Bruun Hjejle web1

M&A

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Det var en intern magtkamp hos advokathuset Bruun Hjejle, der kort før jul førte til, at firmaets daglige leder, Andreas Nielsen, pludselig forlod firmaet og kort efter blev præsenteret som ny partner hos konkurrenten Bech-Bruun.

Et opsigtsvækkende drama udspillede sig atter en gang i den danske advokatbranche lige op til jul. Og som ofte før spillede Bruun & Hjejle en rolle i det seneste slagsmål i branchen.

To dage før jul annoncerede firmaets mangeårige partner Andreas Nielsen således, at han nu var fortid i firmaet efter mere end 17 år.

Den bratte exit var især opsigtsvækkende, idet Andreas Nielsen for under et år siden var blevet gjort til managing partner i det store advokathus, der de senere år har været plaget af stor intern uro.

Godt en uge senere kunne Andreas Nielsen, der var en af de førende M&A-advokater i Bruun Hjejle, ringe rundt til de mest trofaste kunder og informere om, at umiddelbart efter nytår ville han tiltræde som partner hos konkurrenten Bech-Bruun sammen med kollegaen Christian Eichen.

Et træk, der af de fleste blev anset som særdeles overraskende, blandt andet fordi selvsamme Bech-Bruun i 2011 fyrede Andreas Nielsens far, den kendte erhvervsadvokat N.E. Nielsen.

Hertil kommer, at Bech-Bruun i årevis har ligget i åben krig med Skattestyrelsen som led i den meget omtalte udbyttesag. Her har myndighederne krævet over 1 milliard kroner af Bech-Bruun for firmaets rolle som advokat for den tyske bank North Channel Bank, og advokathuset er gennem hele forløbet blevet forsvaret af advokat Ole Spiermann, der er formand for Anders Nielsens nu tidligere arbejdsgiver Bruun-Hjejle.

Intern magtkamp

Set i det lys kan Andreas Nielsens skifte synes noget opsigtsvækkende, men en række kilder med indsigt i forløbet fortæller samstemmende, at Bruun Hjejle-lederens bratte exit sker efter en intern magtkamp, der nu har stået på i flere år.

Det er således ingen hemmelighed, at Bruun Hjejle trods store ambitioner på det lukrative M&A-marked indtil videre ikke har fået den position, man stræber efter.

Siden man for nogle år siden foretog en større oprustning med ansættelsen af Morten Jensen og Jesper Schultz Larsen fra Accura, har firmaet kun lige akkurat været i stand til at blande sig blandt de ti førende aktører herhjemme de seneste mange år.

Oprindelig var opfattelsen hos Bruun Hjejle ellers, at man via sin særdeles stærke position som en af landets førende inden for fast ejendom, proces og fund formation havde alle forudsætninger for at give de bedste herhjemme kamp til stregen inden for M&A.

Det er indtil videre ikke sket, og alene sidste år stod firmaet blot bag omkring 30 transaktioner, mens førende aktører som Accura og DLA Piper stod bag over 100. Samtidig var man også målt på værdien af de enkelte transaktioner fortsat langt efter firmaer som Plesner, Gorrissen og Kromann Reumert.

Netop det faktum har været kimen til omfattende intern uro i Bruun Hjejle, der for alvor brød i ud lys lue for nogle år siden, da kontorets daværende formand, Mogens Thorninger, stoppede brat og gik til Copenhagen Infrastructure Partners. Siden skiftede stort set hele hans tidligere hold til Plesner, og den store uro kan da også tydeligt aflæses i regnskabstallene. Bruun Hjejle har nu gennem flere år ikke har været i stand til at øge omsætningen, alt imens flere af rivalerne har oplevet markant vækst. En vækst, der blandt andet er drevet af voldsom travlhed på især M&A-markedet de senere år.

At også Andreas Nielsen nu forlader Bruun Hjejle sammen med endnu en partner og otte medarbejdere, skal ifølge InsideBusiness’ oplysninger ses som en direkte konsekvens af firmaets haltende resultater inden for netop M&A samt de diskussioner om blandt andet aflønning, det har affødt.

Kilder med indgående kendskab til striden beskriver således et giftigt arbejdsklima, og i fortrolige samtaler har nu tidligere Bruun Hjejle-medarbejdere over for kolleger og kunder ligeledes beskrevet en dybt splittet partnerkreds, hvor man konstant skal kigge sig over skulderen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Andreas Nielsen eller Christian Eichen, mens Bruun Hjejle også har oplyst, at man ikke ønsker at kommentere sagen yderligere ud over at konstatere, at der var ”strategiske uenigheder”.

Uro flere steder

Mens Bruun Hjejle nu står decimeret tilbage, har Bech-Bruun omvendt potentielt fået løst lidt af en hovedpine.

En række af firmaets tunge navne inden for M&A med Jacob Hjortshøj i spidsen nærmer sig nemlig pensionsalderen, og man har derfor længe haft et behov for at supplere afdelingen med yngre kræfter. Flere kilder peger således på, at man internt ikke har haft helt så stærke kort til at kunne overtage efter de tunge profiler, hvorfor tilgangen af de to Bruun Hjejle-partnere falder på et tørt sted.

”Vi har allerede et stærkt fodfæste på det danske M&A-marked og ved, at nøglen bag enhver succesfuld transaktion er evnen til at kunne stille med det bedste hold til jobbet. Med Andreas og Christian på holdet styrker vi ikke kun vores position på M&A-området, men får også to kolleger, der forstår vores værdier og de muligheder, som Bech-Bruun har at byde på,” udtalte lederen af Bech-Bruun, Steen Rode, i forbindelsen med ansættelsen af de to nye partnere.

Det har trods gentagne forsøg ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Steen Rode.

Uroen i Bruun Hjejle og de senere års exits er langtfra enestående i den danske advokatbranche, hvor flere store aktører har kæmpet med interne problemer og magtkampe. Tidligere var det blandt andre Plesner, der måtte afgive en række folk til Accura efter stor intern uro, og også Horten har tidligere været presset af stor intern debat om aflønning.

 

Læs mere

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival

Storbank kan få nøglerolle i spillet om GN

Dramatisk opgør i kapitalfond

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond klar til at skifte frontfigur