carlsberg web

Inside story

Carlsberg jagter afløser til topchef

Bryggerigiganten Carlsberg har i samarbejde med en international headhunter i al fortrolighed indledt jagten på en ny topchef, der kan efterfølge hollandske Cees ’t Hart. Både interne og eksterne kandidater er i kikkerten.

Den danske bryggerigigant Carlsberg og formand Henrik Poulsen er bag lukkede døre begyndt at forberede sig på tiden efter topchef Cees t’ Hart.

Den hollandske direktør, der kom til den børsnoterede koncern i 2015, rundede de 60 år tilbage i 2018, og derfor er bryggeriet i al fortrolighed i gang med at undersøge potentielle kandidater til at afløse Cees t’ Hart.

Således erfarer InsideBusiness, at Carlsberg og formand Henrik Poulsen har hyret den internationale topheadhunter Egon Zehnder til at stå for en såkaldt succession planning.

Processen involverer både headhunterens danske kontor samt Egon Zehnder i London, da øvelsen går ud på både at vurdere interne kandidater samt screene markedet for potentielle eksterne afløsere.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er der tale om en grundig og omfattende proces, der samtidig er blevet forsinket en smule på grund af først covid-19 og siden problemerne med bryggeriets forretning i Rusland.

Jagten på en ny direktør til Carlsberg, der i skrivende stund har en markedsværdi på lige knap 140 milliarder kroner, sker som en naturlig forlængelse af, at den strategi, Cees t’ Hart præsenterede i marts 2016 med navnet SAIL’22, tidligere på året nåede til vejs ende og blev erstattet af efterfølgeren, SAIL’27.

Med både ny strategiplan samt en relativt ny formand i skikkelse af Henrik Poulsen er det ifølge InsideBusiness’ oplysninger planen, at Carlsberg finder sin nye topchef i løbet af i år. En vigtig faktor her er også, at den forskerordning, Cees t’ Hart er omfattet af, udløber til juni.

Den store udfordring med den aktuelle proces, som Carlsberg kører med Egon Zehnder, er, at bryggeriet i princippet har to stærke interne kandidater, der begge kan komme i spil til jobbet.

Både finansdirektør Heine Dalsgaard, der kom til Carlsberg fra ISS i 2016, samt tidligere chef for Carlsbergs danske forretning Søren Brinck anses ifølge InsideBusiness’ oplysninger begge som valide bud på en kommende topchef.

Hvor Dalsgaard primært har erfaring inden for det finansielle, kender Søren Brinck bryggeriets kommercielle forretning ualmindelig godt, både gennem sin rolle som chef for Danmark samt en udstationering på det vigtige asiatiske marked. Både internt og eksternt er vurderingen dog, at Søren Brinck sandsynligvis først vil være en oplagt kandidat om 3-5 år, hvorfor Dalsgaard internt er favoritten.

Tidligere var det opfattelsen blandt både investorer og internt i Carlsberg, at Heine Dalsgaard primært anså sig selv for finansdirektør og derfor godt kunne tænkes at ville fortsætte i den rolle under en ny, ekstern direktør.

På det seneste har Carlsbergs næstkommanderende dog påtaget sig markant mere ansvar ikke blot internt, men også i dialogen med analytikere og især investorer, hvor han nu i stigende grad også deltager i diskussioner om den kommercielle del af bryggeriets vidt forgrenede forretning.

”Hvorvidt det bliver en intern kandidat eller en udefra, afhænger i høj grad af, hvad bestyrelsen og Henrik Poulsen vil de kommende år. Den nye strategiplan er i høj grad en fortsættelse af den gamle, og med de udfordringer, man har haft på det seneste, kunne Heine Dalsgaard være oplagt. Men hvis man beslutter sig for at agere endnu mere offensivt både i Asien og på nye markeder, er han ikke nødvendigvis den rette,” lyder vurderingen fra en kilde med stor indsigt i den aktuelle proces.

En svær balancegang

Netop den delikate problemstilling omkring de stærke interne kandidater er noget, der vejer ganske tungt i de aktuelle overvejelser, for risikoen ved at hyre en ekstern, international profil til jobbet er, at bestyrelsen ender med at sidde i en noget giftig situation, hvor en eller flere interne kandidater sidder skuffede tilbage og i værste fald forlader koncernen.

Netop det tema er man også opmærksom på hos Egon Zehnder, der selv oplevede det dilemma, da headhunteren for nogle år siden var ansat af Royal Unibrew-formand Kåre Schultz til at finde bryggeriets nye topchef.

Her faldt valget på den tidligere Carlsberg-mand Jesper B. Jørgensen som afløser for den både vellidte og meget succesfulde Henrik Brandt, der var blevet personificeringen af Faxe-bryggeriets genrejsning.

Valget af Jesper B. Jørgensen blev dog på ingen måde godt modtaget af selskabets øvrige direktion, herunder den mangeårige CCO, hollandske Hans Savonije, der nærmest fra første færd gik i åben krig med virksomhedens nye frontfigur.

Den interne magtkamp i selskabet udviklede sig i en sådan grad, at Unibrews bestyrelse efter blot et halvt år ikke så anden udvej end at fyre Jesper B. Jørgensen igen for at skabe ro i den øverste ledelse.

Skal finde nyt væksteventyr

Blandt flere danske investorer er holdningen, at Cees t’ Hart i sin tid i Carlsberg har formået at få styr på en meget usammenhængende virksomhed med en kraftig eksponering mod et risikabelt russisk marked.

Da hollænderen kom til, led bryggerigiganten voldsomt under Ruslands første konflikt med Ukraine, der fik værdierne i det danske selskab til at smuldre i en sådan grad, at det enorme opkøb af BBH-koncernen nogle år forinden stort set tabte hele sin værdi.

Den del af forretningen fik Cees t’ Hart sat styr på, ligesom forholdet til mange af de utilfredse investorer blev genopbygget. Samtidig roser flere investorer hollænderen og den øvrige Carlsberg-ledelse for at have sat ekstra turbo på udviklingen i Kina, der er vokset til at blive den største vækstmotor i bryggeriet.

Hos flere aktionærer lyder meldingen dog, at man har svært ved at se, hvor Carlsberg skal finde sit næste væksteventyr henne, blandt andet fordi det lukrative amerikanske marked er tætbefolket af stærke konkurrenter, der på ingen måde vil give plads til den danske virksomhed.

En ekspansion i Afrika kunne derfor ligge i kortene, men hos flere investorer forventer man, at det vil kræve en ny topchef udefra, ligesom en ekstern kandidat vil være at foretrække, hvis bryggeriet vil gøre op med den centralisering, som Carlsberg i nogles øjne har lidt en smule under.

 

Læs mere

International headhunter snupper dansk topprofil

Succesfuld headhunter mister frontfigur

Headhuntere spinder guld på erhvervslivets jagt på topfolk

Top-headhunteren Egon Zehnder mister central profil

Aktiemarkedet angriber kriseramt GN-direktør

GN tæt på at snuppe Axcels børshåb