Mikkeller web

M&A

Carlsberg kan snuppe hele Mikkeller

En hemmeligholdt klausul i aftalen mellem Carlsberg og mikrobryggeriet Mikkeller betyder, at den børsnoterede gigant under de rette omstændigheder kan sikre sig magten i den danske ølpioner.

Det vakte stor opsigt, da landets kendteste ølpioner, Mikkel Bjergsø, i sidste uge kunne fortælle, at hans livsværk, Mikkeller, havde indgået en større samarbejdsaftale med bryggerigiganten Carlsberg.

Landets største ølproducent har ellers altid stået som den helt store modpol til det succesrige mikrobryggeri, der længe gjorde en dyd af at være i opposition til den globale, børsnoterede kæmpe.

Tiderne har dog ændret sig markant, og Mikkeller har de senere år tabt over en kvart milliard på bundlinjen – et anseeligt beløb for et mindre bryggeri.

Alene i 2022 lød tabet på over 100 millioner kroner, og ejerkredsen bag måtte derfor det år skyde 38 millioner kroner ind i koncernen, samtidig med at der blev sat gang i en række besparelser, herunder lukninger af barer.

Også sidste år måtte Mikkel Bjergsø og de øvrige aktionærer spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under koncernen i form af en kapitalindsprøjtning på omkring 20 millioner kroner, og et nærmere kig på selskaberne i Mikkeller-koncernen viser da også, at økonomien ikke just er kernesund.

De to primære selskaber i koncernen Bjergsø Holding havde ved udgangen af seneste regnskabsår en negativ egenkapital, ligesom ledelsen i begge selskaber i en note om going concern redegør for de to virksomheders evne til at fortsætte driften.

På den baggrund er mange i markedet enige om, at når Mikkeller nu indgår en stor distributionsaftale med Carlsberg og samtidig lukker giganten ind i ejerkredsen, så sker det ikke udelukkende frivilligt, men som en konsekvens af den svære finansielle situation, koncernen befinder sig i, samt de udfordrende betingelser, som mange mindre bryggerier har kæmpet med, siden krigen i Ukraine brød ud.

Forud for aftalen med Carlsberg har de eksisterende aktionærer i Mikkeller da også endnu en gang skudt frisk kapital i selskabet.

Hverken det eller det faktum, at landets største bryggeri i princippet kan ende som eneejer af Mikkeller, fremgår dog af det materiale, de to parter i sidste uge sendte rundt til deres kunder.

Heller ikke nu, en uge senere, ønsker man at gå yderligere i detaljer med, hvad samarbejdet mellem de to bryggerier egentlig indebærer.

”Vi kommer ikke til at gå i detaljer med den konkrete aftale. Den er resultatet af en kommerciel forhandling, og vi er glade for, at vi nu i fællesskab kan arbejde for at sikre en stærkere distribution af Mikkellers produkter i Danmark,” lyder det i en mail fra Carlsbergs presseafdeling, mens Mikkeller ikke er vendt tilbage på InsideBusiness’ henvendelse.

Har også været på pengejagt

Carlsbergs samarbejde er kommet i stand, godt et år efter at et andet af landets mest markante mikrobryggerier, Nørrebro Bryghus, efter årevis med underskud og økonomisk kunstigt åndedræt fra ejerkredsen blev solgt til landets anden store, børsnoterede bryggeri, Royal Unibrew.

Også her var tanken at lade det lille bryggeri nyde godt af sin langt større konkurrents stærke distributionsplatform, da netop opgaven med at få specialøllene ud til slutkunden ofte kan være en tung og besværlig øvelse for de små bryggerier.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har også et tredje af landets markante mikrobryggerier, To Øl, længe jagtet eksterne investorer.

Akkurat som Mikkeller længe har været på jagt efter yderligere finansiering, har To Øl, der for nylig opførte et stort bryggeri på Vestsjælland, haft brug for en økonomisk håndsrækning, men her har man indtil videre ikke været i stand til at finde en ekstern partner.

Flere i branchen peger på, at også Alefarm Brewing, der er noteret på minibørsen First North, meget vel kan blive tvunget til at finde yderligere kapital inden for kort tid.

Siden noteringen på den tidligere så blomstrende vækstbørs er ølaktien faldet med over 80 procent, og i halvårsregnskabet for 2023 lyder underskuddet på godt 2 millioner kroner.

Sammenholdt med at der ifølge regnskabet blot var 2,6 millioner kroner tilbage i likvider på det tidspunkt, tyder alt på, at også Alefarm Brewing om kort tid er nødt til at finde investorer, der kan spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud under selskabet.

Oplevede et sandt boom

Især i årene før finanskrisen myldrede det frem med nye, små bryggerier herhjemme anført af Nørrebro Bryghus i 2003, der anses som det første herhjemme.

Flere andre dukkede op, og Danmark oplevede et sandt boom, hvor supermarkedets hylder nu pludselig bugnede af meget andet end blot de sædvanlige øl fra Carlsberg, Royal Unibrew og Harboe.

Problemet er imidlertid, at især de to store spillere simpelthen er for stærke og har et alt for stærkt greb om hele detailsektoren, ligesom de grundet deres størrelse og finansielle muskler har langt bedre mulighed for at distribuere deres drikkevarer vidt og bredt i Danmark.

Omkostningerne og de ressourcer, det kræver for de mindre bryggerier, er simpelthen for store, til at det for mange er muligt at drive en rentabel forretning i et lille land som Danmark, hvor kundebasen modsat et land som eksempelvis USA er stærkt begrænset.

Sammenholdt med finanskrisens hærgen betød de faktorer, at mange nytilkomne spillere hurtigt måtte dreje nøglen om eller lade sig overtage af andre. Men især i årene før krigen i Ukraine fik landets mikrobryggere igen vind i sejlene, i takt med at investorernes risikovillighed voksede, og forbrugerne fik flere penge mellem hænderne.

 

Læs mere

Hypet bryggeri på desperat pengejagt

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp