Bogen er langtfra den første om Mærsk Mc-Kinney Møller. Og den er sandsynligvis heller ikke den sidste. For historien om stærke værdier, hårdt arbejde og rettidig omhu vil længe endnu være inspirerende for de fleste.
Bogen er med sine 539 sider ikke just en bog, man lige tager med i tasken i tilfælde af en halv times ventetid ved lægen. Den er heller ikke oplagt godnatlæsning – dertil er den ganske enkelt for tung og stor.
Men bogen er ikke desto mindre en velskrevet bog om Møller Mærsk-familien, som kan anbefales til både læsere med viden om konglomeratet med hovedsæde på Esplanaden og novicer, der ønsker at lære Danmarks største virksomhed lidt bedre at kende.
Fem generationer
Fakta: Boganmeldelse
Skibsrederen – Mærsk Mc-Kinney Møller
Af: Søren Ellemose
Forlag: Forfatterskabet.dk
Sideantal: 539
Sprog: Dansk
Pris: 299 kroner
ISBN-13: 9788799892402
5 af 6 stjerner
Den traditionelle fortælling om A.P. Møller – Mærsk-koncernen har fokuseret på to generationer – skibsrederne A.P. Møller og Mærsk Mc-Kinney Møller stod i spidsen i tilsammen mere end 100 år.
Men den moderne beretning er i realiteten baseret på fem generationer og for at forstå de beslutninger, der er truffet gennem årene, er det kærkomment med et lidt bredere perspektiv.
Første generation var Peter Mærsk Møller (den visionære), der undfangede visionen for dampskibene og dermed satte det hele i værk. Peter Mærsk Møller deltog i en af de vigtigste ændringer i skibsfarten, overgangen fra sejl til damp, og forberedte sine sønner, så de kunne indgå i familieforetagendet.
Anden generation var Arnold Peter Møller (iværksætteren), der udstak retningen for selskabets drift og med stor virketrang foretog en knopskydning af aktiviteter. Arnold Peter Møller var den evigt foretagsomme iværksætter, der satte virksomheden og dens mange forretninger på verdenskortet. Tankskibe, værft, olie og gas, supermarkedskæder og en række industrivirksomheder. Meget af det lykkedes, meget gjorde ikke, men fælles var trangen til at sætte i værk.
Tredje generation var Mærsk Mc-Kinney Møller (den store driftsherre). Imperiebyggeren, der internationaliserede rederiet. Han skalerede de eksisterende aktiviteter op og udviklede nye forretningsområder i tilknytning til de eksisterende. Faderens og bedstefaderens værdier og forretningsmetoder gennemsyrede ikke bare skibsrederens liv, men også virksomheden.
Fjerde generation er Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla (brobyggeren). Siden midten af 1980’erne har hun deltaget aktivt i bestyrelsesarbejdet i både det børsnoterede moderselskab og de forskellige fonde bag ejerstrukturen. I tre årtier gik hun side om side med sin far rent professionelt og satte stadig større aftryk på strategiske beslutninger.
Femte generation er Robert Maersk Uggla (fornyeren). Han kombinerer gode ting fra de foregående slægtled. Virketrangen er sat i højsædet på ny. Med udgangspunkt i slægtens hævdvundne principper, men med den unge generations virkelyst og moderne syn på virksomhedsledelse.
Næppe den sidste bog om familien
Skibsrederen er en gennemgang af slægtens afgørende betydning gennem fem generationer. Det er understregningen af, hvor vigtigt det er for familien og virksomheden, at de fem værdier altid bruges som ledestjerner og aldrig tages for givet. Værdierne er – ifølge flere familiemedlemmers citat i bogen – de vigtigste succesfaktorer.
De fem værdier, rettidig omhu, ydmyghed, retskaffenhed, navnet og medarbejderne, har ifølge bogens forfatter præget koncernens fortid, nutid og fremtid – og med Robert Maersk Uggla ved roret i Mærsk Holding er de ikke blevet mindre relevante for hverken virksomhed eller familie.
Af managementkonsulent Sofie Lindgaard Breum, H&B – Hildebrandt & Brandi