boozt web

Inside story

Dag og nat for tidligere kolleger i venturebranchen

To af de mest fremtrædende venturefonde kommer vidt forskelligt ud af 2023. Selv om de mørkeste skyer over venturemarkedet letter, spøger manglende exits stadig blandt investorerne. Hos den største ventureinvestor blandt de danske pensionskasser holder man kraftigt igen med nye investeringer.

For fem år siden tog venturefonden Sunstone Capital en radikal beslutning om at dele sig i to.

Sunstone Life Science Ventures blev navnet på den del af det tidligere Sunstone, der især har biotek som sit speciale, mens Heartcore Capital blev født som en ny venturefond med et fokus på tech.

Men siden Sunstone Life Science Ventures og Heartcore Capital gik hver til sit, er udviklingen kørt i hver sin retning for de to venturefonde, der hører til de bærende kræfter i det danske venturemiljø.

2023 har ikke rokket ved det billede, viser en gennemgang af de to venturefondes porteføljer, som InsideBusiness har foretaget.

Heartcore Capital leverede endnu en gang et positivt resultat på tværs af sine syv aktive fonde. Her viser de første regnskaber fra fem af fondene et samlet overskud på næsten 270 millioner kroner. Dermed fortsætter fondene på den positive kurs mod at levere særdeles fornuftige afkast til sine investorer, som tæller blandt andre Den Europæiske Investeringsfond, Dansk Vækstkapital og Industriens Pension.

Omvendt må biotekspecialisterne i Sunstone, der har Vækstfonden og Novo Holdings i ryggen, endnu en gang notere sig et tab, denne gang på 89 millioner kroner, på tværs af tre aktive fonde. Dermed har venturefonden siden etableringen i 2007 indtil videre ikke leveret et nævneværdigt afkast til investorerne.

Resultaterne hos de fremtrædende venturefonde er de første vidnesbyrd om udviklingen i det danske venturemiljø, der efter en række jubelår for alvor kom ned på jorden i 2022, hvor en giftig kombination af begrænsede exitmuligheder og store tab i porteføljen ramte mange af de danske venturefonde hårdt.

Heartcore Capital er dog en af de få venturefonde, der har formået at styre uden om de store nedskrivninger. Samtidig begynder flere af Heartcore Capitals porteføljeselskaber at vise særdeles stærke takter – til en vis overraskelse for fonden selv.

”2022 var et år, hvor man var glad for at holde skindet på næsen. 2023 startede ret svært med meget lav aktivitet, og pludselig gik Silicon Valley Bank konkurs i marts. Der holdt alle vejret. Vi blev reddet på målstregen, men det var et wakeupcall for hele branchen, tror jeg,” siger ledende partner Jimmy Fussing, der betegner 2023 som ”acceptabelt uden at være et prangende år”.

Mørke skyer letter. Venturefond øjner rekordafkast

Det er Jimmy Fussings vurdering, at de mørkeste skyer er lettet over venturemarkedet, selv om han tilføjer, at det amerikanske præsidentvalg senere på året fortsat kaster en vis usikkerhed over markedet.

”Vi lever i en verden, som bliver mere protektionistisk. Når vi er i et amerikansk valgår, skaber det yderligere usikkerhed om aktiviteten og exits. Det kommer til at have konsekvenser – også for vores lille branche. Det er en dark horse, fordi den hurtigt kan få den positive stemning, der hersker lige nu, til at vende,” siger Jimmy Fussing.

Den spirende optimisme kommer især fra den medvind, som de syv store amerikanske techaktier, de såkaldte Magnificient 7, der tæller Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Meta, Tesla og Nvidia, har haft siden slutningen af 2023.

Heartcore Capital har tidligere udmærket sig ved at være en af de venturefonde, der nåede at få udnyttet de gode tider, hvor man i sine fonde fra henholdsvis 2011 og 2016 har øget afkastet ganske markant, i takt med at den techfokuserede investor har stået bag flere solide frasalg, herunder noteringen af modewebshoppen Boozt.

