SkatePro web

Inside story

Coronamedvind giver kapitalfonde grå hår

En stribe virksomheder skal nu sælges, efter at de har haft massiv medvind takket være covid-19, men for kapitalfonde og andre opkøbere er det ualmindelig svært at regne prisen på selskaberne hjem.

Mens en række virksomheder enten har været hårdt ramt af coronapandemien eller har været fuldstændig lagt ned, har enkelte brancher nydt ualmindelig godt af virussen og dens mange konsekvenser.

Ikke overraskende er mange af ejerne af de selskaber, der har fået rygstød af covid-19, nu ved at gøre deres virksomheder klar til frasalg for dermed at kapitalisere på den store fremgang.

For især kapitalfonde og andre opkøbere, herunder private pengetanke og strategiske købere, giver det helt konkrete udfordringer, da det trods en hær af rådgivere i ryggen er ualmindelig svært at værdisætte de virksomheder, der har haft stor gavn af de markante ændringer i arbejds- og forbrugsmønstre.

Ingen har nemlig prøvet at agere i et scenario som det nuværende, og for opkøberne er det derfor ualmindelig svært at vurdere, hvordan de fremtidige vækstrater vil se ud, samt hvor stor en del af fremgangen i både 2020 og indeværende år der rent faktisk kan tilskrives covid-19.

Det første eksempel på det så vi allerede i foråret, hvor ejerne bag den gamle danske industrivirksomhed Jacob Holm & Sønner gik på jagt efter en ny ejer efter et 2020, hvor man oven på en række svære år havde fået et massivt rygstød, idet firmaet blandt andet producerer det stof, der bliver anvendt til mundbind.

Her valgte især mange af kapitalfonde at takke nej til at kigge nærmere på virksomheden, blandt andet ud fra en frygt for hvordan selskabet rent faktisk ville præstere i en verden uden nedlukninger og pandemi.

Også virksomheder i andre sektorer, herunder kapitalfondenes foretrukne jagtmark, it-sektoren, samt selskaber med visse forbrugsgoder har nydt ualmindelig godt af corona.

Det gælder blandt andre selskabet SkatePro (billedet), der producerer og sælger alt fra skateboards og løbehjul til rygsække og T-shirts. SkatePro er en af de virksomheder, hvor ejerkredsen netop nu gør klar til at udnytte et forrygende 2020, hvor forbrugerne har brugt langt flere penge på hobbyudstyr på bekostning af rejser og restaurantbesøg.

Alene det seneste år er SkatePros indtjening før renter og afskrivninger næsten tredoblet til knap 75 millioner kroner, hvorfor ejerne har hyret revisionshuset PwC’s corporate finance-afdeling til at afsøge markedet for en køber til virksomheden, der blev stiftet i 1996.

I dag er Hinnerup-virksomheden globalt en af de største inden for salg af action- og fritidsudstyr, og for de potentielle købere bliver den helt store udfordring at regne sig frem til, hvorvidt man kan fortsætte de voldsomme vækstrater, samt ikke minds hvordan udviklingen vil være fremover i et mere normaliseret scenario.

Samme scenario gør sig gældende for Maj Invests salgsklare guldæg Svendsen Sport, der også har oplevet et ekstra boost fra pandemien, der er fortsat ind i 2021.

Det samme gør sig gældende for Solix’ salgsklare byggematerialeproducent, Cembrit, og FSN Capitals distributionsvirksomhed, EET, der begge ligeledes kan fremvise massiv fremgang i 2020, hvor en vis portion af væksten kan relatere sig til, at begge opererer i brancher, der har oplevet rygstød fra covid-19.

De har nydt godt af Corona

Herunder ses nogle af de salgsklare virksomheder, der i større eller mindre grad har nydt godt af Corona.

EET: Ejes af kapitalfonden FSN Capital og skal sælges af Baird. Prisen bliver sandsynligvis 3-4 mia. kr.

Lakrids By Bülow: Ejet af kapitalfonden Valedo. Skal nu sælges af investeringsbanken Baird for omkring 500-600 mio. kr.

SkatePro: Ejes af selskabets to stiftere og skal sælges af PwC. Vurderes at have en salgspris på mellem 750 mio. og 1 mia. kr.

Sport: Ejet af kapitalfonden Maj Invest. Skal nu sælges af investeringsbanken William Blair for 600-800 mio. kr.

Solix: Ejes af kapitalfonden Solix og skal sælges af Nordea og Citi. Prisen bliver i bedste fald på op imod 4 mia. kr.

En stor ubekendt faktor

Hos landets største kapitalfond, Axcel, har man netop rejst sin sjette fond med et samlet tilsagn på 6 milliarder kroner, og de penge er fonden og ledende partner Christian Schmidt-Jacobsen i fuld gang med at investere. Her møder man derfor også en række potentielle investeringsmuligheder, hvor medvind fra covid-19 er en stor ubekendt faktor.

”Der er løbende virksomheder i markedet, hvor corona i større eller mindre grad har haft positiv effekt. Det er noget, vi er meget opmærksomme på, især i forbindelse med prissætning. Det, der gør det udfordrende, er at skabe sig et billede af, hvordan både vækst og indtjening vil udvikle sig på lidt længere sigt,” siger Christian Schmidt-Jacobsen, der også selv har selskaber i porteføljen, der har nydt godt af pandemien.

