topsil web

Lifestyle

Boganmeldelse: Få hele historien bag kontroversielt opkøb

Den danske virksomhed Topsil solgte i sommeren 2016 sin samlede siliciumforretning til taiwanske GlobalWafers. Salget endte med at blive en højdramatisk affære med elementer af geopolitisk magtkamp, hvor et konkurrerende bud i sidste øjeblik stillede ekstraordinære krav til processens aktører. Bogen ’Projekt Disc – Topsil-sagen 2016’ inviterer læseren indenfor bag kulisserne. 

Af Kasper Wittrup, Hildebrandt & Brandi

Bogen er udgivet af advokatfirmaet LETT. De vil forklare, hvor kompliceret det er at sælge en virksomhed. Det fremgår af bogens indledning, at der er tale om en ekstraordinær salgsproces.

Der er ingen tvivl om, at bogen er en præsentation af advokatfirmaets kompetencer inden for salg af virksomheder. Det tager imidlertid ikke overhånd undervejs i fortællingen, men til gengæld er bogens mangel på en ordentlig indledning samt overblik over sagen et problem. Man kunne som læser godt ønske sig en tydeligere struktur og guidance.

Vi kender sagen fra medierne, fordi en brevstemme afgivet inden en generalforsamling forhindrede en storaktionær i at trække sin accept af købstilbuddet tilbage. Ud fra et juridisk perspektiv er der således en række spændende problematikker, som undersøges nærmere undervejs i bogen.

Fakta

Project Disc – Topsil-sagen 2016

Af Anna Christine Krøger-Pedersen

Udgivet af LETT Advokatpartnerselskab

Antal sider: 125 sider

På dansk

Pris: Gratis

ISBN 978-87-994799-3-7

4 af 6 stjerner

28 vinkler på salget af Topsil

Bogen er inddelt i 28 artikler, der alle bidrager med vinkler på en salgsproces. Vi er med fra generalforsamlingsdirigentens overvejelser før, under og efter en afgørende generalforsamling til specifikke skattemæssige overvejelser i forbindelse med en salgsproces. Især kapitlet om generalforsamlingsdirigenten er en fornøjelse at læse.

Alle artiklerne bidrager med interessante vinkler på en kompleks salgsproces. Forfatterne har udpeget syv nøgletemaer:

  1. Salget af Topsil
  1. Roller og overvejelser i salgsprocessen
  1. M&A-processen
  1. Overtagelsestilbud og børsretlige forpligtelser
  1. Generalforsamlingen
  1. Aktionæraktivisme og bestyrelsens ansvar
  1. Aktietilbagekøb og tilbudspligt

Med i maskinrummet

Bogens store styrke er, at læserne kommer helt med ind i maskinrummet for salget af en virksomhed. Det er nørdet, men for interesserede er det en lækkerbisken, da den giver en nuanceret beskrivelse af sagen fra alle sider.

LETT fortæller om advokatens rolle, SEB fortæller om M&A-rådgiverens salgsstrategiske overvejelser, Deloitte forklarer skattefri omdannelse, Topsil-bestyrelsen deler de indledende overvejelser, der initierede salgsprocessen, Topsil-direktionen giver indblik i deres oplevelser undervejs i en hård salgsproces, minoritetsaktionærernes talerør fortæller om frustrationerne undervejs, og medarbejderrepræsentanten i bestyrelsen fortæller om sine refleksioner i processen.

Som et godt supplement til Topsil-sagen har LETT hentet supplerende fortællinger ind. Udenrigsministeriet beskriver tendenserne i forbindelse med opkøb fra Kina, en kommunikationsekspert problematiserer manglen på strategisk kommunikation undervejs i en salgsproces, og EY fortæller, hvad man skal være opmærksom på, når man repræsenterer en kinesisk køber.

Pluk 

Bogen kan således læses som en samlet fortælling, men egner sig også til at plukke specifikke emner ud.

Hvordan skal man så bedømme en gratis bog? Selv om den er gratis, skal den fortsat være læsetiden værd. I den sidste ende må man bedømme den som enhver anden bog. Selv på denne skala klarer den sig ganske pænt og får fire flotte stjerner.