carlsberg web

Inside story

Carlsbergs direktørjagt kører af sporet

Carlsberg og formand Henrik Poulsen har droppet samarbejdet med headhunteren Egon Zehnder, der ellers var udpeget til at finde en afløser til Cees ’t Hart. Nyt firma skal nu forsøge at løse formandens hovedpine.

Det virkede som et oplagt træk, da Carlsberg-formand Henrik Poulsen for lidt over et år siden hyrede headhunterfirmaet Egon Zehnder til at forberede en såkaldt succession planning med henblik på at finde en afløser til bryggeriets hollandske topchef, Cees ’t Hart.

Den schweiziske headhunter har længe været dansk erhvervslivs foretrukne samarbejdspartner, når der skulle håndplukkes profiler til toppen af dansk erhvervsliv fra ind- og udland.

Noget er dog gået galt, for ifølge InsideBusiness’ oplysninger er parløbet med den velestimerede headhunter nu fortid, og i stedet har Carlsberg hyret rivalen Spencer Stuarts internationale kontor til at være tovholder på processen.

Det var ellers hensigten, at man trods de store udfordringer, som krigen i Ukraine gav for den danske bryggerigigant, satsede på at have løst den vigtige problemstilling i løbet af 2022.

Her udløb Cees ’t Harts forskerordning i juni, ligesom man så småt nærmede sig afslutningen på strategiplanen ’SAIL ’22’, der blev sat i søen i 2016, og som sidste år blev erstattet af efterfølgeren, ’SAIL ’27’.

At Henrik Poulsen og Egon Zehnder bag kulisserne arbejdede på højtryk for at finde en afløser for bryggeriets hollandske frontfigur, stod klart for de fleste, da Carlsbergs finansdirektør, Heine Dalsgaard, pludselig stoppede i juni sidste år.

Hans exit skete blandt andet som en konsekvens af, at han efter en årrække i koncernen så småt havde fået appetit på at overtage CEO-rollen, men havde fået en klar fornemmelse af, at han ikke var blandt kandidaterne.

Den tidligere kassemester i ISS og Grundfos sås da også oprindelig som en inkarneret finansdirektør, hvis kommercielle kompetencer muligvis ville komme til kort. Men flere investorer havde gennem årene bemærket, at Heine Dalsgaard i stigende grad også var begyndt at tage større ansvar for den kommercielle og strategiske udvikling i bryggeriet. Derfor var det en skuffelse for Heine Dalgsgaard selv, at han ikke var udset som den naturlige afløser for Cees ’t Hart, hvorfor hans exit fra bryggeriet var uundgåelig.

Hvad der præcis er gået galt i det ellers normalt så driftssikre samarbejde mellem Henrik Poulsen og Egon Zehnder, der både havde sat konsulenter fra det hjemlige kontor og fra London på sagen, er endnu uvist.

Faktum er dog, at Carlsberg mod forventning endnu ikke har fundet en løsning på generationsskiftet. Flere headhuntere bekræfter over for InsideBusiness, at det heller ikke har været nogen let opgave for den schweiziske headhunter.

”Naturligvis ville det være let at sige, at man glæder sig over, at konkurrenten ikke kan løse en opgave, og straks byder sig til. Men at det ikke er lykkedes Egon Zehnder har tværtimod fået mange til at stoppe op og reflektere over, at opgaven slet ikke er så let, som mange måske kunne tro,” forklarer en headhunter til InsideBusiness.

Flere peger samtidig på, at især den russiske invasion i Ukraine heller ikke har gjort det lettere for den danske gigant at finde en ny profil til hjørnekontoret.

Ganske vist er den russiske vækstmotor gennem årene blev udfaset i Carlsberg, blandt andet som følge af russernes annektering af Krimhalvøen i 2014. I stedet er den store ølproducent søgt endnu længere østpå, nemlig til Kina, der nu anses som den absolutte driver i fremtidens vækst.

Udfordringen er imidlertid, at der på globalt plan hersker frygt for, at Kina på sigt vil kunne finde på at kaste sig ud i lignende scenarier som Putin, ligesom covid-19-pandemien også har gjort de fleste opmærksom på de store udfordringer, det kinesiske samfund slås med i forhold til demokrati og velfærd.

Store udfordringer venter

Da Cees ’t Hart overtog styringen med Carlsberg i 2015, skete det efter en periode med stor usikkerhed i bryggeriet. Krisen på det vigtige russiske marked havde ramt bryggeriet hårdt, og tilliden til aktiemarkedet var tyndslidt. Opgaven var derfor blandt andet at fokusere på nye, fremtidige vækstmarkeder for dermed at skabe fremgang i omsætningen, ligesom man skulle være langt bedre til at tjene penge i de enkelte regioner.

Den strategi har den hollandske topchef ifølge de fleste investorer løst ganske fint, men den store udfordring er, hvordan Carlsberg og formand Henrik Poulsen vil sikre yderligere momentum de kommende år.

Skal man ud at købe mere aggressivt op, og kan det indiske marked på sigt overtage rollen som vækstmotor? Det er nogle af de temaer, Carlsberg slås med, og som samtidig betyder, at bryggeriet ikke nødvendigvis kan vælge og vrage blandt kompetente kandidater i udlandet.

”Da Cees ’t Hart blev ansat, var det anslået, at der med god vilje var omkring 10 profiler globalt, der kunne tage jobbet. Det er sandsynligvis stadig tilfældet, men spørgsmålet er, hvor mange af dem der er interesseret,” siger en headhunter og peger blandt andet på ISS-direktør Jacob Aarup-Andersen som en joker i ølkabalen.

Den tidligere Danske Bank-kronprins har således stået bag en meget succesfuld turnaround i den komplekse serviceforretning ISS, og han kender samtidig Carlsberg-formand Henrik Poulsen indgående. Det var således sidstnævnte, der som næstformand i ISS stod for rekrutteringen af Aarup. Og selv om flere peger på, at den finansielt stærke Aarup ingen erfaring har med industrien, påpeger andre, at Henrik Poulsen selv gennem sin karriere har skiftet mellem mange forskellige brancher.

Frygt for et vakuum 

Hvorvidt det vil være for tidligt at headhunte Jacob Aarup nu, er endnu for usikkert at sige, men både blandt investorer og analytikere peger flere på, at Carlsberg er nødt til snart at finde en løsning på det ventede generationsskifte.

Flere peger således på, at alene usikkerheden om, hvor længe Cees ‘t Hart vil fortsætte, samt hvorvidt han fortsat har samme motivation som tidligere, anses af flere for at være et giftigt element for den danske bryggerigigant.

Det er således set før, at en virksomhed, hvor en topchef står med det ene ben ude ad døren, risikerer at havne i et ledelsesmæssigt vakuum, der i værste fald kan forplante sig længere nede i organisationen.

Hos Carlsberg skriver kommunikationschef Tanja Frederiksen, at man ikke har nogen kommentarer til sagen.

 

Læs mere

To tunge opgaver skal løses af Carlsbergs formand

Carlsberg jagter afløser til topchef

En konsulentbaggrund er en genvej til toppen

Ledelse i stort konsulenthus trækker sig

Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere