Leo Pharma web

Inside story

Britisk specialist skal finde medejer til medicinalgigant

Fonden bag medicinalgiganten Leo Pharma har hyret den britiske investeringsbank Moelis til at finde en køber til en minoritetspost i selskabet. Store strategiske udfordringer venter, og køberinteressen kan blive begrænset af, at man som medejer ikke nødvendigvis får særlig stor magt.

Ejeren bag den danske medicinalgigant Leo Pharma har for nylig beskrevet tanker om, at Leo Fondet på sigt ikke nødvendigvis skal være eneejer af det danske selskab.

InsideBusiness kan nu løfte sløret for, at de tanker er langt mere fremskredne end først antaget. Således har Leo Fondet, der ejer samtlige aktier i Leo Pharma, hyret den britiske investeringsbank Moelis, der er specialist i farmaindustrien, til at finde en køber til en større aktiepost i medicinalvirksomheden.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er planen først at få en stærk medejer om bord, hvorefter man sammen vil udvikle firmaet de kommende år for derefter at sende selskabet på børsen.

Leo Pharma tabte over 1 mia. kr. sidste år og forventer ligeledes underskud i år, hvilket er et resultat af store investeringer som led i den strategi, man er i gang med at forfølge. Her har man ikke blot foretaget store opkøb, men samtidig også solgt adskillige produkter fra i et forsøg på at blive en mere fokuseret virksomhed.

Strategien har dog indtil videre været en dyr omgang, og ud over underskud kæmper Leo Pharma også med en ganske betydelig rentebærende gæld på næsten 10 mia. kr. til blandt andet Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Nordea.

Samtidig slås koncernen stadig med at få trimmet forretningen internt og få bedre styr på sine udviklingsomkostninger, da man alene sidste år brugte over 2 mia. kr. på at forske i nye lægemidler.

Det er netop nogle af ovenstående strategiske udfordringer, som en potentiel investor i Leo Pharma skal være med til at løse, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger forventes det, at salget af en minoritetspost i medicinalselskabet vil koste adskillige milliarder kroner.

Direktør i Leo Fondet Jesper Mailind bekræfter, at man har hyret Moelis til at hjælpe med fondens strategiske overvejelser, der ifølge ham sker for at sikre Leo Pharma det bedst mulige fundament.

”I takt med at Leo Pharma vokser, mener vi, at det er naturligt at undersøge alternativer til den nuværende ejerstruktur. Det er helt essentielt for os, at vi har den fornødne fleksibilitet, hvis der for eksempel skal tilføres kapital på længere sigt,” siger han.

Svær proces i sigte

Udfordringen ved processen er imidlertid, at mange købere, herunder flere internationale kapitalfonde, er noget betænkelige ved, hvorvidt man som investor i Leo Pharma overhovedet får mulighed for at påvirke den overordnede strategi.

Indtil videre er der nemlig lagt op til en struktur, hvor en ny medejer kun får en beskeden mulighed for at sætte sit præg på tingene i virksomheden, og det har allerede fået flere af de store kapitalfonde til at vende tommelfingeren nedad.

”Vi kan som sådan godt være minoritetsinvestor, men det kræver, at der bliver lavet nogle helt klare rammer for, hvad vores rettigheder er. Vi er nødt til også at kunne påvirke centrale ting, herunder sammensætningen af ledelsen, den strategiske udvikling og vores exitmuligheder, hvis en investering skal give mening for os,” lyder det fra en af de potentielle bejlere, der allerede tidligt har takket pænt nej tak til at byde på aktierne i Leo Pharma.

Over for InsideBusiness peger flere kilder på, at pengetanken bag Novo Nordisk, Novo Holdings kunne være en oplagt køber til aktieposten i Leo Pharma, da man har et erklæret mål om at købe op inden for medicinalindustrien, ligesom pengetankens direktør, Kasim Kutay, har en fortid hos netop Moelis, der står for salget.

”Først og fremmest er det afgørende, at fondet altid er den kontrollerende aktionær, da det fremgår af vores fundats. Så det handler om at finde den bedste struktur, hvor vi samtidig kan leve op til vores overordnede formål. Met det er for tidligt at sige noget mere konkret, da vi slet ikke er nået så langt endnu,” forklarer Jesper Mailind.

Topsøe gennem samme øvelse

Netop dilemmaet ved at lukke en mindretalsaktionær ind og sørge for, at vedkommende også får muligheden for at sætte sit præg på Leo Pharma, er et tema, der flere gange har været aktuelt herhjemme.

Senest solgte ingeniørvirksomheden Haldor Topsøe en aktiepost fra til den Singapore-baserede investor Temasek for 1,4 mia. kr. Også her blev slaget besværliggjort af, at man fra familien bag Haldor Topsøe ikke ønskede at lade en ny investor få for meget magt i koncernen.

Det fik flere af de interesserede købere til at falde fra og gjorde det samtidig svært at gennemskue, hvorfor familien i grunden ønskede at sælge 30 procent af sine aktier fra.

Argumentet var nemlig, at man ønskede at få en skarp medejer ind, der kunne sætte skub i tingene efter flere år med beskeden fremgang, men når man samtidig ikke kunne blive enig om at give en køber vetoret i centrale strategiske spørgsmål, var det stort set umuligt for især mange udenlandske kapitalfonde at købe ind på den præmis.

Stod med gode kort på hånden

Også Ørsted har været gennem samme øvelse, da man i sin tid solgte en stor aktieandel fra til Goldman Sachs. Her lykkedes det derimod den amerikanske storbank at gennemtrumfe en række omfattende beføjelser, så man blandt andet kunne sørge for, at det daværende Dong udelukkende fokuserede på vind og grøn energi på bekostning af blandt andet olie.

Samtidig var det også centralt for den amerikanske investor at få nogle klare retningslinjer for bankens egne exitmuligheder, især fordi Dong to gange forinden havde været tvunget til at droppe en planlagt børsnotering.

Forhandlingen mellem staten som ejer af Ørsted og Goldman Sachs skete dog ud fra et lidt andet udgangspunkt, da den statsejede energikoncern var særdeles presset af en voksende gæld og udsigten til store nedskrivninger, hvorfor en investering i selskabet indeholdt tårnhøj risiko. Det begrænsede køberfeltet markant, og derfor stod den amerikanske bank ikke overraskende med gode kort på hånden, da de endelige vilkår skulle forhandles.

Trods massiv politisk uro blev salget af aktier i Ørsted gennemført, og værdien af virksomheden er siden mangedoblet.

 

Læs mere

EQT på vej med stort frasalg  

Magtkamp og hemmelige salgsplaner i kriseramt juicekæde

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater 

EQT må til lommerne i svær sag, hvor PFA har milliarder i klemme

Brat farvel til højt respekteret erhvervsmand

Giganter pisket på pengejagt