Flere interesserede købere med den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman i spidsen cirkler netop nu om betalingsgiganten Nets, og et egentligt tilbud kan være på vej.
Det er gode nyheder for de to kapitalfonde Advent og Bain, der med et muligt bud på det børsnoterede selskab kan få en kærkommen kattelem ud af virksomheden, der har haft en tumultarisk tilværelse på fondsbørsen.
Også Nets-direktør Bo Nilsson kan netop nu fra hjørnekontoret i Ballerup skimte muligheden for at veksle sine 1,5 procent af den nordiske betalingskoncern til kolde kontanter, og set i det lys kan den erfarne topchef glæde sig over, at han har en kyndig mand stående i kulissen, der kan rådgive ham om, hvordan han skal administrere sin efterhånden velvoksne pengetank.
InsideBusiness erfarer således, at Bo Nilsson har tilknyttet tidligere direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen som privat rådgiver, der fremover skal hjælpe Nets-chefen med at administrere sin formue på omkring en halv milliard kroner, som han blev indehaver af i forbindelse med den kontroversielle børsnotering af betalingsgiganten sidste år.
Søren Dal Thomsen forlod – som InsideBusiness afslørede i december – pensionskassen under stor dramatik og har siden holdt lav profil, mens AP’s formand, Niels Dengsø Jensen, stædigt har nægtet, at der var tale om en fyring.
Men i det skjulte har Søren Dal Thomsen under stor diskretion etableret sit eget private rådgivningsfirma, der blandt andet skal hjælpe formuende danskere med at forvalte deres penge. Her er den mest prominente kunde indtil nu Bo Nilsson, der i al stilhed har givet den fyrede direktør en plads i bestyrelsen for sin private koncern Bamboh. Her skal Bo Nilsson investere den halve milliard, han indtil videre har tjent på Nets.
Et af de forretningsområder, som makkerparret allerede nu har kig på, er infrastruktur, og Bo Nilssons koncern har således for ganske kort tid siden stiftet selskabet Bamboh Infrastruktur, hvorigennem Bo Nilsson skal investere i langsigtede projekter med et stabilt cashflow.
Direktør kan være på vej ud
Bo Nilsson sidder på en aktiepost på 1,5 procent samt en række optioner i ombejlede Nets, der i skrivende stund er omgivet af flere potentielle bydere. Ud over den amerikanske fond står også Nordic Capital og Permira klar i kulissen, ligesom der ifølge InsideBusiness’ oplysninger også er et privatejet selskab, der har vist interesse. Fra flere sider lyder meldingen, at et regulært bud på Nets kan blive en realitet allerede i næste uge. Det store spørgsmål for Bo Nilssons vedkommende er, om et salg af Nets vil give direktøren mulighed for at veksle sine mange aktier til kontanter.
Flere kilder beskriver over for InsideBusiness, at direktøren selv anser sin rolle i Nets for at være udspillet, såfremt en overtagelse bliver en realitet. Bo Nilsson har således en klar interesse i at bruge både kræfterne og formuen på nye projekter, men det er stadig tvivlsomt, hvorvidt den interesserede fond vil forlange, at direktøren bliver tilknyttet efter en overtagelse, og eventuelt hvor lang tid der skal være tale om.
Skal levere investorer til CIP
Gennem sine ti år i AP Pension gjorde Søren Dal Thomsen sig bemærket som en af pensionsbranchens mest markante profiler, og han var samtidig en ivrig fortaler for alternative investeringer. Under hans ledelse kastede AP sig blandt andet ud i investeringer inden for netop infrastruktur, ejendomme og ikke mindst landbrug.
Set i lyset af Søren Dal Thomsens ekspansive tilgang til investeringer er det ikke overraskende, at den tidligere pensionsdirektør nu også har valgt at kaste sig over ikke blot forvaltning, men også alternative investeringer efter sin exit fra AP.
