PA Consultings fhv. landechef, Amdi Hansen, har forladt konsulenthuset til fordel for en partnerstilling Qvartz. Pr-billede

Inside story

Dansk konsulentkæmpe stjæler stjernepartner fra ærkerival

PA Consulting mister sin landechef midt i en stor transformation. Det varsler ikke godt for konsulenthuset, der de seneste år har tabt både toplinje, bundlinje og adskillige ledende medarbejdere.

Mens udfordringerne tårner sig op i PA Consulting Groups danske kontor, bliver der nu kastet endnu et læs grus ind i maskineriet.

I en periode, hvor PA Consultings finanser skranter, og flere ledende medarbejdere tager svingdøren, har det danske konsulenthus Qvartz set sit snit til at gafle den øverste partner fra PA Consultings problemramte danske kontor.

Amdi Hansen, der har været landechef i PA siden 2017, har således pludselig forladt konsulenthuset for i stedet at blive partner i Qvartz, der er blandt de største spillere på markedet herhjemme.

I Qvartz lægger man ikke skjul på, at man ser det som en stor sejr at få den tunge tidligere landechef med på holdet, og at det vil styrke den eksisterende operationsforretning betydeligt.

”Amdi er et vigtigt skridt for Qvartz, da hans hjemmebane, operations, er et af vores kerneområder i både Norden og Tyskland, hvor vi i øjeblikket laver kæmpe programmer,” siger managing partner Hans Henrik Beck fra Qvartz.

I PA Consulting er det indtil videre Søren Knudsen, der også er ansvarlig for PA Consulting i Norden, som har taget rollen som dansk landechef på sig – eller country manager, som det hedder i konsulenthuset.

InsideBusiness ville gerne have spurgt ind til det pludselige exit fra PA, men Amdi Hansen er ikke vendt tilbage inden deadline, og Søren Knudsen har ikke besvaret vores anmodning om et interview. Han bekræfter dog i en sms, at Amdi Hansen er stoppet.

”Det er korrekt, at vi har skiftet country manager. Jeg har påtaget mig rollen i tillæg til rollen som nordisk ansvarlig,” skriver den nye landechef, Søren Knudsen kortfattet.

Sagen kort

Det er lykkedes det danske konsulenthus Qvartz at rekruttere landechefen for PA Consulting Group i Danmark.

Den højtprofilerede partner, Amdi Hansen, har allerede forladt konsulenthuset og overladt rollen som landechef til PA Consulting-partneren Søren Knudsen.

Det er småt med kommentarer fra PA Consulting Group, der blot bekræfter, at Amdi Hansen er stoppet som landechef. I Qvartz glæder man sig til gengæld over at have fået den tunge profil med holdet. Her skal han være med til at styrke operations forretningen.

Rigid ejerstruktur

Amdi Hansens exit kommer i kølvandet på flere højtprofilerede medarbejdere og partnere, der har taget samme vej ud ad svingdøren de senere år.

I Danmark gælder det blandt andre Nicolai Broby Eckert, som indtil 2017 var partner og chef for den globale salg- og marketingpraksis. Han arbejder i dag i konsulenthuset Simon-Kucher & Partners, der for nylig lancerede sin egen offensiv på det danske marked.

Men også internationalt er der uro i partnergruppen, hvilket ifølge InsideBusiness’ oplysninger er direkte udløst af ejerstrukturen, som adskiller sig væsentligt fra andre konsulenthuse.

I modsætning til konsulenthuse som for eksempel Qvartz, McKinsey og Valcon, der drives og ejes af partnergruppen, tilhører 51 procent af aktierne i PA Consulting en kapitalfond. Carlyle Group, der er en af verdens største privatejede kapitalfonde, købte majoritetsaktieposten i 2015, og det har givet larm på de indre linjer.

Flere af konsulenthusets gamle partnere, der før 2015 kunne træffe beslutninger med partnerne lokalt, må i dag acceptere, at hovedkontoret i London også skal ind over beslutninger, og det har angiveligt fjernet følelsen af selvstændighed, lyder det fra en kilde med stor indsigt i konsulenthuset. De kan ganske enkelt ikke holde ud at være en del af det rigide britiske system, forlyder det.

