boozt web

Inside story

Chefexit efter ballade hos fremadstormende børsrådgiver 

Tidligere Nordea-mand trækker sig nu som analysechef i fremadstormende børsrådgiver efter intern ballade om både ejerskab samt strategi. 

Med den tidligere ABG-profil Tue Østergaard i spidsen har den relativt nye børsrådgiver HC Andersen Capital fået en flyvende start. 

Allerede kort tid efter opstarten har virksomheder, der lever af at tilbyde digital IR til mindre virksomheder på børsen herhjemme fået stribevis af børsnoterede selskaber i folden, så man i dag rådgiver i alt 30 selskaber. 

Især mange af landets mindre virksomheder, herunder dem, der er noteret på den omdiskuterede vækstbørs First North, har flittigt gjort brug af HC Andersen Capitals ydelser, der primært handler om at skabe mere opmærksomhed om de små aktier fra både investorer og offentlighedens side. 

Bag kulisserne hos den nye, fremadstormende aktør har der dog længe udspillet sig en strid mellem Tue Østergaard og firmaets analysechef, Michael West Hybholt. 

Den tidligere chef for aktieanalyse i Nordea blev hentet til HC Andersen Capital sidste sommer med et klart mål om at udbygge firmaets platform og styrke selve analysedelen hos børsrådgiveren. 

En række ting er imidlertid ikke gået som planlagt, da den erfarne aktiemand flere gang har været på kant med Tue Østergaard om strategien i virksomheden, hvor man indimellem bevæger sig på en hårfin grænse mellem at skabe opmærksomhed om de mange små aktier og samtidig gøre det på et objektivt grundlag, hvor man ikke oversælger enkeltaktier. 

Samtidig er firmaets to aktieprofiler kommet på kant om ejerskabet af HC Andersen Capital. West Hybholt vaifølge InsideBusiness’ oplysninger blevet lovet medejerskab af den succesfulde børsrådgiver, men der viste sig ikke at være enighed om detaljerne herom. 

InsideBusiness erfarer derfor, at Michael West-Hybholt nu ikke længere er en del af HC Andersen Capital, efter at uenighederne kulminerede for ganske nylig. 

Selv ønsker han ikke at kommentere sagen, men bekræfter over for InsideBusiness’, at han ikke længere er tilknyttet HC Andersen Capital. 

Det samme gør Tue Østergaard, uden at han dog ønsker at kommentere Hybholts exit yderligere. 

Skaber opmærksomhed om de glemte aktier 

Tue Østergaard etablerede HC Andersen Capital efter en årrække hos den norske investeringsbank ABG Sundal Collier, hvor han stillede sig i front for en større offensiv rettet mod børsnoterede mindre selskaber, der ofte lever et noget stille liv herhjemme. 

Hvor et land som Sverige har en helt anden, levende aktiekultur, selv hvad angår de helt små virksomheder, har professionelle investorer herhjemme med ATP i spidsen gennem årene i stigende grad vendt ryggen til de mindre aktier. 

Handlen med de mange aktier i small og mid cap-segmentet på den danske børs er ofte meget begrænset, ligesom den generelle opmærksomhed fra analytikerne og bankernes side herhjemme primært er rettet mod de største selskaber i C25.  

Det lykkedes Tue Østergaard at få ændret det og få flere hjemlige og udenlandske investorer til også at interessere sig for mindre aktier såsom SP Group, North Media og Zealand Pharma. 

Den idé er blevet videreført til HC Andersen Capital, hvor man så også har taget en række First North-selskaber under sine vinger og forsøger at skabe mere transparens i et marked, der primært er befolket af private småinvestorer, og hvor gennemsigtigheden er meget lav. 

HC Andersen Capital har samtidig haft held til at snuppe en række profilerede og medievante analytikere som Michael Friis-Jørgensen fra Alm. Brand Bank og tidligere Jyske Bank-analytiker Frank Hørning. 

Ulempen i forretningsmodellen kan imidlertid være, at investorerne indimellem kan have svært ved at skelne mellem, hvorvidt den nye aktør er en uvildig rådgiver, der blandt andet leverer analyser af børsnoterede selskaber, eller hvorvidt kundeforholdet mellem virksomhederne og HC Andersen smitter af på både tilgangen til analyserne samt det IR-arbejde, man bliver betalt for at levere. 

Ikke desto mindre anser mange banker, herunder flere af landets mindre og mellemstore banker, platformen for at være uhyre spændende. Især fordi man relativt enkelt via sociale medier som LinkedIn og YouTube kan samle investorer og skabe øget opmærksomhed om selskaber, der ellers ville drukne i slipstrømmen af nyheder fra Novo Nordisk, DSV, Vestas og alle de andre giganter. 

For mange af de mindre virksomheder er samarbejdet med Tue Østergaard og hans nye aktør samtidig yderst tillokkende, da der især i bestyrelser og ledelser hos mange af de mindre virksomheder på børsen er en klar opfattelse af, at ens aktie er undervurderet, simpelthen fordi der ikke er nok handel og interesse for den. 

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Tue Østergaard. 

 

Læs mere

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt

PFA risikerer kæmpe nedskrivning på giftigt udlån

EQT forbereder salg af genrejst problembarn

EQT på vej med stort frasalg

Kapitalfond øjner nyt rekordafkast