de krav, der er til pengeautomater (som dette jo er, da den udbetaler penge), skal overholdes,” siger John Riisgaard, seniormanager med ansvar for dankort hos Nets.

Trods satsningen på tyndt befolkede områder udgør også hovedstaden og Odense et afgørende marked for Sparekassen Sjælland-Fyn. Især København satser man på, og Lars Petersson har nu otte filialer og planer om at åbne yderligere to.

Men væksten skal ske med stor omtanke, for Lars Petersson har set, hvad der kan ske i et marked med overophedede boligpriser, som Nationalbanken nok en gang har advaret om i København:

”Med hensyn til det københavnske boligmarked skal man se sig godt for. Ingen tvivl om det. Vi ser nogle meget dyre lejligheder, og det kræver nogle høje indtægter, så der skal man være påpasselig, men København er også en kæmpe magnet, og det er svært at se, at det stopper. Jeg er mere nervøs for Aarhus. Her er prisstigningerne mindst på niveau med København, og der er et langt mindre befolkningsgrundlag. Efter min mening ligger potentialet i Odense.”

Derfor har Sparekassen Sjælland-Fyn da heller ingen planer om at gå ind på det jyske bankmarked, der ifølge Lars Petersson er tæt besat med banker.

Hårdt presset af prisfald på lejligheder

Netop faldet i boligpriserne var det, der ramte Sparekassen Sjælland-Fyn hårdest under finanskrisen. Det skete, da priserne på ejerlejlighederne kollapsede. Det gjorde, at menneskestrømmen fra København til provinsen faldt bort for en tid, hvorefter priserne faldt med 50 procent i områder som Holbæk, hvor boliger i en periode blev usælgelige.

Det ramte også erhvervsejendomsmarkedet, som også var med til at presse Sparekassen Sjælland-Fyn.

”Ejendomseksponeringen er nu faldet med 6 procent til 12 procent. Bogen er nu lukket for opkøb og sammenlægninger. Vi står nu og skal forfølge en vækststrategi. Vi har placeret os de steder, vi synes, vi kommer til at lave lidt flere filialer. Men vi har fået afsluttet alle de betydende transaktioner og synes, at vi står på den rette kapitalplatform. Så nu står den egentlig på at vokse almindeligt og passe godt på kunderne.”

En anden manøvre, som også er gennemført, er sammenlægningen af Sparekassen Fyn og Sparekassen Sjælland på datacentralen Bankdata, hvor førstnævnte tidligere var på SDC. Efter den manøvre melder Lars Petersson sig på holdet af bankdirektører som Gert Jonassen i Arbejdernes Landsbank og Nykredits Michael Rasmussen, som alle taler for en sammenlægning af bankcentralerne;

”Man burde se at få lagt de tre it-centraler sammen. Det giver jo ingen mening, at der er tre it-centraler, der skal udvikle de samme ting, og det stopper jo ikke i de i kommende år.”

 

LÆS MERE

Rige onkel Nykredit er klar til at hjælpe banker i kapitalnød

Vild uenighed om potentielt livstruende krav til banker

Bankdirektører og finanslobbyister fanget mellem to onder. Banker risikerer livet

Finanstilsynet til pressede banker. I klarer jer, hvis I dropper udbyttebetalinger

Her er Danmarks stærkeste og svageste banker

Garvet bankdirektør advarer. Ny gyser rammer mindre banker

Småbanker er farligt land for store bankkunder