;
power of networkks

Lifestyle

Boganmeldelse: Bliv en succes på forståelse af netværk 

Bogen The Power of Networks – six principles that connect our lives henvender sig til læsere med interesse i teknologi, der kan blive klædt på indenfor optimering af værdien af digitale netværk og dataindhentning om brugere og kunder  

Af Sofie Lindgaard Breum, Hildebrandt & Brandi

Her er en teknisk bog, der kun kan betegnes hyggelæsning for ingeniører eller deslige. Ikke desto mindre er den en relevant introduktion til hvorfor og hvordan vores digitale liv og valg ender, som de gør.

Bogens forfattere bruger gode case-eksempler til at gøre den komplekse tekst forståelig for læseren. Alligevel slipper læseren ikke for algoritmer og ”path diagrams” til understøttelse af teksten. Forfatterne formår dog at forklare meget komplekse principper med et letlæseligt sprog og letforståelige metaforer som afslutning på hvert kapitel.

Hvordan er det muligt, at vi kan sidde på en café og være online på vores computer, samtidig med at vi taler med en kollega fra den anden ende af landet (eller verden). Tilmed samtidig med at størstedelen af de cafégæster, vi omgiver os med, gør præcis det samme? Hvilke principper ligger bag et netværk, og gør det muligt, at vi kan være så mange ”på” på én gang?

Fakta

Titel: The Power of Networks – six principles that connect our lives
Forfatter: Christopher G. Brinton & Mung Chiang
Forlag: Princeton University Press
Antal sider: 296 sider, 6*9
Pris: $30 (Amazon)
Score: 5*

Vores data er spændende for kriminelle

Vi kan ikke vende det blinde øje til – for de digitale netværker gør alt muligt for dem, der vil – og hvis ikke vi forstår det, risikerer vi at overlade vigtige valg i vores eget liv til andre. Vi udleverer personlige detaljer på internettet i stor stil uden at forstå, hvilke konsekvenser det kan have for os, hvis de forkerte får fingrene i dem (”hvorfor skulle det ske for mig – jeg er jo ikke spændende, ” tænker vi). Vores data er imidlertid spændende for både retskafne og kriminelle virksomheder og personer.

Vi lever i en verden, hvor det til stadighed bliver mere svært at leve uden digitale netværker, og det er derfor både ansvarligt og spændende at sætte sig ind i, hvordan netværk fungerer.

Den kloge hob

Bogen tager fat i temaer som ”wisdom of the crowds” (hvilket i princippet kan overføres til ”store tals lov” – jo flere brugeranmeldelser, des tættere kan man forvente at komme på sandheden), ”social learning networks” (læring på nettet via fora med andre studerende frem for fysisk i et klasseværelse) og ”GSP/PageRank” (Googles rangeringsalgoritmesystemer, der bestemmer, hvad vi får øverst i vores Google-søgninger).

Store navne fra Hi Tech-industrien som Eric Schmidt (bestyrelsesformand for Alphabet inc. (tidl. Google)) og Vinton Cerf (anerkendt som en af ”Fathers of the Internet”) beskriver i korte separate kapitler hvordan netværksprincipperne er blevet brugt i den virkelige verden. Et genialt tvist til at gøre bogen endnu mere troværdig.

Alt i alt en velskrevet bog, der bestemt er værd at læse. Men det er også en bog fyldt med algoritmer, diagrammer mv., hvilket gør det utopisk at forestille sig, at ikke-teknisk-interesserede nogensinde vil komme igennem bogens anden del om hvordan telefon- og WiFi-netværk fungerer ned på formelniveau.

 

Læs mere

Boganmeldelse: Sådan vinder du i den digitale fremtid

Sex, sladder og stress i organisationer

Diskret nordisk erhvervskoryfæ

Her er forårets bedste teateroplevelser