Strukturen kan også være med til at forklare, hvorfor Amdi Hansens valg faldt på danske Qvartz, da Quartz i kraft af sin nordiske ledelsesmodel er kendt for at være mindre compliancereguleret og kendetegnet ved en høj grad af autonomi.

Internt i Carlyle mener man angiveligt også, at PA Consulting er nået til et punkt, hvor der skal nye ejere til for at drive det videre. Carlyle købte ejerandelen for omkring 1 milliard dollar i 2015 ifølge flere udenlandske medier, hvilket svarer til 6,5 milliarder kroner i datidens valuta.

I sidste måned erfarede Sky News, at kapitalfonden nu har hyret bankerne HSBC og JPMorgan til at foretage en strategisk gennemgang af PA Consulting med henblik på et salg.

Særdeles uheldig timing

For PA Consulting i Danmark må Amdi Hansens afgang siges at være særdeles uheldig timing. For ud over at have været landechef i to år har han som partner siden 2015 været med til at rulle både en stor strategisk transformation ud, ligesom han har stået i spidsen for at opbygge blandt andet en selvstændig dansk complianceafdeling målrettet finanssektoren.

Formålet med den strategiske transformation i det danske kontor er at omprioritere ressourcerne, så man i stedet for mange mindre profitable opgaver fremadrettet vil koncentrere sig mere om de lukrative strategiske og taktiske rådgivningsopgaver såsom digital transformation, data science og skaleret agil transformation.

Det fortalte Søren Knudsen til InsideBusiness før sommerferien, og det er, ifølge InsideBusiness’ oplysninger, et område, som PA har forsøgt at bygge op i flere år. Men det er tilsyneladende ikke rigtig lykkedes at bryde igennem med de noget dyrere rådgivningsydelser.

Markedet er præget af skarp konkurrence fra store huse som McKinsey, BCG og ikke mindst Qvartz, men så sent som i juni – efter at Amdi Hansen var fritstillet ­– forklarede Søren Knudsen faldet i omsætning og indtjening med den store omstilling, konsulenthuset gennemgår for tiden. Investeringerne i opbygningen af sektorspecifik indsigt, kompetencer og højt specialiserede eksperter sker på bekostning af de mere generiske konsulentydelser, lød det.

Han vurderede ved samme lejlighed, at regnskabet igen ville vise vækst i 2019, men med Amdi Hansens exit og de kunder, den tidligere landechef fremover kommer til servicere gennem Qvartz i stedet for PA Consulting, ser det mål nu – udefra – mere tvivlsomt ud.

Stærk profil til uopdyrket område

Omvendt kan Qvartz nu glæde sig over at få en tung partnerprofil ind i folden. Her skal han bidrage til operations-forretningen, som der stadig er potentiale til at opdyrke hos Qvartz. Amdi Hansens speciale er strategieksekvering, også kaldet operational excellence, samt driftsoptimering og lean-implementering.

”Der er ingen tvivl om, at en kapacitet som Amdi vil gøre os endnu stærkere inden for dette kritiske område, ligesom Gerhard Nowak, der lige er blevet partner i vores Hamburg-kontor,” siger Hans Henrik Beck med henvisning til den tidligere PwC-partner fra Tyskland, som Qvartz snuppede fra PwC’s Strategy &-forretning sidste måned.

LÆS OGSÅ

Stort konsulenthus snubler på buldrende vækstmarked

Vogelzang trækker topkonsulenter ind til spareøvelse, men hvor meget tør topchefen skære?

Tronskifte på vej i McKinsey, her er de mest oplagte efterfølgere

Slumrende kæmpe blæser til angreb på det danske konsulentmarked

Her er rådgiverhusene med flest stjerner hos de unge. Accenture falder som en sten

Her er de mest populære konsulenthuse

Her er virksomhederne, de unge vil arbejde for

Nøglefigur stempler ud af fremadstormende konsulenthus

Topchef forlader revisionsgigant

Boston Consulting køber ind i danske vækstlokomotiver