Christian Schmidt-Jacobsen understreger, at hvor man i Axcel tidligere var noget bekymret for at investere i virksomheder, der var påvirket af covid-19 med enten positivt eller negativt fortegn, ser man i dag noget mere nuanceret på tingene.

”Vores opgave er at vurdere virksomheden ud fra blandt andet en historisk udvikling og samtidig kigge på, hvordan sektoren generelt udvikler sig og tidligere har gjort det. Det er ikke nogen let øvelse, især fordi sigtbarheden fortsat er meget lav. Vi er langt fremme med vacciner herhjemme og er stort set tilbage til en normal hverdag, men sådan ser det bestemt ikke ud alle steder i verden,” siger Axcel-chefen.

Ingen har den gyldne nøgle

Hos kollegerne i Maj Invest er man ved at etablere sin sjette fond, og også her understreger ledende partner Per Høholt, at de positive effekter fra corona er usædvanlig svære at værdisætte for både køber og sælger.

”Det er et stort dilemma i øjeblikket, og det er en dialog, som vi er nødt til at have med sælgerne. Først og fremmest er vi nødt til at tro på den langsigtede værdiskabelse i en virksomhed, men selv når man kommer langt ind i en due diligence og ned i tallene, kan det være en udfordring, alene fordi der på bagkanten af covid-19 er opstået nye forhold, der kan have stor betydning for, hvordan verden ser ud om seks måneder,” siger Per Høholt, der overtager hjørnekontoret i Maj Invest efter fondens mangeårige leder, Erik Holm.

Per Høholt understreger, at en af de helt store udfordringer er at skille en virksomheds tal ad for dermed at finde ud af, hvor meget af væksten der rent faktisk kan tilskrives covid-19.

”Det er let at se, at der har været et mersalg, men udfordringen er at lokalisere, hvor det kommer fra. Hvor meget skyldes corona, hvor meget skyldes underliggende vækst i markedet eller en bedre salgsindsats. Det er meget svært at vurdere, og hverken vi eller sælger har en gylden nøgle her,” siger Per Høholt.

”Der, hvor der for alvor opstår en risiko, er, hvis vi har en fornemmelse af, at væksten fremovere kan komme til at ligge under de historiske niveauer før covid-19. Her skal man for alvor være forsigtig, for et selskab kan sagtens være en god investering, selv om væksten normaliserer sig fra 20 til 10 eller 5 procent årligt,” lyder det fra Maj Invests ledende partner.

Regner på forskellige scenarier

Ligesom kapitalfondene volder coronakrisens vindere også hovedbrud hos de konsulenthuse, der ofte bliver hyret til at gennemgå selvsamme fondes opkøbsemner med en tættekam for blandt andet at vurdere selskabernes kommercielle potentiale fremover.

Hos konsulenthuset Implement støder man ofte på netop problemstillingen med at skulle vurdere potentialet hos en virksomhed med coronamedvind, og partner i konsulenthusets M&A-afdeling Morten Dalsgaard understreger, at man trods et stort forarbejde også oplever store ubekendte faktorer.

”Som rådgiver går vi typisk ind og trykprøver de markeds- og strategiske perspektiver, virksomhederne og deres ejere præsenterer. Vi vil ofte lave forskellige scenarier for den fremtidige udvikling, så vores kunder kan få et bedre overblik over, hvilket kadence en virksomheds vækst og indtjening vil lande på fremover. Men det er en helt særlig situation i øjeblikket, da vi er uden historiske fortilfælde,” siger han.

Ud over virksomheder, der direkte har vundet terræn under pandemien, er der også en række andre, der eksempelvis har nydt godt af en større ketchupeffekt sidste år, hvor Danmark genåbnede efter forårets nedlukninger.

Det gælder eksempelvis ejendomsbranchen, hvor restriktioner sidste forår gjorde det stort set umuligt for udenlandske investorer at opkøbe de eftertragtede danske mursten. Da først landet åbnede igen, strømmede det ud med handler, der var sat på pause i foråret, hvilket gav massiv vækst hos både mæglere og forvaltere i slutningen af 2020, og som er fortsat i år.

”Nogle brancher oplever en kæmpe pukkel, der giver markant vækst i øjeblikket, mens andre brancher oplever større, strukturelle ændringer i forbrugernes adfærdsmønstre. Samtidig ser vi andre selskaber, der har udnyttet krisen offensivt og købt op.” siger Morten Dalsgaard.

Alt imens covid-19-påvirkningerne giver panderynker nu og her, skæver både fonde, rådgivere samt ikke mindst bankerne også nervøst til de udfordringer, der så småt tårner sig op for mange danske selskaber. Mangel på arbejdskraft og en skrøbelig forsyningskæde er nogle af de faktorer, der ligeledes giver bekymring. Samtidig oplever mange virksomheder stigende råvarepriser, der ligeledes kan sætte væksten under pres i den kommende tid.

 

Læs mere

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling