Den danske kapitalfond GRO Capital tager endnu et ambitiøst skridt for at skille sig ud i den danske andedam og åbner som den første danske fond kontor i London.
Fonden, der oprindeligt blev stiftet med øremærket kapital fra Danica Pension, er de senere år vokset kraftigt takket være en række stærke frasalg, der har sikret investorerne et yderst solidt afkast.
De gode afkast kombineret med investorernes massive efterspørgsel efter aktiver inden for it- og teknologi, herunder B2B-software, som GRO primært investerer i, gjorde det tidligere i år muligt for kapitalfonden at hente knap 4,5 milliarder kroner efter blot få måneders pengejagt.
De penge kom fra en række pengestærke investorer, heriblandt pensionskasserne P+, Pensiondanmark, PKA, og i kølvandet på etableringen af Gro Capitals tredje fond slår kapitalfonden nu dørene op i Europas finanscentrum.
Det nye kontor skal ledes af svenske Johan Olsson, der har en fortid hos blandt andre Summit Partners, og ledende partner i GRO Lars Dybkjær ser udvidelsen som en naturlig udvikling.
”Inden for tech er London ubestridt den vigtigste by i Europa og på mange måder en gateway, som også mange amerikanske fonde bruger. Der er både kapitalfonde, rådgivere og banker her, der alle har både stor erfaring og viden om branchen, så for os er det et oplagt skridt at tage,” siger Lars Dybkjær, der sammen med det øvrige team senest stod bag børsnoteringen af Trifork.
Lars Dybkjær understreger, at GRO Capital allerede har haft indgående samarbejde med flere globale aktører, der arbejder ud af London: giganterne CVC, HG Capital og ikke mindst Goldman Sachs, der investerede side om side med den danske fond i Trackunit (billedet), der blev solgt i foråret 2021 for et milliardbeløb.
Har et internationalt fokus
For mange investorer vil det typisk være et frasignal, når en kapitalfond pludselig vokser i størrelse eller begynder at fokusere på nye geografier, men ifølge Lars Dybkjær skal GRO Capitals indtog i London ses som en forlængelse af den udvikling, man allerede havde påbegyndt.
”Vores fokus og strategi er nordeuropæisk, og vi er ikke begrænset af kun at skulle finde emner i Danmark. Vi skal ikke til at jagte investeringer i Storbritannien, men et kontor i London gør det muligt at komme endnu tættere på de mange rådgivere og aktører her, der har store kompetencer inden for netop techsektoren,” siger Lars Dybkjær.
Lars Dybkjær understreger, at han ligeledes håber, at en tilstedeværelse i London også vil gøre det lettere at tiltrække internationale kapaciteter til fonden.
Samtidig understreger han, at GRO Capital gerne vil have en mere international profil, da man også i forbindelse med sine opkøb ofte forsøger at udrulle en større ekspansion, der ikke kun begrænser sig til en geografi.
”Vi ser en stor værdi i at bistå vores selskaber med en international ekspansion, og her er det et vigtigt signal at sende, at vi også som fond er international og ikke kun styrer tingene fra et kontor i Danmark,” siger Lars Dybkjær, der ud over London også har repræsentation i Oslo.
Massivt vokseværk
Mens især de svenske kapitalfonde historisk set har haft store ambitioner og er vokset sig store uden for både hjemlandet og Nordens grænser, ser det noget anderledes ud herhjemme.
Mens broderlandet har fostret giganten EQT samt en række andre store fonde såsom Nordic Capital, Triton, IK og Altor med investeringer i flere lande, har de danske fonde altid været noget mere forsigtige.
Danmarks største kapitalfond, Axcel, har ganske vist gennem årene foretaget investeringer i andre nordiske lande, men med seks danske investeringer af ni i Axcel VI er fokus fortsat på Danmark, mens konkurrenten Polaris ganske vist er draget til Sverige, men historisk set primært har koncentreret sig om området omkring Øresund.
Derfor er åbningen af et kontor i London et klart signal fra GRO og Lars Dybkjær om, at man i langt højere grad vil jagte investeringer uden for landets grænser i de kommende år, samtidig med at fondens vokseværk vidner om nogle store ambitioner, der ikke tidligere er set herhjemme.
Således er GRO’s tredje fond næsten tre gange større end forgængeren, og dermed lykkedes det på ganske få år at opnå en størrelse, som det havde taget både Axcel og Polaris mere end 20 år at opnå.
Længere horisont
GRO Capital har indtil videre leveret tre exits i form af først Boyum IT, Trackunit og senenest Trifork, der alle lå i kapitalfondens første fond fra 2014, som udelukkende havde Danica som investor. De tre frasalg samt en generelt god udvikling i porteføljen har medført, at GRO’s første fond på nuværende tidspunkt er en af de absolut bedste fonde målt på afkast. Således har første fond indtil videre leveret en årlig forrentning til investorerne på over 25 procent efter omkostninger, ligesom man har formået næsten at tredoble det oprindelige indskud.
GRO’s anden fond fra 2018 mangler fortsat at levere exits, men idet fonden blev stiftet i 2018, er det endnu for tidligt at vurdere afkastet her. Ganske vist er det ikke usædvanligt for de mere klassiske kapitalfonde at sælge selskaber efter blot få års ejerskab, især ikke de senere år, hvor markedet har været rødglødende.
GRO vil dog ofte have en smule længere horisont, da fonden typisk skal bruge nogle år på at arbejde med de enkelte virksomheder, før resultaterne og dermed indtjeningen begynder at følge med.
Læs mere
Kæmpe pengetank kaster sig over kapitalfonde
Her er kapitalfondenes største guldæg
Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg
Detailkæmpe arbejder på stort frasalg
Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma
Kapitalfond vil sælge guldæg uden rådgiver