danica_meta

Inside story

Danica justerer pensionsordning for en halv million kunder

Landets næststørste pensionsselskab er i gang med en storstilet manøvre, hvor hundredtusinder af erhvervskunder og lønmodtagere får nye og typisk højere priser for titusinder af kunder, ligesom der også er justeringer i dækningerne. Danica-direktør Søren Lockwood kalder det for den største operation med produktjusteringer nogensinde.

Danica er ved at afslutte nok en storstilet manøvre med pris- og produktjusteringer for rigtig mange danske kunder. Således fik 450.000 medarbejdere i firmaordninger nye betingelser den 1. januar 2022. Heraf fik 20.000 en mindre prisændring på cirka 5 pct. Nu venter justeringer for yderligere 30.000 kunder i firmaordninger, som får en ny pris per 1. juni i år.

Ifølge koncerndirektør Søren Lockwood er overskriften i manøvren forenkling, forbedring og præcisering af typisk de 200.000 kunder, som Danica købte ud af SEB i 2017.

”Det er den største øvelse nogensinde for os med produktjusteringer. Det gælder både Danica og SEB-kunder, hvor vi vil forenkle på baggrund af fusionen med SEB. Vi justerer, så vi får færre rammeaftaler, idet SEB-kunderne overgår til at få rammeaftalerne fra Danica. Det har den fordel, at rådgiverne skal kende færre aftaler og skal justere og implementere ændringer hurtigere,” siger Søren Lockwood.

Manøvren er tidsmæssigt sammenfaldende med de storstilede prisjusteringer på markedspladsen som følge af de nye SUL-regler, hvor vi allerede har set, at der er store prisjusteringer på vej. PFA har således oplyst, at man hæver priserne med 20 pct. i gennemsnit, men kunderne vurderes individuelt. Velliv har valgt at hæve priserne med 20-50 pct., i nogle tilfælde mere, mens AP Pension er i gang med at hæve priserne på de mindre virksomhedskunder med fra 20-60 pct.

Danica justerer priserne

Danica har netop valgt at gennemføre en omfattende justering af betingelser og vilkår, priser og dækninger.

Det betyder, at f.eks. en række yderligere kritiske sygdomme er dækket af forsikringen, f.eks. sygdomme i nervesystemet, indoperation af en ICD-enhed (hjertestøder) på grund af livstruende hjerterytmeforstyrrelser eller hjertestop. Dog ikke pacemaker.

Der ændres også på SUL-dækningen, således at karenstiden nu gælder fra første sygedag.

Man kan også få dækket omkostninger ved at gå til osteopat, ligesom det bliver lettere at få adgang til psykologhjælp.

Til sammenligning har Euro Accident meddelt, at man ikke har behov for at justere priserne her og nu, og det samme gælder Sampension, så alt andet lige bliver de to spillere mere konkurrencedygtige i det nuværende markedsbillede.

Søren Lockwood oplyser dog, at de nye SUL-regler ikke har noget at gøre med Danicas justeringer, for de har været planlagt længe før, selv om de også kommer til at udløse prisændringer for nogle kunder.

”Det, vi er i gang med, er ikke en prisjusteringsøvelse, selv om det kan være konsekvensen for nogle af kunderne. For nogle bliver det lidt billigere, for andre er der tale om en mindre prisstigning, men der kan også være enkeltkunder, der får en større stigning, men det er kun ganske få.”

Balance i SUL for mindre kunder

I det hele taget er de øvrige selskabers fokus stift rettet mod Danicas prisændringer, fordi man i modsætning til de tre andre store spillere endnu ikke har meldt større prisstigninger ud. Det kommer man heller ikke til, hvad angår de mindre erhvervskunder.

”For kunder med op til 100 medarbejdere har vi balance i SUL-regnskabet, så der står vi virkelig stærkt. På de større kunder er det et slag fra kunde til kunde, når vi skal have balance i SUL-priserne. Det øver vi os på, ligesom vi forbeholder os ret til at give rabatter fra egenkapitalen.  Vi har ikke noget ønske om at hæve priserne samlet set, så der adskiller vi os lidt fra de andre.”

I steget påpeger Søren Lockwood, at øvelsen handler om at give flere og bedre varer på hylderne.

”Det handler f.eks. om forbedringer på tab af erhvervsevne-dækning og kritisk sygdom, død og sundhedssikring. Hvordan vi vurderer en medarbejders økonomiske erhvervsevne. Førhen tog vi udgangspunkt i sammenlignelige personer ud fra geografisk placering, nu gør vi det ud fra medarbejderens pensionsgivende løn. Det er en klar forbedring.”

Allerede i november sidste år beskrev InsideBusiness nogle af ændringerne i Danicas prisjustering med udgangspunkt i et konkret kundebrev, hvor prisen på TAE-dækningen steg med 7 pct., prisen på sundhedssikring steg med 6,5 pct., mens prisen på dækning ved visse kritiske sygdomme, der samtidig udvides, steg med 7 pct.

Stramninger på sundhedsforsikringer

Ændringerne indebærer også, at karensperioden i forhold til udbetaling af tab af erhvervsevne-forsikring nu beregnes fra første sygedag, hvor medarbejderende går til lægen. Så på den måde undgår syge medarbejdere f.eks. en længere karensperiode.

”Der er også ændringer i ressourceforløbsydelser, hvor vi gerne vil kompensere kunderne for tab, hvis det offentlige modregner i sine ydelser. Der er også forbedringer ved forsikringsdækninger, så pårørende nu også er dækket ved selvmord uden karens og ved flere nye kritiske sygdomme.”

Der er også stramninger på sundhedsforsikringer.

”Ja, der er også områder med stramninger på sundhedsforsikringer, der indebærer, at forsikringen kun dækker ved varige forbedringer, f.eks. ved fysioterapi. Her skal en læge sige god for, at der vil være varige forbedringer ved en behandling, ellers dækker sundhedsforsikringen ikke.”

Der er også andre udfordrere i markedet, som går efter de mindre erhvervsdrivende som f.eks. agenthuset PensionsSelskabet, som har lavet en bundlingløsning i samarbejde med Euro Accident, AP Pension og Nordnet.

Læs mere

Forsikrings- og pensionsselskaber i pinefuldt dilemma i ligestillingssag

Vi afdækker storstilet udbudssæson i pension: PFA er jaget vildt

Slagsmål om bøderegn over pensions- og forsikringsbranchen

Pensionskunder snydt for høje afkast

Pensionsselskab øger risikoen for udvalgte kunder

Se bedste og dårligste afkast på pensionen i 2021: Danica udspiller ærkerivalen PFA

Danica ligner ny førerhund i helt nyt konkurrencebillede på pension

Gamechanger på pensionsmarkedet: Velliv hæver priserne markant

Pensionsgigant hæver priserne og ændrer på udskældte forsikringer

Ny bølge af topchefudskiftninger nærmer sig i pensionsbranchen

Kan pensions- og forsikringsbranchen leve op til egen høje moral?

Forsikring & Pension tager opgør med interne stridigheder med stor ændring

PFA-topchef advarer mod nye spillere på pensionsmarkedet

Hårdt udskilningsløb i forsikringsbranchen: Grønne biler er kamppladsen

Se vindere og tabere i pensionsbranchen under nyt regime