tandlægefoto© Georgerudy Dreamstime

Inside story

Danica og ejerkreds sætter tandlægekæde til salg

Ejerne bag tandlægekæden Tandlægen.dk har sammen med Danica Pension besluttet at sætte selskabet til salg efter et udfordrende 2020. Pilen peger dog ifølge direktøren i den rigtige retning for kæden, der var ved at blive kvalt i sine egne store ambitioner.

Efter en noget omtumlet rejse har ejerne bag tandlægekæden Tandlægen.dk sammen med Danica Pension valgt at sætte kæden til salg.

Det bliver Danske Banks corporate finance-afdeling, der skal stå for den opgave. Salget sker efter et 2020, der bød på en række udfordringer for kæden, der ligesom stort set alle andre i branchen blev hårdt ramt af de omfattende nedlukninger.

Ikke desto mindre forventer ejerne bag tandlægekæden, der ud over direktør og medejer Henrik Kølle blandt andre tæller en række tidligere Axcel-folk og Implement-direktør Niels Ahrengot, at man vil være i stand til at finde en køber, der kan se potentialet i den hastigt ekspanderende virksomhed.

Ifølge InsideBusiness håber partnerne, at man baseret på en forventet indtjening før renter og afskrivninger i indeværende år på et godt stykke over de 70 mio. kroner, der er kædens bedste indtil videre, kan få omkring 1 mia. kroner for kæden.

Den pris vil medføre, at blandt andre de to långivere Danica Pension og Nykredit kan indløses, samtidig med at der bliver penge tilbage til de øvrige aktionærer. Direktør og medejer Henrik Kølle vil ikke udtale sig om, hvorvidt ejerkredsen går med salgstanker, men understreger, at det på sigt kan være en fordel med en mere stringent ejerstruktur.

”Vi er heldigvis privilegeret af at have en professionel og tålmodig ejerkreds med nogle investorer, der kan se en fordel i, at vi på sigt får en mere enkel ejerstruktur. Vi har for nylig polstret kæden med yderligere kapital, så tingene foregår i ro og orden. Jeg er selv meget positiv over for at fortsætte med på rejsen,”  siger Henrik Kølle og peger på, at kæden for nylig fik tilført yderligere 60 mio. kr.

Samtidig måtte de ansatte i løbet af 2020 gå markant ned i løn, for at virksomheden kunne komme helskindet gennem krisen.

”Det er klart, at 2020 var et svært år primært på grund af nedlukningerne i foråret. Vi var ikke tvangslukket, men holdt åben for akutbehandlinger, der normalt kun udgør 2-3 procent af omsætningen. Men vores ansatte viste solidaritet og gik frivilligt 50 procent ned i løn gennem en længere periode, og det, tror jeg, har været med til at præge kæden med et endnu stærkere sammenhold,” siger Henrik Kølle.

Stadig muligheder for konsolidering

Selv om 2021 er startet fint for tandlægekæden, bliver der dog næppe tale om en helt så lukrativ investering, som ejerne oprindelig havde håbet på. Det skyldes dog ikke så meget covid-19, men at Tandlægen.dk i løbet af 2018 var tæt på at blive kvalt i sine egne ambitioner om aggressivt at opkøbe klinikker landet over i håb om at ramme en milliardomsætning.

Den strategi viste sig imidlertid at være behæftet med en række ulemper, og kæden kom i store problemer, da den voksende gæld var vanskelig at servicere med den løbende indtjening, man skabte.

Den ekspansive tandlægeforretning måtte derfor gennem en omfattende omstrukturering, hvor medstifter Henrik Kølle blandt andet satte sig i direktørstolen og sammen med de øvrige ejere og kreditorer fik opridset en ny strategi, hvor man fortsat gerne ville vokse, men hvor der var langt mere fokus på at gøre det i et tempo, hvor forretningen kunne følge med.

Nu er fokus dog igen på yderligere vækst, men noget tyder på, at man har lært af de tidligere fejltrin for en overoffensiv strategi, der var ved at kvæle kæden.

”Vi oplever rigtig gode muligheder for yderligere konsolidering på det danske marked, da der fortsat kommer mange klinikker til salg, manglen på tandlæger afspejler sig i en lav efterspørgsel efter klinikker. Vi har efterhånden fået et godt navn i branchen, så derfor er det naturligt, at vi får en del henvendelser. For os handler det om at finde de veldrevne klinikker med en vis størrelse,” siger Henrik Kølle.

Forgæves jagt på nye ejere

Tilbage i 2018 kiggede Tandlægen.dk indledningsvis også på mulighederne for at blive overtaget af en kapitalstærk ejer, og fonde som EQT og Polaris var inde og kigge på kæden uden det dog førte mere med sig.

Dengang var de potentielle købere dog betænkelige i forhold til den samlede værdisætning af kæden, idet Tandlægen.dk’s ejere med hjælp fra Inforevision havde en forventning om en pris på omkring 1 mia. kr. på selskabet.

Den pris harmonerede ikke med de udfordringer, som kæden kæmpede med, og både 2018 og 2019 bød da også på store trecifrede millionunderskud.

Siden har tandlægekæden fjernet foden en smule fra speederen, i erkendelse af at man var nødt til i højere grad at fokusere på at skabe en bedre struktur i kæden, blandt andet ved at fusionere mindre klinikker og generelt arbejde med at skabe flere synergier og i sidste ende en bedre indtjening i virksomheden.

Måtte afblæse i 11. time

Ligesom ejerne bag Tandlægen.dk tidligere har flirtet med tanken om et frasalg, har også konkurrenten Godt Smil, der ejes af Maj Invest, været i markedet.

Sidste forår var kæden med hjælp fra PWC’s corporate finance-afdeling således snublende tæt på at blive solgt, men i 11. time måtte de planer skrottes, da først coronapandemien blussede op både herhjemme og i resten af verden.

Hvor Tandlægen.dk fra begyndelsen satsede på at opkøbe klinikker overalt i landet har Godt Smil i stedet valgt selv at etablere nye klinikker. Derfor er kæden vokset noget langsommere end sin større rival, men omvendt er væksten sket i et tempo, hvor man samtidig har formået at tjene penge.

Hvorvidt kæden igen skal sættes til salg,  vil direktør og medejer Anders Bjergegaard dog ikke udtale sig om.

”Det er klart, at når man som os har en kapitalfond i ejerkredsen, så ved man automatisk, at det ejerskab kun er i en begrænset periode. Vi har dog stadig planer om, at vi gerne vil ekspandere til udlandet inden for de kommende år, eventuelt med en ny medejer i ryggen. Den del af rejsen vil jeg imidlertid gerne fortsat være med på,” lyder det fra Godt Smil-direktøren, der peger på, at covid-19 ligesom for mange andre også har været en bekostelig affære for kæden.

”Vi er kommet igennem det her og er ved at være tilbage på indeks 100, men det har kostet os mange penge. Ligesom det har for mange andre. Trods de mange udfordringer havde vi dog et fornuftigt 2020, og vi har fortsat en ambition om at vokse,” siger Anders Bjergegaard.

 

LÆS MERE

Danica og ejerkreds sætter tandlægekæde til salg

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater

Storbank dropper dansk corporate finance

Kapitalfondes væksthåb presset på pengejagt

PFA risikerer kæmpe nedskrivning på giftigt udlån

EQT forbereder salg af genrejst problembarn