InsideBusiness erfarer således, at Søren Dal Thomsen spiller en nøglerolle i forbindelse med oprettelsen af K Alternativ Infrastruktur I K/S sammen med erhvervsmanden Jesper Kirstein, der via firmaet Kirstein A/S i mange år har rådgivet professionelle investorer, herunder pensionskasser, i forbindelse med vurdering af eksempelvis danske fondsmæglere.
Nu skal Kirstein og Søren Dal i fællesskab hjælpe formuende danskere med at investere i de tidligere Dong-folks Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) tredje fond. Tanken er at samle en lang række mindre tilsagn i en såkaldt feederfond, som så efterfølgende kan give tilsagn til de enorme CIP-fonde, hvor de store investorer, herunder pensionskasserne, står i kø for at komme med om bord.
Som udgangspunkt er en investor med et tilsagn på 5 millioner kroner alt for lille til at komme i betragtning til CIP, men Søren Dal og Jesper Kirsten vil nu samle de mange små tilsagn og dermed sikre, at de får en ejerandel i CIP, hvor de kan tale med én fælles stemme.
Stor undren blandt fondsmæglere
Netop Søren Dal Thomsens samarbejde med Jesper Kirstein har vakt en del opsigt i den finansielle sektor. Kirstein har nemlig i mange år fungeret som såkaldt uafhængig ekspert, der blandt andet har vurderet priser, vilkår og performance blandt landets fondsmæglere på vegne af store institutionelle kunder. Den forretning er dog blevet udfordret af, at mange kunder gennem de senere år har siddet med en følelse af, at de ville få en ringere rating end andre, såfremt de ikke ville betale for Kirsteins analyser.
Det var dog først for nylig, at irritationen brød ud i lys lue hos især mange af landets fondsmæglere. Her kunne Jesper Kirstein nemlig offentliggøre, at han var klar med sit eget fondsmæglerselskab, Spektrum A/S, der nu skal forsøge at kapre kunder for de selvsamme fondsmæglere, hans virksomhed har benchmarket i årevis.
Flere af branchens aktører er noget forundrede over den udvikling, da Jesper Kirstein for nylig var rundt hos en række mæglere for at placere et stort mandat for en professionel investor. Den proces forløb egentlig efter bogen, men flere af aktørerne har i dag svært ved at se det rimelige i, at Kirstein lancerer en direkte konkurrent til dem, ganske kort tid efter at han har fået adgang til en række fortrolige informationer om deres forretningsmodel.
Dramatisk exit
For Søren Dal Thomsen er samarbejdet med Kirstein en naturlig forlængelse af, at Kirstein gennem mange år også har bistået AP Pension i forbindelse med ratings af samarbejdspartnere, og makkerparrets fælles projekt ligger fint i tråd med, at Søren Dal Thomsen nu i al hemmelighed kaster sig over rådgivning af velhavende danskere.
Flere kilder peger dog over for InsideBusiness på, at Søren Dal Thomsen så vidt muligt forsøger at holde sig under radaren efter sin kaotiske exit fra AP Pension. InsideBusiness har også forgæves forsøgt at få den forhenværende pensionsdirektør i tale både telefonisk og via mail, men Søren Dal Thomsen er ikke vendt tilbage. Da Søren Dal Thomsen forlod AP Pension, blev han bedt om omgående at pakke sine ting og blev sendt hjem. Det var således en noget rystet direktør, InsideBusiness fangede på telefonen i december, kort tid efter at han havde forladt AP’s hovedsæde til fordel for hjemmet i Søborg.
Forinden havde pensionskassens it-afdeling arbejdet på højtryk for at lukke både direktørens mail og hans telefon, men alligevel har pensionskassens formand Niels Dengsø Jensen stædigt holdt fast i, at det var Søren Dal Thomsens eget valg at forlade AP Pension. Hverken det dramatiske forløb eller den efterfølgende historie om et gyldent håndtryk på knap 16 millioner kroner, fik AP-formanden til at ændre sin forklaring.
LÆS MERE
Industrielle købere cirkler om Nets
Hjemsendt direktør fik mundkurv, 15 millioner og en flot afskedsreception
Stor mystisk om pensionsdirektørs overraskende exit