Boozt var en del af Heartcore Capitals første fond fra 2007, men faktisk ser Heartcores fond II fra 2011 ud til at overgå den. Ved udgangen af 2023 havde fond II leveret et afkast på over 4,3x brutto, men ifølge Jimmy Fussing viser mange af porteføljeselskaberne en så positiv udvikling, at fonden har kurs mod et afkast på helt op mod 7 gange investeringen.

Guldæggene i fonden er blandt andet det tyske rejseguideselskab Get Your Guide og det danske techselskab Corti, der i september sidste år rejste over 400 millioner kroner.

”I fond II har vi et meget stort aktiv i Get Your Guide, der efter corona har klaret sig vanvittig godt. Den vækstkurve fortsatte i 2023. Så havde vi en meget stor runde i Corti, og det var en markant opskrivning i fonden, samt et par andre selskaber, der lige pludselig er vokset meget. Kendetegnet ved dem er, at det er selskaber, som vi har haft lidt lavere forventninger til, men som pludselig outperformer. Det er også derfor, at vi tror, at det bliver vores bedste fond til dato. Vi tror på, at den kan ende på et afkast på 6,5-7x brutto,” siger Jimmy Fussing.

Stor pensionskasse skruer ned for nye investeringer

I mange år gik pensionskasser og private pengetanke i en bue uden om den danske venturebranche, der i årene efter finanskrisen blev affolket, i takt med at investorerne søgte mod udgangen i kølvandet på svigtende resultater.

I årene frem til 2022 ændrede det billede sig imidlertid, og selv de normalt så forsigtige pensionskasser herhjemme begyndte nu pludselig at stille formuen til rådighed for nystartede venturefonde, i takt med at især frasalg af lovende it- og teknologiinvesteringer sikrede aktørerne solide afkast.

Blandt de danske pensionskasser skiller i særdeleshed Industriens Pension sig ud.

Industriens Pension har i årevis været en af de mest aktive danske pensionskasser i venturemarkedet. Pensionskassen har blandt andet investeret i flere af Heartcore Capitals fonde og er også med i den nye fond V fra Heartcore Capital, hvor det også er lykkedes Heartcore Capital at få PFA Pension om bord.

Tilsagnet til Heartcore Capitals nye fond er langtfra hverdagsstof i Industriens Pension. Pensionskassen besluttede nemlig for godt fire år siden at skrue ned for nye tilsagn til venturemarkedet.

”Vi har reduceret nye tilsagn kraftigt de seneste fire år, men har beholdt vores eksisterende investeringer. Vi har af den grund måttet takke nej til nogle managere, og andre har vi sat ned i volumen,” siger Peter Juhl Nielsen, director i Industriens Pension.

Rebalanceringen er dog ikke et udtryk for, at Industriens Pension er utilfreds med afkastene fra sine ventureinvesteringer.

”Venture har gjort det godt for os i rigtig mange år, og vi måler vores afkast over en længere tidshorisont. Vi havde f.eks. et afkast på 66 pct. for vores Private Equity-investeringer i 2021, og de har især drevet af venture, hvor afkastet lå endnu højere. Så selvom 2022 og 2023 ikke har været gode år, har vi stadig haft et fantastisk afkast over flere år,” siger Peter Juhl Nielsen.

Ligesom mange andre investorer må Industriens Pension dog også sande, at det ikke ligefrem har regnet med penge ned over investorerne i venturemarkedet de seneste to år.

”Der har ikke været mange exits de seneste år. Men vi har det lange lys på. Vi ved, at der er en del i gang. Vi hører fra mange forvaltere, at vi har nået et vendepunkt. De tror ikke, at priserne falder mere, og de tror, at det bliver muligt at lave exits,” siger Peter Juhl Nielsen.

Netop de manglende exits er man opmærksom på hos Heartland Capital.

”Investorerne har ikke fået meget retur de senere år. Min vurdering er, at de vil have fokus på det nu. Vi tror dog på, at der kommer gang i M&A-aktiviteten og børsnoteringsaktiviteten,” siger Jimmy Fussing.

 

Læs mere

Venturefonde på pengejagt i yderst svært marked

Sådan har venturefondene klaret et giftigt 2022

Er festen er slut i venturebranchen? Fondes værdier i hård opbremsning

Ombrust venturefond lurer på spektakulært frasalg

Statslig investor har milliarder på spil i yderst skrøbeligt venturemarked