;
net lønsikring

Inside story

Corona giver forsikringsselskaber hovedpine. Stor spiller dropper produkt

Forsikringsbranchen står splittet i sag om salg af lønsikring under krisen. Et selskab har stoppet salget af de konjunkturfølsomme produkter, et andet har droppet onlinesalg, mens andre overvejer prisjusteringer eller kører ufortrødent videre.

Det kan være en fin deal at sælge lønforsikringer, mens økonomien går opad, og arbejdsløsheden er lav. Noget anderledes forholder det sig, når det går så hastigt den anden vej, som vi ser nu. For en række af de forsikringsselskaber, som har set en god forretning i at sælge lønsikringsforsikringer, der sikrer indkomstniveauet ved ledighed, har produktet nemlig udviklet sig til lidt af en hovedpine i lyset af coronakrisen.

Og den dårlige stemning omkring produktet er så småt begyndt at blive til handling i selskaberne, der dog har reageret vidt forskelligt på krisens udvikling og de mere end 40.000 danskere, som i de seneste uger har stillet har sig op i ledighedskøen. Mest kontant er Topdanmark, der på sin hjemmeside meddeler, at man i øjeblikket ikke kan købe koncernens lønsikringsprodukter på grund af coronavirus/situationen.

InsideBusiness har spurgt ind til årsagen til Topdanmarks lukning af produktet – og om selskabet mener, at reaktionen er samfundsansvarlig.

Men meldingen fra direktør for division privat Carsten Elmose lyder, at man lukker for at hjælpe de kunder, der allerede har tegnet produktet.

Sagen kort

Det kan mildest talt blive en dyr omgang, hvis et forsikringsselskab er stort på lønforsikringer, og arbejdsløsheden stiger hastigt, som vi ser nu.

Derfor er det spændende at følge selskabernes reaktion på coronakrisen som i denne rundspørge, der viser, at landets næststørste spiller allerede har lukket ned for onlinesalget.

“Topdanmark dækker alle dem, som allerede har en lønsikring hos Topdanmark ved arbejdsløshed som følge af corona. Vi regner med at komme til at hjælpe mange familier gennem arbejdsløshed i coronakrisen. Derfor har vi på nuværende tidspunkt stoppet for salget af lønsikringer via vores hjemmeside, så vi sikrer, at vi kan holde hånden under alle dem, som har betalt til forsikringsfællesskabet også i opgangstider.”

Dog oplyser Topdanmark, at man fortsætter salget via sine samarbejdspartnere. Så helt lukket er der altså ikke:

”Vi beregner i øjeblikket på situationen omkring corona og melder ud, når vi ved mere. Vi fortsætter salget gennem vores partnere. 80 procent af vores salg kommer derigennem.”

Codan stopper onlinesalg

Hos Codan, der via datterselskabet Privatsikring sælger forsikringer gennem banker og lokale pengeinstitutter i hele Danmark, har man også fjernet produktet fra onlinesalg på hjemmesiden. Men det er dog ikke udtryk for, at man ikke længere sælger forsikringerne, forklarer Helle Kjærgaard, CEO i Privatsikring:

”Vi har valgt midlertidigt at pause det automatiske onlinesalg og opfordrer i stedet kunder til at tage fat i deres forsikringsrådgiver, deres lokale pengeinstitut eller kontakter vores kundetjeneste. Det skyldes, at vi lige nu er ekstra opmærksomme på, at kunden altid kender betingelserne, så de får en god oplevelse, og at vi i fællesskab har en klar forventningsafstemning om dækningen.”

Helle Kjærgaard erkender, at det kan være en udfordring med pandemier i den nuværende situation, men man dækker altså som lovet og lever på den måde op til sit samfundsansvar:

”Vi følger udviklingen tæt, og vores betingelser tager ikke forbehold for epidemier og pandemier. Vi dækker derfor, som vi plejer, for de kunder, som har købt vores lønsikringsprodukt før coronavirus. Vi dækker også på normal vis, hvis en kunde bliver opsagt fra en virksomhed, der lige nu modtager tilskud fra en af regeringens hjælpepakker. Er der kunder, som bliver sat ned i tid og dermed får ændret lønnen, skal de som sædvanlig kontakte os og få justeret dækningen.”

Købstæderne overvejer prisen

I Købstædernes Forsikring kigger man på at justere lønsikringsproduktet på prisen i forhold til den nuværende situation, men man fastholder ifølge topchef Anders Hestbech produktet:

”Vi kikker på at justere præmien i forhold til den forventede forhøjede ledighed i en periode, men vi tager ikke produktet af hylden.”

I landets største forsikringsselskab, Tryg, tilbyder man ikke lønsikring som produkt. Kun via datterselskabet Alka har man det fortsat på hylderne og sælger det individuelt til medlemmer af otte fagforbund, f.eks. HK, Dansk Metal, 3F og Teknisk Landsforbund. Man sælger også fortsat lønsikring kollektivt til de fagforbund, som kollektivt ønsker at dække deres medlemmer, oplyser kommunikationschef Tanja Frederiksen.

Til sammenligning har Alm. Brand også fastholdt sin strategi på området, idet man ifølge kommunikationsdirektør Claus Kappel Christensen hele tiden kun har tilbudt produktet til funktionærer eller til medarbejdere med ansættelse på funktionærlignende vilkår.

Derimod droppede Gjensidige historisk set lønsikringsproduktet allerede i 2010, og selv om man fortsat har få kunder tilbage fra dengang, så har man det ikke længere på hylderne.

Det skyldes ifølge kommunikationschef Trine Andrup, at man ikke så en god nok forretning i produktet på det tidspunkt.

”Det er korrekt, at vi ikke udbyder lønsikring, men det har ikke noget med coronakrisen at gøre. Vi stoppede nytegning på produktet i 2010, hvilket skyldes en kombination af koncernens risikopolitik på daværende tidspunkt samt manglende kritisk masse i porteføljen.”

 

LÆS OGSÅ

Tryg risikerer at skulle betale kæmpesummer tilbage til kunderne

Forsikringsbranchen tørner sammen over kontroversiel prispolitik

Forsikringsselskab dropper kunder, der flytter fra lokalområdet

Intern whistleblower slår alarm over Trygs forretningspraksis

Forsikringsbranchen står splittet om kontroversielle prisstigninger

Sultent forsikringsselskab jagter nye partnere

Codan og Alm. Brand skal have samme medicin fra ny topchef

Politikere advarer mod forsikringer: De truer velfærdsmodellen

Forsikrings- og pensionskæmper i kapløb om private velfærdsprodukter

Se alliancerne mellem bank, forsikring og pensionsselskaber. Hvor er åbningerne?

Finansalliancer i opbrud. Priskrig på forsikring tager form

Stort dansk forsikringsselskab kæmper for livet

Udenlandske forsikringsselskaber vælter ind – og kan ændre konkurrencebilledet

Partnere dropper udsat dansk forsikringsselskab, men ny spiller stormer ind på markedet

Forsikringsselskab stormer frem i Danmark efter turnaround

Presset på forsikringsbranchen stiger. Her er de mest veldrevne selskaber – og de dårligste

Er forebyggelse et guldæg? Spørgsmålet splitter branchen

Udfordret Codan i større omstrukturering

Forsikringsselskaber slipper for gigantregninger fra forsikringskonkurser